Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Στην Πάτρα η Συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR

Στην Πάτρα θα βρεθούν την ερχόμενη εβδομάδα σημαντικοί εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στελέχη Περιφερειών από όλη την Ελλάδα αλλά και των χωρών της Μεσογείου, καθώς έχει προγραμματιστεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να διεξαχθεί, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή 13-14 Μάρτιου, η Συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR (Συνέλευση των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης).


Κατά τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της CPMR που έλαβε χώρα στο St Malo (Brittany, FR) στις 26-27 Σεπτεμβρίου 2013, έγινε ομόφωνα αποδεκτή η πρόταση του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας Κωνσταντίνου Καρπέτα προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της Διαμεσογειακής Επιτροπής έτους 2014 στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Το Πολιτικό Γραφείο της Διαμεσογειακής Επιτροπής προσδιορίστηκε για την ερχόμενη Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014 και παράλληλα, λόγω της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη δεύτερη ημέρα, την Παρασκευή 14 Μαρτίου, έχει προγραμματιστεί η διοργάνωση συνεδρίου με θέμα «Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική με στόχο τις επενδύσεις στις περιφέρειες της Μεσογείου, στη βάση της στρατηγικής της “Γαλάζιας Ανάπτυξης”».

Σχετικά έχει αποσταλεί, από το Προεδρείο της Διαμεσογειακής Επιτροπής, πρόσκληση στην Ελληνίδα Επίτροπο αρμόδια για θέματα θαλάσσιας πολιτικής και αλιείας Μαρία Δαμανάκη, ενώ εξειδικευμένες παρουσιάσεις επί του θέματος θα γίνουν τόσο από εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσο και από τις Γενικές Διευθύνσεις της Περιφερειακής Πολιτικής (DG REGIO) και Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας (DG MARE).

Η CPMR ιδρύθηκε το 1973 και είναι ένας Οργανισμός στον οποίο συμμετέχουν περίπου 160 Περιφέρειες από 28 Κράτη, μέλη και μη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπροσωπώντας πάνω από 200 εκατομμύρια πολίτες.

Στόχος των δράσεων της CPMR στη συνεργασία της τόσο με ευρωπαϊκούς φορείς όσο και με εθνικές κυβερνήσεις, είναι να εξασφαλίσει ότι οι ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των Περιφερειών μελών της λαμβάνονται υπόψη στη χάραξη πολιτικών με υψηλό περιφερειακό αντίκτυπο σε κρίσιμους τομείς όπως: Πολιτική Συνοχής της ΕΕ, Θαλάσσια Πολιτική και Αλιεία, Ανάπτυξη, Μεταφορές, Αγροτική Ανάπτυξη, Ενέργεια και Κλιματική Αλλαγή, Έρευνα και Καινοτομία κ.α.

Η CPMR υποδιαιρείται σε 6 Γεωγραφικές Επιτροπές που εστιάζουν στις θάλασσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 1. Επιτροπή Νησιών, 2. Επιτροπή Ατλαντικού, 3. Διαμεσογειακή Επιτροπή, 4. Επιτροπή Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας, 5. Επιτροπή Βαλτικής, 6. Επιτροπή Βόρειας Θάλασσας. Όλες οι Ελληνικές Περιφέρειες είναι ιδρυτικά μέλη της CPMR.

Η συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας της αιρετής Περιφέρειας απέδωσε σημαντικά αποτελέσματα στην ευρωπαϊκή παρουσία του θεσμού. Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας, Γιώργος Αγγελόπουλος εκλέχθηκε ομόφωνα τον Οκτώβριο του 2012 (Bialystok της Πολωνίας) στην Αντιπροεδρία της Διαμεσογειακής Επιτροπής με κύριο έργο την υλοποίηση της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής Ιονίου, που αποτελεί στρατηγικό στόχο της Περιφέρειας.

Η Μακροπεριφέρεια Αδριατικής Ιονίου είναι πια γεγονός με απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης και πλέον χαράσσουμε τους άξονες της πολιτικής με ορίζοντα την νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής συμμετέχουν ως επικεφαλής της ελληνικής πλευράς στην Ομάδα Εργασίας για την Μακροπεριφέρεια.

Παράλληλα, την 1η Φεβρουαρίου 2013 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας εξελέγη Α΄ Αντιπρόεδρος στην Διαπεριφερειακή Ομάδα «Αδριατικής Ιονίου» της Ένωσης Περιφερειών με ουσιαστική τη συμβολή της CPMR, συμμετέχοντας ενεργά στις διεργασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την προετοιμασία του Σχεδίου Δράσης για την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής Ιονίου και την πολιτική εδαφικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...