Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Ψευδείς ήταν το 80% των αιτήσεων πλημμυροπαθών τσιγγάνων στην Ηλεία

Αρκετή ένταση επικράτησε χθες το πρωί στο κτίριο υπηρεσιών του δήμου Πύργου κατά τη διαδικασία παράδοσης των επιταγών στους τσιγγάνους δικαιούχους αποζημίωσης από τις καταστροφές που υπέστησαν στις πλημμύρες του περασμένου Φεβρουαρίου. Εκείνο όμως που προκαλεί αίσθηση είναι τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του δήμου. 

Τα 2/3 των αιτήσεων ήταν ψευδείς με πρόσωπα ακόμα και από άλλες πόλεις – όπως συνέβη το 2007 στις πυρκαγιές, ενώ από τις υπόλοιπες αιτήσεις, πενήντα είχαν κατατεθεί διπλή φορά.

Το προσωπικό του δήμου Πύργου αλλά και οι εκπρόσωποι των τσιγγάνων προσπαθώντας να βάλουν μια τάξη στη διαδικασία και να μην υπάρξουν προβλήματα έφτασαν στα όρια τους. Πολλοί ακούστηκαν πως είχαν παράπονα από την ειδική επιτροπή που συνέστησε ο δήμος Πύργου για την εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών μετά την κατάθεση των δηλώσεων από τους πληγέντες. Τα χρήματα που δεσμεύτηκαν τα αρμόδια υπουργεία δια των υπουργών τους πως θα κατατεθούν ήτοι 200.000 αφορούσαν στην αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών αλλά καθυστέρησαν αρκετά με τις πληρωμές τελικά να γίνονται έξι μήνες μετά την καταστροφή.

Οι τσιγγάνοι δικαιούχοι κυρίως από τις περιοχές τέρμα Αλφειού, Βιδιά και Κολιρέϊκές Παράγκες, κλήθηκαν χθες το πρωί στο κτίριο των υπηρεσιών του δήμου (Πολύκεντρο) να παραλάβουν τις επιταγές τους. Τα ποσά κυμαίνονταν από 300 έως 1200 ευρώ αναλόγως την περίπτωση.

Καθώς ήταν σε ένα βαθμό αναμενόμενη η προσέλευση και μη δικαιούχων ο πρόεδρος των Ελλήνων Τσιγγάνων Γιάννης Χαλιλόπουλος – Αναστασόπουλος μαζί με συνεργάτες του βρέθηκε στο χώρο για να βοηθήσει στον έλεγχο των στοιχείων των δικαιούχων και την ταυτοποίηση τους στις καταστάσεις του δήμου, ώστε να λάβουν τα χρήματα τους οι πραγματικοί δικαιούχοι.

Όμως τα παρατράγουδα δεν απεφεύχθησαν και οι διαμαρτυρίες ήταν αρκετές από τσιγγάνους που δήλωναν πως ειδοποιήθηκαν να παραλάβουν χρήματα, ενώ ο αριθμός των συγκεντρωθέντων στο χώρο ήταν αρκετά μεγαλύτερος από αυτόν των πραγματικά δικαιούχων. Τελικά εκείνο που διαφάνηκε όπως τόνισε και ο κ. Χαλιλόπουλος, ήταν πως τρεις με τέσσερις δικαιούχοι είχαν εξαιρεθεί τις διαδικασίας από λάθος, αλλά όχι παραπάνω, ενώ υπήρξε δέσμευση να εξεταστούν οι αιτήσεις τους.

Από Δευτέρα θα ξεκινήσει η ίδια διαδικασία για τις 183 οικογένειες που επλήγησαν από τις πλημμύρες κυρίως στην περιοχή των Εργατικών Κατοικιών οδού Κατακόλου

Σε δηλώσεις του για το θέμα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος τόνισε πως το βοήθημα αυτό δεν λύνει τα προβλήματα του κόσμου. «Η καταβολή του βοηθήματος αφορά σε ζητήματα ένδειας και αντιμετώπισης των άμεσων βιοτικών αναγκών των πληγέντων.

Η καθυστέρηση στην χορήγηση αυτού του βοηθήματος, οφείλεται σε δυο βασικούς λόγους: πρώτος και κυρίαρχος, το ποσό των 200.000 ευρώ διατέθηκε από το υπουργείο Υγείας  στον Δήμο Πύργου μόλις τον Ιούνιο!  Ο δεύτερος λόγος είναι ότι έπρεπε να ελεγχθεί ένας τεράστιος όγκος δηλώσεων που υπεβλήθησαν και ήταν κατά  πολύ περισσότερες από αυτές των πραγματικών δικαιούχων.

Τα χρήματα του δημοσίου έπρεπε να πάνε στους πραγματικά πληγέντες. Είναι άλλο να μοιράζεται το ποσό σε 300 και άλλο σε 600 ή 700 δικαιούχους. Θεωρήσαμε καθήκον μας να αποδώσουμε τα χρήματα αυτά στους πραγματικά δικαιούχους και τα καταφέραμε».

Από τις 450 αιτήσεις τσιγγάνων που κατατέθηκαν, τα 2/3 ήταν ψευδείς και από τις 150 που απέμειναν οι πενήντα είχαν κατατεθεί δύο φορές. Έτσι ο τελικός αριθμός των τσιγγάνων δικαιούχων ανέρχεται σε 100 άτομα. Αριθμός που ελέγχθηκε ώστε να καταβληθούν χρήματα σε πραγματικά δικαιούχους.

Πηγή: ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...