Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

"Να πληρωθεί η θέση του Ειδικού Άμισθου Υποθηκοφύλακα Αιγίου"

Την πλήρωση της θέσης του Ειδικού Άμισθου Υποθηκοφύλακα Αιγίου, ζητά με ερώτησή του στη βουλή ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης.

Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:
Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου Αιγίου (αλλά και άλλων αστικών κέντρων όπως η Καστοριά και το Περιστέρι Αττικής) προκαλεί η μη προκήρυξη και διεξαγωγή το έτος 2011, του Διαγωνισμού για την κάλυψη των κενών θέσεων Υποθηκοφυλάκων.

Η μη διεξαγωγή του Διαγωνισμού αυτού συνιστά ευθεία παράβαση του Ν.2993/02 και έχει ως αποτέλεσμα τα Υποθηκοφυλακεία αυτά να στερούνται του φυσικού τους Προϊστάμενου, που είναι κατά το Σύνταγμα (αρ.92 ) και το λοιπό θεσμικό πλαίσιο, το απαραίτητο πρόσωπο για την απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας του Υποθηκοφυλακείου.

Ήδη έχουν περάσει 2 μήνες του έτους 2012 και ακόμη παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου ότι ο Διαγωνισμός αυτός θα προκηρυχθεί έστω και τώρα, (συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των κατά το έτος 2011 δημιουργηθέντων κενών, λόγω συνταξιοδότησης κλπ) δεν έχει ακόμα γίνει τίποτα. Το σοβαρό αυτό ζήτημα δεν είναι μόνο θεσμικό, αλλά πρωτίστως ουσιαστικό και αφορά ευθέως την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας και την εξυπηρέτηση    των    συναλλασσομένων   πολιτών.   

Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο του Εθνικού Κτηματολογίου (βλ. αρ.23 του Ν.2664/98), ο Υποθηκοφύλακας και μόνον αυτός θα είναι ο Προϊστάμενος του μελλοντικού Κτηματολογικού Γραφείου, το οποίο και θα ιδρυθεί όταν οι αρχικές κτηματολογικές εγγραφές καταστούν οριστικές και απόλυτα ασφαλείς. Στο ενδιάμεσο διάστημα, που ο θεσμός του Κτηματολογίου λειτουργεί μεταβατικά, δηλ. για την μετάβαση από του θεσμού των Μεταγραφών και Υποθηκών σε αυτόν του Οριστικού Κτηματολογίου και πάλι ο ίδιος ο Υποθηκοφύλακας κατά το νόμο προΐσταται της υπηρεσίας και του μεταβατικά λειτουργούντος Κτηματολογίου.

Επειδή κανένα απολύτως θέμα δεν τίθεται για την προκήρυξη του Διαγωνισμού, αφού είτε με τον θεσμό των Μεταγραφών και Υποθηκών, είτε του μεταβατικά λειτουργούντος σήμερα Κτηματολογίου, είτε και με του Οριστικά λειτουργούντος Κτηματολογίου, ο Υποθηκοφύλακας και στις 3 περιπτώσεις είναι το κεντρικό κατά τον νόμο πρόσωπο και ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας,

Επειδή η οποιαδήποτε περαιτέρω παράταση της εκκρεμότητας αυτής εξυπηρετεί ευθέως άλλες σκοπιμότητες και ιδίως την παράκαμψη της παραπάνω απόλυτα διαφανούς και αξιοκρατικής διαδικασίας,

Ερωτά  τον κ. Υπουργό αν  προτίθεται  να προβεί άμεσα στην προκήρυξη εξετάσεων για την πλήρωση της θέσης του Ειδικού Άμισθου Υποθηκοφύλακα Αιγίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...