Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Ηλεία: Σύσκεψη και αυτοψία στις περιοχές που έχουν πληγεί από κατολισθήσεις

Στην Επαρχιακή Οδό Πύργου – Οινόης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στην οποία και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το φαινόμενο της κατολίσθησης, έκανε αυτοψία σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Χαράλαμπο Καφύρα και στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας.


Στο σημείο ήδη έχουν μεταβεί επιστήμονες προκειμένου να μελετήσουν το φαινόμενο, όπως επίσης και σε άλλες περιοχές της Ηλείας που έχουν πληγεί από κατολισθήσεις και έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα.

«Οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι εδώ, βρίσκονται στο πλευρό των κατοίκων και προσπαθούν να κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, όμως δυστυχώς, αν δεν ολοκληρωθεί πλήρως το φαινόμενο, δεν μπορούν να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, τονίζοντας πως «δυστυχώς το φαινόμενο των κατολισθήσεων συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση και δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα σε αρκετές περιοχές. Στην Κουτσοχέρα η οδική αρτηρία έχει καταστραφεί σε τέσσερα σημεία».

Παράλληλα, ο κ. Κατσιφάρας κάνει έκκληση προς τους κατοίκους των περιοχών που σημειώνονται κατολισθήσεις, όπως είναι η Κουτσοχέρα και η Ανάληψη, ο δρόμος προς Οινόη κ.α., να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να μην χρησιμοποιούν τους συγκεκριμένους δρόμους που παρουσιάζουν πρόβλημα.

«Σε συνεννόηση με την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και την Αστυνομία αποφασίστηκε να κλείσει ο δρόμος και μέχρι 30 Μαρτίου, αν έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες και έχει ολοκληρωθεί το φαινόμενο, να προσπαθήσουμε να κάνουμε συντηρήσεις με χαλίκι και ογκόλιθους ώστε να δοθεί έστω και προσωρινά και πάλι σε κυκλοφορία» συμπλήρωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, ενώ ο Δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος τόνισε πως «οι συνέπειες από τις καταστροφικές πυρκαγιές είναι μεγάλες και το ιδιόμορφον του εδάφους έχει συντελέσει στην όξυνση των σοβαρών προβλημάτων, τα οποία είναι πάνω από τις δυνάμεις μας και για αυτό ζητάμε την κατανόηση των πολιτών».

«Οι Υπηρεσίες μας βρίσκονται επί ποδός. Περιμένουμε για να δώσουμε άμεση λύση, να καταλαγιάσει το φαινόμενο, να ισορροπήσει το έδαφος. Ήδη προετοιμαζόμαστε ώστε να έχουμε άμεσα στα χέρια μας μία γεωτεχνική μελέτη με την οποία θα γίνει ουσιαστική παρέμβαση. Θέλω οι πολίτες να δείξουν κατανόηση, γιατί αυτά τα φαινόμενα είναι πάνω από τις δικές μας δυνάμεις» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας, ο οποίος σχολίασε χαρακτηριστικά πως «δυστυχώς μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, δημιουργήθηκαν και αυτά τα προβλήματα. Προσπαθούμε με τις δυνάμεις που έχουμε και με ελάχιστη χρηματοδότηση να κρατήσουμε λειτουργικά τα σημεία πρόσβασης για τους κατοίκους. Το σημαντικότερο όμως είναι πως δεν έχει υλοποιηθεί το Εθνικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση, προκειμένου να γίνουν ουσιώδεις παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα σημεία με έντονες κατολισθητικές τάσεις».

Νωρίτερα, ο Περιφερειάρχης μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη, είχαν σύσκεψη στο Δημαρχείο Πύργου, όπου συζήτησαν με τον Δήμαρχο Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλο και αντιδημάρχους για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και στα όρια του Δήμου από τις κατολισθήσεις αλλά και για τις εργολαβίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως οι αστικές αναπλάσεις και η ανέγερση του 1ου Γυμνασίου, που επισκέφθηκαν στη συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...