Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Άμεσα ξεκινά η λειτουργία των αντλιοστασίων του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων Ηλείας

Στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα πρόκειται να ξεκινήσει η λειτουργία των αντλιοστασίων στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, από τον χείμαρρο του Καπελέτου έως και την κοίτη του ποταμού Πηνειού στο νοτιότερο σημείο, κοντά στα Δημοτικά Διαμερίσματα Βαρθολομιού και Καλυβίων.

Σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας έκανε αυτοψία στο έργο «Αντικατάσταση προβληματικών υπόγειων αγωγών από προεντεταμένο σκυρόδεμα και διατάξεις καθαρισμού ύδατος αντλιοστασίων Α6 - Α16 του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων Ν. Ηλείας», το οποίο σχεδόν έχει ολοκληρωθεί, καθώς απομένουν κάποιες τελευταίες συνδέσεις με μικρότερους κλάδους.


«Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση σήμερα να βλέπουμε ένα έργο σχεδόν ολοκληρωμένο κατά 99% που περιλαμβάνει 33,292 χλμ. αγωγού. Με αυτό θα αρδεύονται περισσότερα από 115.000 στρέμματα αγροτικής γης και έτσι θα συνδράμουμε κάθε αγρότη ενός μεγάλου τμήματος της Ηλείας που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με το συγκεκριμένο θέμα» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας προσθέτοντας πως «τα αντλιοστάσια θα λειτουργήσουν άμεσα καθώς απομένουν μόνο κάποιες συνδέσεις με μικρότερους κλάδους, έχουν ήδη τοποθετηθεί σε όλα τα αντλιοστάσια σχάρες συγκράτησης φερτών υλών, ενώ τοποθετούνται και συστοιχίες φίλτρων σε πέντε αντλιοστάσια».
Το έργο είναι προϋπολογισμού 20.507.000 ευρώ, δημοπρατήθηκε στις 08.09.2009 και η σύμβαση υπεγράφη στις 17.05.2010.

Στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη στον Τοπικό Οργανισμό Εγγειών Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), όπου συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης, Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, στελέχη των Τεχνικών Διευθύνσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς και οι πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων Χρήστος Παλαιολόγος και ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού Αναστάσιος Αλτάνης.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το έργο κατασκευάζεται στο χώρο της βόρειας ζώνης Πηνειού η οποία περιλαμβάνει συνολικά τα αρδευτικά δίκτυα 11 αντλιοστασίων, των Α6 έως Α16 και εκτείνεται από τον χείμαρρο Καπελέτου που αποτελεί το βορειότερο σημείο του δικτύου Α16  έως την κοίτη που ποταμού Πηνειού στο νοτιότερο σημείο (δίκτυο αντλιοστασίου Α10). Στην ακόλουθη φωτογραφία παρουσιάζεται η δορυφορική απεικόνιση της περιοχής των έργων, ενώ σημειώνονται οι θέσεις των 11 αντλιοστασίων της Βόρειας Ζώνης.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:
• Αντλιοστάσιο Α6: το δίκτυο του αντλιοστασίου Α6 εκτείνεται στα όρια του δήμου Πηνειού (Δ.Δ. Σταφιδόκαμπου, Δ.Δ. Τραγανού, Δ.Δ. Καβάσιλων). Η αρδευόμενη έκταση που εξυπηρετεί το δίκτυο ανέρχεται σε 10.360 στρέμματα περίπου.

• Αντλιοστάσιο Α7: το δίκτυο του αντλιοστασίου Α7 εκτείνεται στα όρια των δήμων Ανδραβίδας – Κυλλήνης και Πηνειού (Δ.Δ. Ανδραβίδας, Δ.Δ. Καβάσιλων και Καρδιακαυτίου). Η αρδευόμενη έκταση που εξυπηρετεί το δίκτυο ανέρχεται σε 11.914 στρέμματα περίπου.

• Αντλιοστάσιο Α8: το δίκτυο το αντλιοστασίου Α8 εκτείνεται στα όρια των δήμων Ανδραβίδας – Κυλλήνης και Πηνειού (Δ.Δ. Δήμητρας και Βαρθολομιού, Δ.Δ. Νεοχωρίου). Η αρδευόμενη έκταση που εξυπηρετεί το δίκτυο ανέρχεται σε 9.233 στρέμματα περίπου.

• Αντλιοστάσιο Α9: το δίκτυο του αντλιοστασίου Α9 εκτείνεται στα όρια του δήμου Πηνειού (Δ.Δ. Δήμητρας, Βαρθολομιού, Μαχού και Καλυβίων). Η αρδευόμενη έκταση που εξυπηρετεί το δίκτυο ανέρχεται σε 11.345 στρέμματα περίπου.

• Αντλιοστάσιο Α10: το δίκτυο του αντλιοστασίου Α10 εκτείνεται στα όρια του δήμου Πηνειού (Δ.Δ. Βαρθολομιού και Καλυβίων). Η αρδευόμενη έκταση που εξυπηρετεί το δίκτυο ανέρχεται σε 6.503 στρέμματα περίπου.

