Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Ηλεία: O Eρύμανθος σπάει τους αγωγούς


Το νερό του Ερυμάνθου στις βρύσες τους περιμένουν να φτάσει οι κάτοικοι του δήμου Πύργου, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα λόγω ορισμένων σοβαρών βλαβών που είχαν διαπιστωθεί στον κεντρικό αγωγό, υδρεύονται, όπως πριν, από την Αύρα.

Οι βλάβες, σύμφωνα με τους τεχνικούς, είναι απόρροια της μεγάλης πίεσης που ασκούσε το νερό που έφτανε από τον Ερύμανθο και δημιουργούσε σπασίματα σε διάφορα σημεία, με τις βαλβίδες εκτόνωσης να μην μπορούν να λειτουργήσουν σωστά.

Μάλιστα, οι τεχνικοί της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο του Ερυμάνθου, πριν από έναν περίπου μήνα, είχαν διακόψει την παροχή του νερού από τον Ερύμανθο, στον Πύργο, με σκοπό να αποκατασταθούν άμεσα αυτές οι βλάβες ώστε να στεγανοποιηθεί πλήρως ο κεντρικός αγωγός του Ερυμάνθου και στη συνέχεια να δοθεί και πάλι νερό στην πόλη.

Πηγές της ΔΕΥΑ Πύργου, ωστόσο, αναφέρουν πως οι βλάβες του αγωγού ήταν περισσότερες από εκείνες που υπολόγιζαν οι τεχνικοί, με αποτέλεσμα το έργο της αποκατάστασης να έχει καθυστερήσει σημαντικά.

Καθαρό και το νερό της Αύρας

Όπως εξήγησε στο patrisnews ο διευθυντής της ΔΕΥΑ Πύργου, Νίκος Καλαμπρέζος, τα περισσότερα χωριά του δήμου Πύργου, καθώς και η πόλη του Πύργου, αυτή τη στιγμή διαθέτουν πόσιμο νερό από την Αύρα, πλην ορισμένων τοπικών κοινοτήτων που το νερό τους είναι κατάλληλο μόνο για οικιακή χρήση.

Κατάλληλο νερό για πόση διαθέτει στο μεγαλύτερο σύνολό του και ο πρώην δήμος Ωλένης, o oποίος δεν έχει ενταχθεί στο έργο σύνδεσης με τον αγωγό του Ερυμάνθου, ενώ σε ορισμένα σημεία, το νερό επεξεργάζεται με χλώριο ώστε να φτάνει στις βρύσες των σπιτιών καθαρό. Τέλος σε δεύτερη φάση, νερό από τον Ερύμανθο, αναμένεται να πάρουν οι πρώην δήμοι Ιάρδανου και Βώλακα.

Σε ποια χωριά το νερό είναι κατάλληλο

Βάσει των χημικών αναλύσεων που έχουν γίνει από τη ΔΕΥΑΠ, τη δεδομένη στιγμή δώδεκα τοπικές κοινότητες από τις δεκαοκτώ συνολικά του Καποδιστριακού δήμου Πύργου διαθέτουν πόσιμο νερό, ενώ σε έξι το νερό είναι κατάλληλο μόνο για οικιακή χρήση.

Συγκεκριμένα πόσιμο είναι το νερό στα χωριά Βαρβάσαινα, Παλαιοβαρβάσαινα, Σαλμώνη, Κολίρι, Άγιο Γεώργιο, Αμπελώνα, Ελαιώνα, Λαστέικα, Άγιο Ιωάννη, Μυρτιά, Πύργο και Αγίους Αποστόλους (πρώην δήμου Ιάρδανου) ενώ κατάλληλο για οικιακή χρήση είναι το νερό στα χωριά Σκουροχώρι, Κορακοχώρι, Λεβεντοχώρι, Κατάκολο, Άγιο Ηλία και Σκαφιδιά.

Επίσης, ο διευθυντής της ΔΕΥΑ Πύργου, Νίκος Καλαμπρέζος, ξεκαθάρισε πως το νερό της Αύρας είναι κατάλληλο για πόση, συστήνοντας ωστόσο στους κατοίκους να απολυμαίνουν κάθε έξι περίπου μήνες τα ντεπόζιτα των σπιτιών τους για να διασφαλίζουν πως το νερό που φτάνει στις βρύσες τους είναι το πλέον κατάλληλο.

Πηγή: www.patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...