Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014

Απ. Κατσιφάρας: Αλλάζει όψη το βόρειο τμήμα του Πύργου με τις αστικές αναπλάσεις

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες των αστικών αναπλάσεων που εκτελούνται στον Δήμο Πύργου και συγκεκριμένα το στο βόρειο τμήμα της πόλης που περιλαμβάνει το θεματικό πάρκο Ξυστρή και την πράσινη διαδρομή.


Πρόκειται για ένα έργο που έχει προϋπολογισμό 4.085.678,60 ευρώ, το οποίο έχει εντάξει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το χρηματοδοτεί από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας, ενώ φορέας λειτουργίας θα είναι ο Δήμος Πύργου.


Σήμερα το πρωί, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Χαραλαμπο Καφύρα, τον Περιφερειακό Σύμβουλο Παναγιώτη Πλατανιά, τον δήμαρχο Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλο, αντιδημάρχους και στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, έκανε αυτοψία στο έργο και περπάτησε στο δρόμο που ετοιμάζεται η πράσινη διαδρομή της πόλης, βάσει του σχεδιασμού που έχει γίνει.

«Ο Πύργος περνά πλέον σε νέα εποχή… Το βόρειο τμήμα του, στην είσοδο δηλαδή της πόλης, με αυτές τις εργασίες που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και σε συνδυασμό με την παρέμβαση που γίνεται στο χώρο του Ξυστρή με το θεματικό πάρκο, κυριολεκτικά θα αλλάξει την εικόνα της πρωτεύουσας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας προς το καλύτερο και θα βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των κατοίκων, κυρίως περιβαλλοντικά» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας προσθέτοντας πως «αυτό το έργο μαζί με τις αστικές αναπλάσεις που γίνονται τόσο στην Πάτρα, τη Ναύπακτο, όσο και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, δίνουν μια νέα αναπτυξιακή προσέγγιση για να αντιμετωπίσουμε το αύριο».

Και κατέληξε ο Περιφερειάρχης: «Το πάρκο «Ξυστρής» αναμένεται να αποτελέσει ένα ιδιαιτέρως σημαντικό προορισμό αναψυχής για τους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης, ενώ οι παρεμβάσεις στις οδούς Υψηλάντου και Χαριλάου, στα μήκη που αναπλασθούν, θα δώσουν μία άλλη αισθητική στην ευρύτερη περιοχή, πού ούτως ή άλλως, αποτελεί σημείο τουριστικής αναφοράς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, εξαιτίας της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και της άφιξης κρουαζιεροπλοίων στο Κατάκολο. Στόχος μας είναι να φέρουμε τουρίστες που να σταματούν και μέσα στον Πύργο».

Τι περιλαμβάνει το έργο των αστικών αναπλάσεων Πύργου


Το έργο περιλαμβάνει τρία υποέργα. Με το πρώτο υποέργο «Θεματικό πάρκο “Ξυστρής”» προϋπολογισμού 2.916.201,96 ευρώ προβλέπεται η ποιοτική αναβάθμιση του οικοπέδου του πρώην εργοστασίου «Ξυστρή», όπου περιλαμβάνονται οι παρακάτω εργασίες:

α) ανάπλαση και λειτουργική διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με εξασφάλιση χώρων φύτευσης, δικτύου άρδευσης και αποστράγγισης ομβρίων υδάτων καθώς και χώρων αναψυχής (ποδηλατόδρομος, περίπατος).

β) δημιουργία υπαίθριας λαϊκής αγοράς και χώρου στάθμευσης πλησίον αυτής.

γ) επίστρωση στη ζώνη περιπάτου προς τη λαϊκή αγορά και τη βόρεια πλευρά της περιοχής παρέμβασης από φυσικό κυβόλιθο.

δ) κατασκευή νέου κτηρίου που θα λειτουργεί ως χώρος γενικών περιοδικών εκθέσεων.

ε) δημιουργία αμφιθεατρικού χώρου που θα λειτουργεί ως υπαίθριο θερινό κινηματοθέατρο.

στ) κατασκευή οργανωμένης παιδικής χαράς πλησίον του αμφιθεατρικού χώρου

ζ) τοποθέτηση δικτύου ηλεκτροφωτισμού με μονόφωτους στύλους στο σύνολο του περιβάλλοντος χώρου.

Με το δεύτερο υποέργο «Πράσινη Διαδρομή Πόλης» προϋπολογισμού 827.256,2 ευρώ προβλέπονται οι εξής εργασίες:

α) εκατέρωθεν του οδικού άξονα της Υψηλάντου (από τη συμβολή της οδού Αγ. Γεωργίου έως τη συμβολή με την οδό Πατρών) προβλέπεται αποκατάσταση - αναμόρφωση των υφιστάμενων πεζοδρομίων και η διαπλάτυνση τους κατά 1,50μ. περίπου. Θα κατασκευαστεί νέα στρώση κυκλοφορίας και θα αντικατασταθούν τα υφιστάμενα φωτιστικά σώματα επί της νησίδας. Στην πλευρά επί της σιδηροδρομικής γραμμής θα εκτελεστούν λειτουργικές διαμορφώσεις με εξασφάλιση ζώνης ανάπτυξης πρασίνου, αρδευτικού δικτύου και τοποθέτηση φρεατίων υδροσυλλογής.

β) στην οδό Χαριλάου (από την οδό Διονύσου έως τη συμβολή με την οδό Πατρών) προβλέπεται η κατασκευή ενιαίου καταστρώματος, η κατασκευή ζώνης αλσυλλίου με διαδρομή περιπάτου και τις απαραίτητες λειτουργικές διαμορφώσεις (αρδευτικό δίκτυο, δίκτυο απορροής ομβρίων, τοποθέτηση ηλεκτροφωτισμού και αστικού εξοπλισμού).

Με το 3ο υποέργο «Υπογειοποίηση εναέριου δικτύου ηλεκτροδότησης στις οδούς Υψηλάντου και Χαριλάου» προϋπολογισμού 340.990,44 ευρώ προβλέπεται η υπογειοποίηση των εναέριων δικτύων ηλεκτροδότησης στις εν λόγω οδούς.Η πράξη εκτελείται κανονικά και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...