• Αντλιοστάσιο Α11: το δίκτυο του αντλιοστασίου Α11 εκτείνεται στα όρια του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης (Δ.Δ. Ανδραβίδας, Δ.Δ. Μυρσίνης και Λεχαινών). Η αρδευόμενη έκταση που εξυπηρετεί το δίκτυο ανέρχεται σε 11.567 στρέμματα περίπου.

• Αντλιοστάσιο Α12: το δίκτυο του αντλιοστασίου Α12 εκτείνεται στα όρια του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης (Δ.Δ. Ανδραβίδας, Δ.Δ. Λεχαινών). Η αρδευόμενη έκταση που εξυπηρετεί το δίκτυο ανέρχεται σε 11.546 στρέμματα περίπου.

• Αντλιοστάσιο Α13: το δίκτυο του αντλιοστασίου Α13 εκτείνεται στα όρια των δήμων Ανδραβίδας (Δ.Δ. Ανδραβίδας) και Λεχαινών (Δ.Δ. Λεχαινών). Η αρδευόμενη έκταση που εξυπηρετεί το δίκτυο ανέρχεται σε 9.332 στρέμματα περίπου.

• Αντλιοστάσιο Α14: το δίκτυο του αντλιοστασίου Α14 εκτείνεται στα όρια του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης (Δ.Δ. Λεχαινών και Αρετής). Η αρδευόμενη περιοχή που εξυπηρετεί το δίκτυο ανέρχεται σε 10.406 στρέμματα περίπου.

• Αντλιοστάσιο Α15: το δίκτυο του αντλιοστασίου Α15 εκτείνεται στα όρια του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης (Δ.Δ. Λεχαινών και Αρετής, Δ.Δ. Κουρτεσίου). Η αρδευόμενη περιοχή που εξυπηρετεί το δίκτυο ανέρχεται σε 12.364 στρέμματα περίπου.

• Αντλιοστάσιο Α16: το δίκτυο του αντλιοστασίου Α16 εκτείνεται στα όρια του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης (Δ.Δ. Κουρτεσίου, Βάρδας και Καπελέτου). Η αρδευόμενη περιοχή που εξυπηρετεί το δίκτυο ανέρχεται σε 9.930 στρέμματα περίπου.

Το σύνολο των αντλιοστασίων της Βόρειας Ζώνης τροφοδοτείται από την τεχνητή λίμνη του Πηνειού ποταμού. Ένα σύστημα ανοικτών διωρύγων που απαρτίζεται από την Προσαγωγό Διώρυγα και την Βόρεια Κύρια Διώρυγα και σύστημα πρωτευουσών διωρύγων εξασφαλίζει τη μεταφορά του αρδευτικού νερού στις θέσεις των αντλιοστασίων και στις περιοχές επιφανειακής άρδευσης.
Τα δίκτυα των αντλιοστασίων της Βόρειας Ζώνης κατασκευάστηκαν την δεκαετία ’70 και ως έτος έναρξης λειτουργίας τους ορίζεται το 1976. Τα υλικά των αγωγών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των δικτύων είναι αγωγοί από προεντεταμένο σκυρόδεμα για D..600mm
Τα υφιστάμενα κατασκευασθέντα προ 35-ετίας υπόγεια σωληνωτά δίκτυα υπό πίεση δίκτυα παρουσίαζαν προβλήματα θραύσεων που προοδευτικά επιτείνονταν, λόγω της παλαιότητας και εξάντλησης του ορίου ζωής ειδικά των αγωγών από προεντεταμένο σκυρόδεμα.
Έτσι με το παρόν έργο γίνεται αντικατάσταση των αγωγών μεγάλης διαμέτρου Φ600, Φ700, Φ800 και Φ900 από αγωγούς GRP ένα καινοτόμο υλικό σωληνώσεων, το οποίο παρασκευάζεται με περιέλιξη υαλονημάτων και ρητίνης.

Συνολικά και σύμφωνα με τη μελέτη πρόκειται να αντικατασταθούν 34.230 μ. αγωγών από τα οποία έχουν κατασκευαστεί 33.292 μ.  Σε κάθε δίκτυο κατασκευάστηκαν επίσης φρεάτια στα οποία τοποθετήθηκαν συσκευές ελέγχου και ασφαλείας του δικτύου που βοηθούν στην ορθότερη λειτουργία του (δικλείδες και αντιπληγματικές βαλβίδες, υδροληψίες αρδεύσεως μονές και διπλές, αερεξαγωγοί και εκκενωτές).

Σε κάθε αντλιοστάσιο τοποθετήθηκαν και λειτουργούν μηχανισμοί συγκράτησης και άρσης φερτών υλών – με εγκατάσταση σχάρας και ηλεκτρικής βούρτσας πριν το κάθε αντλιοστάσιο. Επίσης εγκαθίστανται συστοιχίες αυτοκαθαριζόμενων φίλτρων σε πέντε από τα αντλιοστάσια για καθαρισμό του νερού άρδευσης από μικροσωματίδια που μπορούν αν επιφέρουν προβλήματα στις συσκευές με τις οποίες ποτίζουν οι αγρότες.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...