«Δυστυχώς, βαδίζουμε ολοταχώς στην πτώχευση". Μ΄αυτά τα λόγια ξεκίνησε την εισήγησή του στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου
Πατρέων, ο Δήμαρχος Γιάννης Δημαράς.
Αποκλειστικό θέμα του δημοτικού συμβουλίου ήταν οι συνέπειες στη λειτουργία του Δήμου από τη δραστική περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών πόρων.
Στην τοποθέτησή του, ο Δημάρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς επεσήμανε τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος, καθώς εισπράττει λιγότερα από όσα ξοδεύει, με συνέπεια την αδυναμία αποπληρωμής των υπαλλήλων αλλά και της προμήθειας καυσίμων για τα οχήματα αποκομιδής των απορριμμάτων. Παράλληλα, πρότεινε να υπάρξουν δυναμικές κινητοποιήσεις τόσο από τους δημάρχους της Αχαΐας αλλά και της υπόλοιπης χώρας, με αφορμή τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ στις 30 Αυγούστου, έχοντας ως επίκεντρο των κινητοποιήσεων την πλατεία Συντάγματος.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Δημήτρης Κατσικόπουλος, επεσήμανε πως οποιαδήποτε κινητοποίηση των πολιτών και των δημάρχων στις πλατείες δε θα έφερνε κανένα αποτέλεσμα, ενώ ζήτησε να τεθεί μια «κόκκινη γραμμή» για τη μισθοδοσία των δημοτικών υπαλλήλων.
Ο κ. Δημαράς πήρε ακολούθως το λόγο, ανταπαντώντας πως όποια και αν είναι η διαχείριση των διαθέσιμων χρημάτων μετά την περικοπή των ΚΑΠ, αυτά δεν επαρκούν για την πληρωμή της μισθοδοσίας των δημοτικών υπαλλήλων.
Αναλυτικά η εισήγηση του Δημάρχου Πατρέων:
«Δυστυχώς, βαδίζουμε ολοταχώς στην πτώχευση.
Δεν είναι μακριά η στιγμή που τα δημοτικά ταμεία δεν θα μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις λειτουργικές ανάγκες, ούτε καν τους μισθούς των εργαζομένων.
Επί 20 μήνες που βρίσκομαι στη θέση του Δημάρχου, καταβάλω με τους συνεργάτες μου μια αγωνιώδη καθημερινή προσπάθεια για να αποφευχθεί το λουκέτο στον Δήμο Πατρέων. Οι συνεχείς και διαδοχικές μειώσεις των θεσμοθετημένων πόρων που δικαιούται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, διαμόρφωσαν ένα εφιαλτικό τοπίο και για τον Δήμο Πατρέων. Με την τελευταία απόφαση της κυβέρνησης για μία ακόμα περικοπή, το λουκέτο βρίσκεται επί θύραις.
Στην κατάσταση αυτή δεν οδηγηθήκαμε εξαιτίας δικών μας λαθών, αλλά εξαιτίας της σκληρής πολιτικής που ακολουθούν οι κυβερνήσεις των τελευταίων δύο ετών, κατ’ εντολή της τρόικας.
Μετά τις τελευταίες περικοπές της ΚΑΠ, που άρχισαν αμέσως με την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου, έχουμε συνολική μείωση της τάξεως του 80 % ενώ και από τα Δημοτικέ Τέλη που πληρώνονται δια μέσω της ΔΕΗ η μείωση έφθασε ήδη στα 33 %.
Με την τελευταία περικοπή της ΚΑΠ του Ιουλίου του 2012 που αποφάσισαν και διέταξαν η κυβέρνηση και η τρόικα, μας λείπει ένα εκατομμύριο ευρώ το μήνα για να καλύψουμε τις στοιχειώδεις ανελαστικές μας δαπάνες.
Δεν ομιλώ για εκτέλεση έργων, άσκηση κοινωνικής πολιτικής ή υλοποίηση άλλων προγραμμάτων για τα οποία δεν υπάρχει πλέον ούτε ένα ευρώ, καθώς από την περίφημη ΣΑΤΑ εδώ και 8 μήνες δεν έχει σταλεί στον Δήμο ούτε ένα ευρώ, έχει περικοπεί πλήρως.
