Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Aγρίνιο: Δεν υπάρχει μηχάνημα μέτρησης της αιθαλομίχλης

Μπορεί οι συσκέψεις να είναι συνεχείς στα αρμοδία υπουργεία και να γίνονται ανακοινώσεις σχετικά με τον περιορισμό του φαινομένου της αιθαλομίχλης που «πνίγει» τις μεγάλες πόλεις της χώρας, σε σημείο μάλιστα που να έχει πυροδοτηθεί και πολιτική κόντρα, ως προς την αποτελεσματικότητα των όσων εξαγγέλλονται, στο Αγρίνιο όμως, όπου επίσης το φαινόμενο είναι έντονο κάποιες μέρες, κανείς δεν γνωρίζει σε τι επίπεδα κυμαίνεται.

Έτσι κανείς ουσιαστικά δεν μπορεί να πει με ασφάλεια εάν τα επίπεδα της αιθαλομίχλης στην περιοχή, που κάποιες μέρες προκαλούσε έντονη δυσφορία στους κατοίκους του Αγρινίου, ήταν τέτοια ώστε να πρέπει να εξαγγελθούν προειδοποιήσεις – συστάσεις ή ακόμη και να ληφθούν μέτρα.

Αυτό γιατί δεν έχει εγκατασταθεί ένας τέτοιος σταθμός μέτρησης στην περιοχή. Έτσι ναι μεν το φαινόμενο να είναι έντονο όταν οι συνθήκες το ευνοούν (όπως η υγρασία που είναι χαρακτηριστικό του Αγρινίου) όπως συνέβη την παραμονή , την ημέρα των Χριστουγέννων, την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου κλπ, αλλά στοιχεία μέτρησης για την ένταση του φαινόμενου δεν υπάρχουν.

Αυτό τουλάχιστον επιβεβαιώνεται και από την Διεύθυνση Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, ότι δηλαδή δεν έχει καμιά απολύτως ενημέρωση σχετικά με την εγκατάσταση και λειτουργία σταθμού που να μετρά τα ποσοστά της αιθαλομίχλης. Τέτοιοι σταθμοί λειτουργούν σε άλλες περιφερειακές πόλεις όπως η Πάτρα, τα Γιάννενα, ο Βόλος, η Λάρισα, πολλές πόλεις της Μακεδονίας κλπ. Παράλληλα με αυτό το δεδομένο δεν είναι δυνατόν να ισχύσουν στην περιοχή του Αγρινίου μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και που σχετίζονται και με την δωρεάν παροχή ρεύματος κλπ

Θα παραγγείλει μηχάνημα μέτρησης η Περιφέρεια

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του «Γ» η Περιφέρεια αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που υπάρχει στο Αγρίνιο και την αδυναμία μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην αγορά μηχανήματος που θα μετρά την ρύπανση . Πρόκειται για μηχάνημα που θα κάνει επιτόπιες μετρήσεις και αυτό προφανώς θα το αναλάβει υπάλληλος της Περιφέρειας τις ημέρες που το φαινόμενο είναι έντονο. Πάντως πηγές από την Περιφέρεια αναφέρουν πως οι κλιματολογικές συνθήκες στο Αγρίνιο ( υγρασία, άπνοια) είναι αυτές που κάνουν την πόλη την πιο ευαίσθητη στην Δυτική Ελλάδα στην εκδήλωση και ένταση της αιθαλομίχλης. Ήδη έχει δοθεί εντολή από τον Περιφερειάρχη στην αρμόδια υπηρεσία για την προμήθεια του μηχανήματος μέτρησης. Προς το παρόν πάντως δεν προβλέπεται η εγκατάσταση μόνιμου σταθμού .

Η Πάτρα έχει δυο μόνιμους σταθμούς μέτρησης της ρύπανσης και γενικά δεν έχουν καταγραφεί εκεί υψηλές τιμές ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Να θυμίσουμε πως οι αποφάσεις για την εφαρμογή των μέτρων λαμβάνονται για την Αττική από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και για την υπόλοιπη χώρα από τους Περιφερειάρχες.
agriniopress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...