Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Πύργος: Εισαγγελική έρευνα για το αν έγιναν έργα ύψους 600.000 ευρώ

Τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθεί η τέλεση αυτεπαγγέλτως διωκόμενων πράξεων όπως απιστία και ψευδής βεβαίωση σε βαθμό κακουργήματος, παράβαση καθήκοντος κλπ., για τα αντιπλημμυρικά έργα μετά τη θεομηνία της 4ης Φεβρουαρίου 2012, στο δήμο Πύργου, διέταξε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηλείας, Παναγιώτης Μεϊδάνης, ύστερα από την αναφορά - καταγγελία του δημοτικού συμβούλου Πύργου και μέλους της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου, Γιώργου Ανδριόλα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Πατρίς", κ. Ανδριόλας, στην από 30 Ιανουαρίου 2013 καταγγελία του, αναφέρεται στην υπ. αριθμ. 156/24-12-2012 ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Πύργου με την οποία εγκρίθηκε η υπ. αριθμ. 96Δ/9-2-2012 απόφαση του δημάρχου, Μάκη Παρασκευόπουλου περί ανάθεσης μίσθωσης μηχανημάτων-οχημάτων για την εκτέλεση των εργασιών για την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν στο δήμο του Πύργου μετά τη θεομηνία της 4ης Φεβρουαρίου του 2012 και την ψήφιση πίστωσης αυτών με προϋπολογισμό 600.795,50 ευρώ από ίδια έσοδα.

Μετά την αναφορά - καταγγελία του δημοτικού συμβούλου Πύργου, ο Εισαγγελέας Πύργου, Παναγιώτης Μεϊδάνης, ζητά από την αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας, κ. Λαμπροπούλου, η οποία έχει αναλάβει την έρευνα, την εξακρίβωση της ύπαρξης εκθέσεων αυτοψίας επιτροπών και τεχνικών που είχαν συσταθεί με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, των αποφάσεων ανάθεσης των εργασιών, τα συμφωνητικά μίσθωσης που συνάφθηκαν μεταξύ του δήμου και των εργολάβων, ενώ επίσης ζητά να γίνει ο προσδιορισμός για το είδος των εργασιών που έχουν γίνει για κάθε περίπτωση ξεχωριστά και του χρόνου διάρκειας υλοποίησής τους.

Παράλληλα ο κ. Μεϊδάνης ζητά την επισύναψη του συνόλου των παραστατικών που εκδόθηκαν για την εκτέλεση των έργων αυτών (τιμολόγια, δελτία αποστολής κλπ) η νομιμότητα έκδοσης των οποίων θα διερευνηθεί από την αρμόδια για τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος υπηρεσία και τέλος η επείγουσα προκαταρκτική εξέταση θα εξακριβώσει εάν έχουν εισπραχθεί τα χρηματικά ποσά που εγκρίθηκαν και δη το συνολικό των 600.795,50 ευρώ.

Παρασκευόπουλος για καταγγελία στον Εισαγγελέα: "Δεχόμαστε ενορχηστρωμένη επίθεση από τους πολιτικούς αντιπάλους"

Συνέντευξη Τύπου για το θέμα της Εισαγγελικής παρέμβασης για τη διερεύνηση των καταγγελιών Ανδριόλα σχετικά με τις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής στις αναθέσεις των αντιπλημμυρικών έργων τον περασμένο Φεβρουάριο στον Πύργο, παραχώρησε ο δήμαρχος Μάκης Παρασκευόπουλος.

Σύμφωνα με το ilialive, ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε τα εξής:

"Σχετικά με την προκαταρκτική εξέταση που παρήγγειλε ο κ. Εισαγγελέας πλημμελειοδικών Ηλείας για τις εργασίες που εκτελέσθηκαν από ιδιώτες εργολάβους με εντολή του δήμου, μετά τις πλημμύρες του Φεβρουαρίου του 2012, για την αποκατάσταση της βατότητας των οδών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που είχαν προκύψει από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις στην ευρύτερη περιφέρεια του δήμου Πύργου, έχω να παρατηρήσω τα εξής:

Μετά τις πλημμύρες που έπληξαν το σύνολο σχεδόν του δήμου και οδήγησαν στην κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να παρέμβουμε άμεσα και να αποκαταστήσουμε τη βατότητα του επαρχιακού, δημοτικού και αγροτικού δικτύου σε μήκος χιλιάδων χιλιομέτρων, την διάνοιξη και τον καθαρισμό χειμάρρων και τάφρων και την απομάκρυνση χιλιάδων τόνων λάσπης και βράχων, ακόμη και μέσα σε οικισμούς, αναθέσαμε σε ιδιώτες εργολάβους την εκτέλεση των εργασιών αυτών, λόγω του κατεπείγοντος, αφού ο δήμος αδυνατούσε να εκτελέσει με ίδια μέσα το τεράστιο αυτό έργο.

Είκοσι επτά χειριστές μηχανημάτων ανταποκρίθηκαν και τέθηκαν στην υπηρεσία του δήμου δουλεύοντας κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, πολλές φορές από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου, διακινδυνεύοντας ακόμη και τη ζωή τους.

Οι εργασίες αυτές εκτελέσθηκαν με τις υποδείξεις και την εποπτεία των Προέδρων των τοπικών διαμερισμάτων, των τοπικών αντιδημάρχων και της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου.

Ο συντονισμός των εργασιών γινόταν από πολιτικό μηχανικό μόνιμο υπάλληλο της Τεχνικής Υπηρεσίας, με εμπειρία στο αντικείμενο, ο οποίος έλεγχε και κατέγραφε με τη συνδρομή των προέδρων των Τοπικών Διαμερισμάτων τις ημέρες εργασίας των μηχανημάτων προκειμένου να προβεί στη συνέχεια στις επιμετρήσεις των εργασιών.

Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 πραγματοποιήθηκαν δύο συνελεύσεις των προέδρων των τοπικών διαμερισμάτων, παρουσία των τοπικών αντιδημάρχων και του ανωτέρω μηχανικού, μια στο δημαρχείο του Πύργου και μια στο δημοτικό κατάστημα στο Καράτουλα, όπου ελέγχθηκαν και επιβεβαιώθηκαν οι ημέρες εργασίας των μηχανημάτων όπως είχαν καταγραφεί. Παραβρέθηκα προσωπικά και στις δύο συνελεύσεις και ζήτησα τον αυστηρό έλεγχο των επιμετρήσεων.

Ο υπάλληλος της Τ.Υ. που είχε επιφορτισθεί, ως επιβλέπων μηχανικός με το συντονισμό και τον έλεγχο των εργασιών, συνέταξε τους πίνακες των επιμετρήσεων με βάση και τον αριθμό των ωρών εργασίας που του παρέδωσαν οι πρόεδροι και τους υπέβαλε στην Τεχνική Υπηρεσία.

Στη συνέχεια η Τεχνική υπηρεσία διαβίβασε τους πίνακες των επιμετρήσεων στην Οικονομική Επιτροπή προς έγκριση. Για τις ανωτέρω εργασίες δεν έχει πληρωθεί από τον δήμο μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ.

Μετά την παραγγελία για προκαταρκτική εξέταση, έδωσα εντολή στην Τεχνική Υπηρεσία να μην χορηγήσει βεβαιώσεις καλής εκτέλεσης και στην Οικονομική Υπηρεσία, να ανασταλεί κάθε διαδικασία ενταλματοποίησης και πληρωμής για τις εργασίες αυτές, μέχρι την ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας.

Κατ’ αρχήν, ο δικαστικός έλεγχος αποτελεί πάντα ασφαλιστική δικλείδα για την ορθή λειτουργία της διοίκησης και τη χρηστή διαχείριση. Έστω κι αν ο έλεγχος γίνεται μετά από ενορχηστρωμένη καταγγελία των πολιτικών μας αντιπάλων.

Απευθυνόμενος σε αυτούς δηλώνω ότι καμιά σκευωρία, κανένα στήσιμο και καμιά μεθόδευση δεν μπορεί να μας αγγίξει. Γιατί είμαστε η παράταξη που επανέφερε στο δήμο την διαφάνεια, το σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον και τους πολίτες, την ανιδιοτέλεια, την εντιμότητα και την ηθική. Γιατί δεν είμαστε ίδιοι.

Στα πλαίσια αυτά, είμαι αναγκασμένος να δηλώσω, με απέραντο σεβασμό στην ελληνική δικαιοσύνη, ότι θεωρώ ανεπίτρεπτη την μη νόμιμη, κατάφωρη παραβίαση, επιλεκτικά, της μυστικότητας της διαδικασίας της προκαταρκτικής εξέτασης, με πρόσκληση σε συνέντευξη τύπου των δημοσιογράφων και διανομή του κειμένου της εισαγγελικής παραγγελίας για διενέργεια της προκαταρκτικής.

Και λέω επιλεκτικά, διότι δεν παραβιάστηκε με τον ίδιο τρόπο η μυστικότητα της διαδικασίας, δηλαδή με πρόσκληση του Τύπου, για να ανακοινωθεί η άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος κατά της πρώην δημοτικής αρχής, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για την υπόθεση που σέρνεται και λιμνάζει ανεπίτρεπτα επί έξι συναπτά έτη στα συρτάρια, υπό τον ορατό κίνδυνο της παραγραφής, μια σκοτεινή υπόθεση που βύθισε το δήμο στο βάλτο των γκρίζων χρεών και ευθύνεται κατά ένα μεγάλο μέρος για τις δυσκολίες της ζωής των πολιτών μέχρι σήμερα.

Και δυστυχώς, είμαι υποχρεωμένος να πω επιλεκτικά και συστηματικά, διότι με τον ίδιο τρόπο, ανεπίτρεπτα και μη νόμιμα, παραβιάστηκε η μυστικότητα της προκαταρκτικής, με πρόσκληση του τύπου και διανομή του εγγράφου κειμένου της παραγγελίας στην υπόθεση των απορριμμάτων.

Απευθυνόμενος στους πολίτες θέλω να τους διαβεβαιώσω πως θα συνεχίσω να παλεύω, με όλες μου τις δυνάμεις, όπως μέχρι σήμερα έκανα, για την ηθική και την διαφάνεια στη δημόσια ζωή αυτού του τόπου.

Έχω να δηλώσω στους πολιτικούς μου αντιπάλους πως τίποτα δεν θα με σταματήσει, τίποτα δεν με φοβίζει. Αυτό το έδειξα με την ζωή μου μέχρι σήμερα. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται.

Έχετε επιλέξει ως στρατηγική σας να πείσετε ότι είναι όλοι ίδιοι. Θα αποτύχετε γιατί οι πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση. Και ξέρουν ότι δεν είμαστε ίδιοι.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την δημοτική αρχή αλλά και προεκλογικά, δήλωσα ότι δεν θα ανεχθώ καμία σκιά στο Δήμο. Θα είμαι αμείλικτος απέναντι σε οποιαδήποτε μη νόμιμη συμπεριφορά. Καμιά σκιά δεν θα μας πλησιάσει. Είμαστε εδώ για να αποδείξουμε ότι μπορεί να υπάρξει δημόσια ζωή με ανιδιοτέλεια, με ηθική και με εντιμότητα. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει δημόσια ζωή", καταλήγει.

Πηγή: "Πατρίς", ilialive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...