Δεν ομιλώ για αποπληρωμή οφειλών σε πιστωτές στους οποίους όταν ανέλαβα ο Δήμος Πατρέων όφειλε 19 εκατομμύρια ευρώ.
Ομιλώ για την πλήρη αδυναμία μας να καλύψουμε πλέον έστω και τους μισθούς του προσωπικού και για να βάλουμε καύσιμα στα απορριμματοφόρα, ώστε να βγουν να μαζέψουν τα σκουπίδια.
Μια αδυναμία που την επέβαλλαν οι κυβερνήσεις των δύο τελευταίων ετών και η τρόικα, με τις συνεχείς αφαιμάξεις πόρων από την Αυτοδιοίκηση.
Βρισκόμαστε εδώ και δύο χρόνια αντιμέτωποι με μια ληστρική επίθεση εις βάρος της Αυτοδιοίκησης ίδιας έντασης με την ληστρική επίθεση που δέχεται ο λαός μας. Η προ μηνός απόφαση για νέα περικοπή της ΚΑΠ κατά 29%, ήρθε να βάλει την ταφόπλακα στη λειτουργία των Δήμων, όπως τα μέτρα των 11,5 δις. που λαμβάνονται τώρα βάζουν την ταφόπλακα στην κοινωνία.
Μίλησα πρόσφατα για κατοχική κυβέρνηση και επιμένω στον χαρακτηρισμό. Μόνον μια κατοχική κυβέρνηση θα μπορούσε να οδηγήσει την κοινωνία και τους θεσμούς εκπροσώπησής της όπως είναι η Αυτοδιοίκηση, στην εξαθλίωση. Γιατί αυτή τη στιγμή ακριβώς αυτό ζούμε: την απόλυτη εξαθλίωση της κοινωνίας και της Αυτοδιοίκησης.
Όπως είπα και χθες στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, η συνεχής περικοπή των θεσμοθετημένων πόρων προς την Αυτοδιοίκηση δεν συνιστά μια προχειρότητα ή μια επιπολαιότητα. Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και της τρόικας που σκοπό έχουν να βάλουν τη χώρα σε μια κατάσταση εσωτερικής στάσης πληρωμών, χωρίς αυτή την εξέλιξη να τη χρεωθεί η επίσημη κυβέρνηση και ως εκ τούτου να αποφευχθεί ο κίνδυνος χαρακτηρισμού ως πιστωτικού γεγονότος. Πολύ απλά μας ρίχνουν το μπαλάκι της ουσιαστικής χρεοκοπίας της χώρας. Οδηγούν τη χώρα σε μερική εσωτερική στάση πληρωμών με όχημα τους Δήμους, αυτή είναι η αλήθεια. Το θέμα ως εκ τούτου είναι εθνικό, δεν είναι απλά μια τοπική υπόθεση που καλούνται να διαχειριστούν οι Αυτοδιοικητικοί Οργανισμοί.
Και φυσικά το όλο θέμα δεν είναι διαχειριστικό ή λογιστικό, είναι εξόχως πολιτικό.
Και επειδή ο λαός της Πάτρας δεν μας εξέλεξε για να παριστάνουμε τους λογιστές της τρόικας, αναζητώντας τρόπους να διαχειριστούμε καλύτερα την εξαθλίωση, ο μόνος δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι αυτός της δυναμικής αντίδρασης και της αντίστασης σε αυτή την πολιτική που εξαθλιώνει την κοινωνία, που καταργεί την Αυτοδιοίκηση και οδηγεί τη χώρα στη βέβαιη χρεοκοπία.
Ως εδώ η ανοχή στους μαθητευόμενους μάγους που πασχίζουν να αποδείξουν ότι το γαϊδούρι του Χότζα μπορεί να ζει χωρίς να τρώει. Γιατί σα τον γαϊδούρι του Χότζα μας αντιμετωπίζουν.
Όπως είπα και χθες ακούω με προσοχή τις εισηγήσεις που καταθέτουν Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι άλλων περιοχών προτείνοντας να κλείσουμε τους Δήμους, να παραδώσουμε τα κλειδιά, να υποβάλλουμε παραιτήσεις.
