Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Έναρξη προβολών από την Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας

Τη Δευτέρα 7.10.2013 η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας ξεκινάει τις προβολές της με την υπέροχη ταινία "Μια καλύτερη ζωή" στο Ster Cinemas, με τρεις προβολές κάθε Δευτέρα.


Σκηνοθεσία: Σεντρίκ Καν
Σενάριο: Σεντρίκ Καν, Κατρίν Μπεγέ
Ηθοποιοί: Γκιγιόμ Κανέ, Λεϊλά Μπεχτί,Σλιμάν Κεταπί
Χώρα: Γαλλία (Έγχρωμη)
Διάρκεια: 110΄
Πρώτη   Προβολή:  Ώρα 6.00 μ.μ.
Δεύτερη Προβολή:  Ώρα 8.15 μ.μ.
Τρίτη     Προβολή: Ώρα 10.30 μ.μ.

Διακρίσεις:
- Βραβείο Κοινού, 13ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας (2012)
- Βραβείο "Καλύτερου Ηθοποιού" στον Γκιγιόμ Κανέ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ρώμης (2011)
- Άλλες Υποψηφιότητες

Ο Γιαν, ένας σεφ που δεν βρίσκει δουλειά, γνωρίζει τη λιβανέζικης καταγωγής Ναντιά, η οποία ζει με τον δεκάχρονο γιο της. Η πρόθεσή του να ανοίξει ένα εστιατόριο θα τον βυθίσει στα χρέη και όταν η Ναντιά φύγει στον Καναδά για να δουλέψει, εκείνος θα πρέπει να φροντίσει και τον μικρό Σλιμάν. Η οικονομική κρίση γίνεται Ντοστογιεφσκική κόλαση σε ένα ρεαλιστικό όσο και συγκινητικό δράμα χαρακτήρων, με τον Γκιγιόμ Κανέ σε έναν από τους καλύτερους ρόλους του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΗΤΣΗΣ

Το όνειρο ενός ζευγαριού για μια καλύτερη ζωή διαλύεται εξαιτίας της καταπιεστικής οικονομικής κατάστασης σε μια δυνατή, με εξαιρετικές ερμηνείες, ταινία. Με τα όνειρα που καταστρέφονται από την απάνθρωπη, ωμή πραγματικότητα της σημερινής οικονομικής κρίσης καταπιάνεται στη νέα του ταινία ο γνωστός μέχρι πρόσφατα για τα αστυνομικά του θρίλερ Γάλλος σκηνοθέτης Σεντρίκ Καν. Οι πρωταγωνιστές του, ένας μάγειρας, η φιλενάδα του και ο μικρός γιος της, αγωνίζονται να φτιάξουν μια νέα ζωή. Όταν ο μάγειρας σχεδιάζει να στήσει το δικό του εστιατόριο, η ζωή του φέρνει τα πάνω κάτω και η φαινομενική ευτυχία του ζευγαριού τελικά τους οδηγεί σε κακουχίες και μιζέρια.
Η ταινία ξεκινά με τον 30άρη μάγειρα Γιαν (με τον Γκιγιόμ Κανέ να δίνει μια εκπληκτική ερμηνεία) να γνωρίζεται με την γκαρσόνα, λιβανέζικης καταγωγής, Ναντίν (Λεϊλά Μπεχτί), την οποία συναντά στο εστιατόριο όπου ψάχνει για δουλειά. Γρήγορα ερωτεύονται και αποφασίζουν να ξοδέψουν ό,τι έχουν για να αγοράσουν ένα σπίτι κοντά στη λίμνη, με σκοπό να το μετατρέψουν σε εστιατόριο και να μπορέσουν να ζήσουν μια καλύτερη, όπως ονειρεύονται, ζωή. Κάποιες λανθασμένες όμως αποφάσεις θα οδηγήσουν σε αποτυχία και ενώ η απογοητευμένη Ναντίν εγκαταλείπει τον Γιαν για να εργαστεί στον Καναδά, αυτός παραμένει στη Γαλλία, ν' αντιμετωπίσει τη σκληρή πραγματικότητα μαζί με τον Σλιμάν, τον 9χρονο γιο της Ναντίν, με τον οποίο έχει δημιουργήσει μια σχέση πατέρα - γιου.
Με ένα καλογραμμένο, με αδρούς χαρακτήρες αλλά και αίσθηση της κοινωνικής κατάστασης, σενάριο, ο Καν καταγράφει, χωρίς συναισθηματισμούς, τη δραματική πορεία του ζευγαριού του, χρησιμοποιώντας σε ορισμένες σκηνές (όπως αυτές της διαδικασίας ενός πολύπλοκου οικονομικού συστήματος στο οποίο εμπλέκεται ο Γιαν ή εκείνες της τρώγλης όπου μετακομίζουν ο Γιαν και ο μικρός) ένα σχεδόν ντοκιμαντερίστικο στιλ για να περιγράψει τον κοινωνικό χώρο στον οποίο κινούνται τα πρόσωπά του. Πέρα όμως από την περιγραφή του κοινωνικού περίγυρου, εκείνο που πάνω απ' όλα ενδιαφέρει τον Καν είναι οι σχέσεις ανάμεσα στα πρόσωπά του, τόσο ανάμεσα στον Γιαν και τη Ναντίν (από τις καλύτερες σκηνές του, αναφέρω εκείνες όπου οι δυο τους αρχίζουν να καβγαδίζουν) όσο και ανάμεσα στον Γιαν και τον Σλιμάν, σχέσεις που αναπτύσσει με λεπτομέρεια και οξυδέρκεια.
ΝΙΝΟΣ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗΣ
ΤΟ ΒΗΜΑ

