Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Ευρωβουλή:«Δίχτυ προστασίας» για τους εργάτες της φράουλας

Απόφαση για βελτίωση συνθηκών των εποχικά απασχολούμενων μεταναστών


«Οι εποχικά απασχολούμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών θα τυγχάνουν καλύτερων συνθηκών εργασίας και διαβίωσης βάσει νόμου που ενέκρινε το ΕΚ την Τετάρτη. Θα έχουν κατάλληλο κατάλυμα, ενώ οι ώρες εργασίας τους δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 48 ώρες την εβδομάδα».


Αυτό ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ευαισθητοποιήθηκε μετά τις περιπτώσεις εκμετάλλευσης μεταναστών όπως αυτών που εργάζονταν στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, αλλά και ανάλογες περιπτώσεις στην Ισπανία, στη Γαλλία και στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περισσότεροι από 100.000 εποχικά εργαζόμενοι έρχονται στην ΕΕ κάθε χρόνο, εκ των οποίων πάνω από 10.000 απασχολούνται στην Ελλάδα.

Οι νέοι κανόνες που αποφασίστηκαν από τους ευρωβουλευτές με 498 ψήφους υπέρ, 56 κατά και 68 αποχές έχουν διπλό στόχο:

Να καταπολεμήσουν την εκμετάλλευση αλλά και να αποτρέψουν να γίνεται η προσωρινή διαμονή μόνιμη.

Οι κανόνες

Κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει να καθορίζει τη μέγιστη διάρκεια διαμονής των εποχικά εργαζομένων - από πέντε ως εννέα μήνες - ανά δωδεκάμηνο. Οι εποχικοί εργαζόμενοι θα μπορούν να επεκτείνουν το συμβόλαιό τους ή να αλλάζουν εργοδότη μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα.

Με τους νέους αυτούς κανόνες «προσπαθήσαμε να πούμε στους καλούς εργοδότες των εποχικών εργαζομένων "συνεχίστε να κάνετε ό,τι κάνετε", αλλά είπαμε και στους κακούς εργοδότες "πρέπει να τηρείτε ελάχιστες προδιαγραφές για την προστασία των εποχικών εργαζομένων". Δεν πρόκειται για δικαιώματα που βρίσκονται μόνο στο χαρτί. Πρόκειται για δικαιώματα που δίνουν κάποια ευελιξία στους εποχικούς απασχολουμένους, οι οποίοι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εμπορεύματα αλλά ως ανθρώπινα όντα» είπε χαρακτηριστικά ο Claude Moraes (Σοσιαλιστές, Ηνωμένο Βασίλειο).

Συμβόλαιο εργασίας

Κάθε αίτηση εισδοχής εποχικού εργαζομένου σε κράτος-μέλος της ΕΕ θα πρέπει να περιλαμβάνει σύμβαση εργασίας ή δεσμευτική προσφορά εργασίας η οποία θα διευκρινίζει τα βασικά όπως το ποσό της αμοιβής και τον αριθμό των ωρών εργασίας. Η αίτηση θα περιλαμβάνει επίσης αποδεικτικά στοιχεία ότι ο εποχικός εργαζόμενος διαθέτει κατάλληλη στέγαση. Οταν το κατάλυμα παρέχεται από τον εργοδότη, το ενοίκιο δεν θα πρέπει να είναι υπερβολικό σε σχέση με την αμοιβή του εργαζομένου ούτε σε σχέση με την ποιότητά του. Το ενοίκιο του εποχικά εργαζομένου πρέπει να εκπίπτει αυτομάτως από τον μισθό του.

Ιση μεταχείριση

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι εποχικά εργαζόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών θα τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης με τους υπηκόους της ΕΕ όσον αφορά την ελάχιστη ηλικία εργασίας, την αμοιβή, την απόλυση, το ωράριο εργασίας, τις άδειες και τις αργίες, καθώς και τις απαιτήσεις όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια. Θα απολαμβάνουν επίσης το δικαίωμα στην προσχώρηση και τη συμμετοχή σε συνδικαλιστική οργάνωση, στην κοινωνική ασφάλιση, στις συντάξεις, στην επαγγελματική κατάρτιση, στις συμβουλευτικές υπηρεσίες όσον αφορά την εποχική εργασία που παρέχονται από γραφεία ευρέσεως εργασίας και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, με εξαίρεση την κοινωνική στέγη.

Και κυρώσεις

Οι εργοδότες που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους θα αντιμετωπίζουν κυρώσεις που θα είναι «αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές» και θα υποχρεούνται να καταβάλλουν αποζημίωση στον εν λόγω εποχικό εργαζόμενο. Θα είναι επίσης δυνατόν ακόμη και να εξαιρούνται από τη δυνατότητα απασχόλησης εποχικά εργαζομένων στο μέλλον. Τα κράτη-μέλη έχουν δυόμισι χρόνια στη διάθεσή τους για να θέσουν σε ισχύ τους νέους κανόνες.

Δημοσιεύτηκε στο helios plus στις 5 Φεβρουαρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...