Τις ακούω με προσοχή και δεν απορρίπτω καμία.
Προβληματίζομαι όμως, μήπως έτσι διευκολύνουμε τους εμπνευστές των μέτρων;
Εν τέλει αν κλείσουμε τους Δήμους ποιος θα την πληρώσει; Οι πολίτες μας θα την πληρώσουν καθώς θα ζουν σε πόλεις που θα τις πνίξουν τα σκουπίδια, που θα είναι βυθισμένες στο σκοτάδι, που δεν θα λειτουργούν οι κοινωνικές τους δομές για να παρέχουν έστω και τη στοιχειώδη στήριξη στους συμπολίτες μας που πλήττονται βάναυσα από την οικονομική λεηλασία που υφίστανται. Αλήθεια, τίνος τροϊκανού ή υπουργού το αυτί θα ιδρώσει επειδή τα σκουπίδια θα πνίξουν π.χ. τα Ζαρουχλέικα; Φοβάμαι μην επιλέξουμε ένα μέτρο για να διαμαρτυρηθούμε προς την κυβέρνηση, αλλά αυτό το μέτρο τελικώς πλήξει ακόμα περισσότερο τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας. Άλλωστε, το κλείσιμο των Δήμων, θα επέλθει αναγκαστικά, νομοτελειακά θα έλεγα, αν δεν αναθεωρηθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις.
Ο κόμπος έφτασε στο χτένι.
Ως εδώ και μη παρέκει.
Η δυναμική αντίδραση και αντίσταση σε αυτή την καταστροφική για την κοινωνία και τη χώρα πολιτική, είναι ο μόνος δρόμος που έχουμε μπροστά μας. Αν δεν ανατρέψουμε αυτή την πολιτική θα καταστραφούμε, όχι μόνον ως Δήμος, αλλά ως κοινωνία, ως χώρα. Για αυτό πρότεινα και χθες στην ΠΕΔ την έναρξη δυναμικών κινητοποιήσεων και ειδικότερα πρότεινα:
1. Οι δημοτικές αρχές και τα δημοτικά συμβούλια να προχωρήσουμε σε διαμαρτυρία διαρκείας κατασκηνώνοντας στο Σύνταγμα, έξω από τη Βουλή. Να μην φύγουμε από εκεί αν δεν μπει τέλος στον κατήφορο.
2. Να στείλουμε ενημερωτική επιστολή προς όλους τους Ευρωβουλευτές, με σκοπό τη διεθνοποίηση του προβλήματος. Παράλληλα, να υποβάλλουμε αίτημα, ώστε εκπρόσωπος της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης να παραστεί στο Ευρωκοινοβούλιο και να μιλήσει για να εξηγήσει την κατάσταση.
3. Οι Έλληνες Αυτοδιοικητικοί που συμμετέχουν στην Επιτροπή Περιφερειών να θέσουν εκεί το θέμα και να ζητήσουν τη λήψη απόφασης συμπαράστασης προς την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση.
4. Να στείλουμε ενημερωτική επιστολή προς όλους τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου και να οργανώσουμε συσκέψεις κατά ΠΕΔ με τους βουλευτές της αντίστοιχης Περιφέρειας, με σκοπό να τους ζητήσουμε τη λήψη απόφασης από τη Βουλή που θα βάζει φραγμό στις περικοπές.
5. Κάθε Δημοτική Αρχή και κάθε Δημοτικό Συμβούλιο να αναλάβουν πρωτοβουλία για ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας στην οποία αναφέρονται, με σκοπό τη δημιουργία ενός ισχυρού λαϊκού μετώπου που θα αντιδράσει στα σχέδια κυβέρνησης και τρόικας. Να εξηγήσουμε στους συμπολίτες μας τι σημαίνει για τη ζωή τους και τη λειτουργία της πόλης τους, ο οικονομικός στραγγαλισμός της Αυτοδιοίκησης.