O Yann και η Nadia, ένας μάγειρας και μια σερβιτόρα, αποφασίζουν να ρισκάρουν τα πάντα για να αποκτήσουν το δικό τους εστιατόριο, και να φροντίσουν το νεαρό γιο της, Remi. Με πολύ ταλέντο, ενέργεια και αγάπη για το όνειρο τους, ξεκινούν να το κάνουν πραγματικότητα για να βρουν τα προβλήματα και τη σκληρή πραγματικότητα να τους κατακλύζει και να τους χωρίζει. O Yann θέλει να σώσει την αγάπη του και θα ακολουθήσει τη Nadia που έφυγε. Για μια καλύτερη τύχη. Μια καλύτερη ζωή.
Cedric Kahn προτείνει μια πραγματικά αξιόλογη δραματική - ρομαντική ταινία, η οποία καταφέρνει να ξεφύγει από την παγίδα του γλυκανάλατου και του κλισέ γαλλικού ρομάντζο. Στην περίπτωση του "Une Vie Meilleure", δημιουργείται ένα ανθρωποκεντρικό, φρέσκο και καθόλου "ταξικό" - αφού δεν εστιάζει στα θέματα με κοινωνιολογική προσέγγιση αλλά με ρομαντική διάθεση - φιλμ που καταφέρνει να κρατά τον θεατή του από το πρώτο μέχρι και το τελευταίολεπτό σε συναισθηματική εγρήγορση.
Guillaume Canet είναι όπως πάντα εξαιρετικός ενώ η Leila Bekhti, καταφέρνει κάτι που λίγα πρόσωπα - ηθοποιοί μπορούν: ενώ είναι σχεδόν απούσα κατά το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας, η εικόνα της αλλά και η αύρα της είναι καρφωμένες στο μυαλό του θεατή. Το δε φινάλε προκαλεί μια μικρή συναισθηματική κράμπα, παρόλα αυτά η αισιόδοξη διάθεση-οπτική των δημιουργών του φιλμ, είναι ακόμα και εκεί ξεκάθαρες.
ΒΙΚΥ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥ

ΣΕΝΤΡΙΚ ΚΑΝ
Γεννήθηκε το 1966. Υπήρξε Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Γαλλικής Σχολής Κινηματογράφου το 2001.
ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
Μια Καλίτερη ζωή 2011, Les Regrets 2009, L' avion 2005, Feux rouges 2004, Roberto Succo 2001, L' ennui 1998, Culpabilité Zéro 1996, Tous les garcons et les filles de leur âge 1994, Trop de bonheur 1994, Bar des rails 1991, Les dernieres heures du millénaire 1990.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...