Οφείλω να ομολογήσω ότι παρότι στην περιγραφή της εφιαλτικής κατάστασης υπάρχει πλήρης ταύτιση μεταξύ όλων των Δημάρχων, στον τρόπο αντίδρασης διαπιστώνω μια διάσταση απόψεων. Κάποιοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το αν θα πρέπει να οδηγηθούμε στο Σύνταγμα. Δεν θα ερμηνεύσω τις επιφυλάξεις
τους, ελπίζω μόνον να μην εξυπηρετούν κομματικές σκοπιμότητες. Πάντως όλοι συμφώνησαν τελικά με την πρότασή μου, προσθέτοντας ένα στάδιο διήμερου κλεισίματος των Δήμων κι αν δεν υπάρξει άρση της κυβερνητικής απόφασης για τις νέες περικοπές, τότε να οδηγηθούμε στο Σύνταγμα.
Παράλληλα έχω πάρει την πρωτοβουλία και επικοινωνώ με τους Δημάρχους των μεγάλων πόλεων (της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, των Ιωαννίνων, του Βόλου, της Λάρισας και άλλων) επιχειρώντας τη διαμόρφωση μιας κοινής δυναμικής στάσης, ενόψει του έκτακτου Συνεδρίου της ΚΕΔ στα τέλη του μήνα.
Ενόψει αυτού του Συνεδρίου που θα λάβει και τις αποφάσεις, ζητώ από το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στο σχεδιασμό και την υλοποίηση δυναμικών κινητοποιήσεων με σκοπό την ανατροπή της ακολουθούμενης πολιτικής.
Διάβασα με προσοχή και την ανακοίνωση των Σωματείων Εργαζομένων που μιλούν για την οικοδόμηση ενός Παλλαϊκού Μετώπου απέναντι την κατοχική κυβέρνηση και τις επιλογές της.
Συμφωνώ απόλυτα, άλλωστε το επεσήμανα στις προτάσεις μου στην ΠΕΔ. Ο αγώνας αυτός δεν απλώς αγώνας για τη διατήρηση κάποιων κεκτημένων. Είναι αγώνας εθνικής επιβίωσης. Κι από αυτό τον αγώνα δεν πρέπει να λείψει κανείς. Πρέπει από αύριο το πρωί κιόλας να ξεκινήσει μια συνεχής προσπάθειες ενημέρωσης των συμπολιτών μας και πρόσκλησή τους για συμμετοχή σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Δεν ξέρω αν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια, αλλά πιστεύω ότι θα ήταν σημαντικό να οργανώσουμε μια μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση είτε την παραμονή έναρξης του Συνεδρίου της ΚΕΔ είτε την επόμενη ημέρα, που θα είναι κλειστοί οι Δήμοι.
Ζητώ από όλους σας να εμπλουτίσετε το πλαίσιο των κινητοποιήσεων που παρουσίασα και να συγκροτήσουμε μια Επιτροπή Αγώνα την οποία θα απαρτίζουν εκπρόσωποι όλων των δημοτικών παρατάξεων και φυσικά των εργαζομένων στο Δήμο. Αυτή η Επιτροπή Αγώνα να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τις κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν, να οργανώσει περιοδείες, γιατί όχι και λαϊκές συνελεύσεις, γειτονιά-γειτονιά, για να ενημερώσει τον κόσμο και να τον καταστήσει συμμέτοχο στον κοινό αγώνα.
Πιθανόν είναι αρκετά αυτά που μπορεί να μας χωρίζουν. Ωστόσο πιστεύω ότι είναι η ώρα να αφήσουμε στην άκρη τις όποιες διαφορές και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, προκειμένου να αντισταθούμε στη λαίλαπα που καταστρέφει την κοινωνία και τη χώρα. Γιατί δεν πρόκειται απλώς για μια σκληρή πολιτική, πρόκειται για μια λαίλαπα που στο πέρασμά της καταστρέφει τα πάντα και μεταβάλλει τη χώρα μας σε Κρανίου Τόπου.
Όλοι μαζί εμείς να απευθύνουμε χέρι συνεργασίας στα συνδικάτα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων, στους ανέργους, στους νέους που τα όνειρά τους μετατρέπονται σε εφιάλτη για να διαμορφώσουμε τους όρους ενός ισχυρού λαϊκού κινήματος που θα βάλει φραγμό στα σχέδια των τροικανών και των ντόπιων συνοδοιπόρων τους.»
newsplus.gr
Αποκλειστικό θέμα του δημοτικού συμβουλίου ήταν οι συνέπειες στη λειτουργία του Δήμου από τη δραστική περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών πόρων.
Στην τοποθέτησή του, ο Δημάρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς επεσήμανε τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος, καθώς εισπράττει λιγότερα από όσα ξοδεύει, με συνέπεια την αδυναμία αποπληρωμής των υπαλλήλων αλλά και της προμήθειας καυσίμων για τα οχήματα αποκομιδής των απορριμμάτων. Παράλληλα, πρότεινε να υπάρξουν δυναμικές κινητοποιήσεις τόσο από τους δημάρχους της Αχαΐας αλλά και της υπόλοιπης χώρας, με αφορμή τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ στις 30 Αυγούστου, έχοντας ως επίκεντρο των κινητοποιήσεων την πλατεία Συντάγματος.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Δημήτρης Κατσικόπουλος, επεσήμανε πως οποιαδήποτε κινητοποίηση των πολιτών και των δημάρχων στις πλατείες δε θα έφερνε κανένα αποτέλεσμα, ενώ ζήτησε να τεθεί μια «κόκκινη γραμμή» για τη μισθοδοσία των δημοτικών υπαλλήλων.
Ο κ. Δημαράς πήρε ακολούθως το λόγο, ανταπαντώντας πως όποια και αν είναι η διαχείριση των διαθέσιμων χρημάτων μετά την περικοπή των ΚΑΠ, αυτά δεν επαρκούν για την πληρωμή της μισθοδοσίας των δημοτικών υπαλλήλων.
Αναλυτικά η εισήγηση του Δημάρχου Πατρέων:
«Δυστυχώς, βαδίζουμε ολοταχώς στην πτώχευση.
Δεν είναι μακριά η στιγμή που τα δημοτικά ταμεία δεν θα μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις λειτουργικές ανάγκες, ούτε καν τους μισθούς των εργαζομένων.
Επί 20 μήνες που βρίσκομαι στη θέση του Δημάρχου, καταβάλω με τους συνεργάτες μου μια αγωνιώδη καθημερινή προσπάθεια για να αποφευχθεί το λουκέτο στον Δήμο Πατρέων. Οι συνεχείς και διαδοχικές μειώσεις των θεσμοθετημένων πόρων που δικαιούται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, διαμόρφωσαν ένα εφιαλτικό τοπίο και για τον Δήμο Πατρέων. Με την τελευταία απόφαση της κυβέρνησης για μία ακόμα περικοπή, το λουκέτο βρίσκεται επί θύραις.
Στην κατάσταση αυτή δεν οδηγηθήκαμε εξαιτίας δικών μας λαθών, αλλά εξαιτίας της σκληρής πολιτικής που ακολουθούν οι κυβερνήσεις των τελευταίων δύο ετών, κατ’ εντολή της τρόικας.
Μετά τις τελευταίες περικοπές της ΚΑΠ, που άρχισαν αμέσως με την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου, έχουμε συνολική μείωση της τάξεως του 80 % ενώ και από τα Δημοτικέ Τέλη που πληρώνονται δια μέσω της ΔΕΗ η μείωση έφθασε ήδη στα 33 %.
Με την τελευταία περικοπή της ΚΑΠ του Ιουλίου του 2012 που αποφάσισαν και διέταξαν η κυβέρνηση και η τρόικα, μας λείπει ένα εκατομμύριο ευρώ το μήνα για να καλύψουμε τις στοιχειώδεις ανελαστικές μας δαπάνες.
Δεν ομιλώ για εκτέλεση έργων, άσκηση κοινωνικής πολιτικής ή υλοποίηση άλλων προγραμμάτων για τα οποία δεν υπάρχει πλέον ούτε ένα ευρώ, καθώς από την περίφημη ΣΑΤΑ εδώ και 8 μήνες δεν έχει σταλεί στον Δήμο ούτε ένα ευρώ, έχει περικοπεί πλήρως.
Δεν ομιλώ για αποπληρωμή οφειλών σε πιστωτές στους οποίους όταν ανέλαβα ο Δήμος Πατρέων όφειλε 19 εκατομμύρια ευρώ.
Ομιλώ για την πλήρη αδυναμία μας να καλύψουμε πλέον έστω και τους μισθούς του προσωπικού και για να βάλουμε καύσιμα στα απορριμματοφόρα, ώστε να βγουν να μαζέψουν τα σκουπίδια.
Μια αδυναμία που την επέβαλλαν οι κυβερνήσεις των δύο τελευταίων ετών και η τρόικα, με τις συνεχείς αφαιμάξεις πόρων από την Αυτοδιοίκηση.
Βρισκόμαστε εδώ και δύο χρόνια αντιμέτωποι με μια ληστρική επίθεση εις βάρος της Αυτοδιοίκησης ίδιας έντασης με την ληστρική επίθεση που δέχεται ο λαός μας. Η προ μηνός απόφαση για νέα περικοπή της ΚΑΠ κατά 29%, ήρθε να βάλει την ταφόπλακα στη λειτουργία των Δήμων, όπως τα μέτρα των 11,5 δις. που λαμβάνονται τώρα βάζουν την ταφόπλακα στην κοινωνία.
Μίλησα πρόσφατα για κατοχική κυβέρνηση και επιμένω στον χαρακτηρισμό. Μόνον μια κατοχική κυβέρνηση θα μπορούσε να οδηγήσει την κοινωνία και τους θεσμούς εκπροσώπησής της όπως είναι η Αυτοδιοίκηση, στην εξαθλίωση. Γιατί αυτή τη στιγμή ακριβώς αυτό ζούμε: την απόλυτη εξαθλίωση της κοινωνίας και της Αυτοδιοίκησης.
Όπως είπα και χθες στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, η συνεχής περικοπή των θεσμοθετημένων πόρων προς την Αυτοδιοίκηση δεν συνιστά μια προχειρότητα ή μια επιπολαιότητα. Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και της τρόικας που σκοπό έχουν να βάλουν τη χώρα σε μια κατάσταση εσωτερικής στάσης πληρωμών, χωρίς αυτή την εξέλιξη να τη χρεωθεί η επίσημη κυβέρνηση και ως εκ τούτου να αποφευχθεί ο κίνδυνος χαρακτηρισμού ως πιστωτικού γεγονότος. Πολύ απλά μας ρίχνουν το μπαλάκι της ουσιαστικής χρεοκοπίας της χώρας. Οδηγούν τη χώρα σε μερική εσωτερική στάση πληρωμών με όχημα τους Δήμους, αυτή είναι η αλήθεια. Το θέμα ως εκ τούτου είναι εθνικό, δεν είναι απλά μια τοπική υπόθεση που καλούνται να διαχειριστούν οι Αυτοδιοικητικοί Οργανισμοί.
Και φυσικά το όλο θέμα δεν είναι διαχειριστικό ή λογιστικό, είναι εξόχως πολιτικό.
Και επειδή ο λαός της Πάτρας δεν μας εξέλεξε για να παριστάνουμε τους λογιστές της τρόικας, αναζητώντας τρόπους να διαχειριστούμε καλύτερα την εξαθλίωση, ο μόνος δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι αυτός της δυναμικής αντίδρασης και της αντίστασης σε αυτή την πολιτική που εξαθλιώνει την κοινωνία, που καταργεί την Αυτοδιοίκηση και οδηγεί τη χώρα στη βέβαιη χρεοκοπία.
Ως εδώ η ανοχή στους μαθητευόμενους μάγους που πασχίζουν να αποδείξουν ότι το γαϊδούρι του Χότζα μπορεί να ζει χωρίς να τρώει. Γιατί σα τον γαϊδούρι του Χότζα μας αντιμετωπίζουν.
Όπως είπα και χθες ακούω με προσοχή τις εισηγήσεις που καταθέτουν Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι άλλων περιοχών προτείνοντας να κλείσουμε τους Δήμους, να παραδώσουμε τα κλειδιά, να υποβάλλουμε παραιτήσεις.
Τις ακούω με προσοχή και δεν απορρίπτω καμία.
Προβληματίζομαι όμως, μήπως έτσι διευκολύνουμε τους εμπνευστές των μέτρων;
Εν τέλει αν κλείσουμε τους Δήμους ποιος θα την πληρώσει; Οι πολίτες μας θα την πληρώσουν καθώς θα ζουν σε πόλεις που θα τις πνίξουν τα σκουπίδια, που θα είναι βυθισμένες στο σκοτάδι, που δεν θα λειτουργούν οι κοινωνικές τους δομές για να παρέχουν έστω και τη στοιχειώδη στήριξη στους συμπολίτες μας που πλήττονται βάναυσα από την οικονομική λεηλασία που υφίστανται. Αλήθεια, τίνος τροϊκανού ή υπουργού το αυτί θα ιδρώσει επειδή τα σκουπίδια θα πνίξουν π.χ. τα Ζαρουχλέικα; Φοβάμαι μην επιλέξουμε ένα μέτρο για να διαμαρτυρηθούμε προς την κυβέρνηση, αλλά αυτό το μέτρο τελικώς πλήξει ακόμα περισσότερο τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας. Άλλωστε, το κλείσιμο των Δήμων, θα επέλθει αναγκαστικά, νομοτελειακά θα έλεγα, αν δεν αναθεωρηθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις.
Ο κόμπος έφτασε στο χτένι.
Ως εδώ και μη παρέκει.
Η δυναμική αντίδραση και αντίσταση σε αυτή την καταστροφική για την κοινωνία και τη χώρα πολιτική, είναι ο μόνος δρόμος που έχουμε μπροστά μας. Αν δεν ανατρέψουμε αυτή την πολιτική θα καταστραφούμε, όχι μόνον ως Δήμος, αλλά ως κοινωνία, ως χώρα. Για αυτό πρότεινα και χθες στην ΠΕΔ την έναρξη δυναμικών κινητοποιήσεων και ειδικότερα πρότεινα:
1. Οι δημοτικές αρχές και τα δημοτικά συμβούλια να προχωρήσουμε σε διαμαρτυρία διαρκείας κατασκηνώνοντας στο Σύνταγμα, έξω από τη Βουλή. Να μην φύγουμε από εκεί αν δεν μπει τέλος στον κατήφορο.
2. Να στείλουμε ενημερωτική επιστολή προς όλους τους Ευρωβουλευτές, με σκοπό τη διεθνοποίηση του προβλήματος. Παράλληλα, να υποβάλλουμε αίτημα, ώστε εκπρόσωπος της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης να παραστεί στο Ευρωκοινοβούλιο και να μιλήσει για να εξηγήσει την κατάσταση.
3. Οι Έλληνες Αυτοδιοικητικοί που συμμετέχουν στην Επιτροπή Περιφερειών να θέσουν εκεί το θέμα και να ζητήσουν τη λήψη απόφασης συμπαράστασης προς την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση.
4. Να στείλουμε ενημερωτική επιστολή προς όλους τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου και να οργανώσουμε συσκέψεις κατά ΠΕΔ με τους βουλευτές της αντίστοιχης Περιφέρειας, με σκοπό να τους ζητήσουμε τη λήψη απόφασης από τη Βουλή που θα βάζει φραγμό στις περικοπές.
5. Κάθε Δημοτική Αρχή και κάθε Δημοτικό Συμβούλιο να αναλάβουν πρωτοβουλία για ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας στην οποία αναφέρονται, με σκοπό τη δημιουργία ενός ισχυρού λαϊκού μετώπου που θα αντιδράσει στα σχέδια κυβέρνησης και τρόικας. Να εξηγήσουμε στους συμπολίτες μας τι σημαίνει για τη ζωή τους και τη λειτουργία της πόλης τους, ο οικονομικός στραγγαλισμός της Αυτοδιοίκησης.
Οφείλω να ομολογήσω ότι παρότι στην περιγραφή της εφιαλτικής κατάστασης υπάρχει πλήρης ταύτιση μεταξύ όλων των Δημάρχων, στον τρόπο αντίδρασης διαπιστώνω μια διάσταση απόψεων. Κάποιοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το αν θα πρέπει να οδηγηθούμε στο Σύνταγμα. Δεν θα ερμηνεύσω τις επιφυλάξεις
τους, ελπίζω μόνον να μην εξυπηρετούν κομματικές σκοπιμότητες. Πάντως όλοι συμφώνησαν τελικά με την πρότασή μου, προσθέτοντας ένα στάδιο διήμερου κλεισίματος των Δήμων κι αν δεν υπάρξει άρση της κυβερνητικής απόφασης για τις νέες περικοπές, τότε να οδηγηθούμε στο Σύνταγμα.
Παράλληλα έχω πάρει την πρωτοβουλία και επικοινωνώ με τους Δημάρχους των μεγάλων πόλεων (της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, των Ιωαννίνων, του Βόλου, της Λάρισας και άλλων) επιχειρώντας τη διαμόρφωση μιας κοινής δυναμικής στάσης, ενόψει του έκτακτου Συνεδρίου της ΚΕΔ στα τέλη του μήνα.
Ενόψει αυτού του Συνεδρίου που θα λάβει και τις αποφάσεις, ζητώ από το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στο σχεδιασμό και την υλοποίηση δυναμικών κινητοποιήσεων με σκοπό την ανατροπή της ακολουθούμενης πολιτικής.
Διάβασα με προσοχή και την ανακοίνωση των Σωματείων Εργαζομένων που μιλούν για την οικοδόμηση ενός Παλλαϊκού Μετώπου απέναντι την κατοχική κυβέρνηση και τις επιλογές της.
Συμφωνώ απόλυτα, άλλωστε το επεσήμανα στις προτάσεις μου στην ΠΕΔ. Ο αγώνας αυτός δεν απλώς αγώνας για τη διατήρηση κάποιων κεκτημένων. Είναι αγώνας εθνικής επιβίωσης. Κι από αυτό τον αγώνα δεν πρέπει να λείψει κανείς. Πρέπει από αύριο το πρωί κιόλας να ξεκινήσει μια συνεχής προσπάθειες ενημέρωσης των συμπολιτών μας και πρόσκλησή τους για συμμετοχή σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Δεν ξέρω αν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια, αλλά πιστεύω ότι θα ήταν σημαντικό να οργανώσουμε μια μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση είτε την παραμονή έναρξης του Συνεδρίου της ΚΕΔ είτε την επόμενη ημέρα, που θα είναι κλειστοί οι Δήμοι.
Ζητώ από όλους σας να εμπλουτίσετε το πλαίσιο των κινητοποιήσεων που παρουσίασα και να συγκροτήσουμε μια Επιτροπή Αγώνα την οποία θα απαρτίζουν εκπρόσωποι όλων των δημοτικών παρατάξεων και φυσικά των εργαζομένων στο Δήμο. Αυτή η Επιτροπή Αγώνα να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τις κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν, να οργανώσει περιοδείες, γιατί όχι και λαϊκές συνελεύσεις, γειτονιά-γειτονιά, για να ενημερώσει τον κόσμο και να τον καταστήσει συμμέτοχο στον κοινό αγώνα.
Πιθανόν είναι αρκετά αυτά που μπορεί να μας χωρίζουν. Ωστόσο πιστεύω ότι είναι η ώρα να αφήσουμε στην άκρη τις όποιες διαφορές και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, προκειμένου να αντισταθούμε στη λαίλαπα που καταστρέφει την κοινωνία και τη χώρα. Γιατί δεν πρόκειται απλώς για μια σκληρή πολιτική, πρόκειται για μια λαίλαπα που στο πέρασμά της καταστρέφει τα πάντα και μεταβάλλει τη χώρα μας σε Κρανίου Τόπου.
Όλοι μαζί εμείς να απευθύνουμε χέρι συνεργασίας στα συνδικάτα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων, στους ανέργους, στους νέους που τα όνειρά τους μετατρέπονται σε εφιάλτη για να διαμορφώσουμε τους όρους ενός ισχυρού λαϊκού κινήματος που θα βάλει φραγμό στα σχέδια των τροικανών και των ντόπιων συνοδοιπόρων τους.»
newsplus.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου