Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Ηλεία: Κόπηκε στη μέση ο κεντρικός δρόμος της Μουριάς!


Σκηνές από αμερικάνικη ταινία φαντασίας έζησαν οι κάτοικοι της Μουριάς που το βράδυ της Κυριακής είδαν τον κεντρικό δρόμο του χωριού να κόβεται στα δυο, σα να ήταν φτιαγμένος από χαρτί. 



Ο κεντρικός αγωγός ύδρευσης του Ερυμάνθου «ξεκούμπωσε» με αποτέλεσμα η πίεση του νερού να τρυπήσει την άσφαλτο και να καταστρέψει το δρόμο…


Λίγο μετά τις 9:00 το βράδυ, κάτοικος της περιοχής διαπίστωσε μεγάλη διαρροή υδάτων στο σημείο και ενημέρωσε τον πρόεδρο του χωριού Κώστα Χρονόπουλο. «Το νερό είχε τρυπήσει την άσφαλτο και είχε σχηματίσει ένα τεράστιο πίδακα που ξεπερνούσε τα 100 μέτρα. Ευτυχώς ήρθε γρήγορα η Αστυνομία από την Ολυμπία, κλείσαμε το δρόμο και δεν είχαμε κανένα ατύχημα», λέει ο πρόεδρος μιλώντας στην εφημ. «Πατρίς», χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο έργο «ατομική βόμβα» για το χωριό του. Τραγική ειρωνεία είναι το γεγονός ότι το χωριό, δεν υδρεύεται από τον Ερύμανθο, αλλά από δικές τους πηγές. «Ο δρόμος έσπασε σε 10 λεπτά. Τον βλέπαμε να διαλύεται μπροστά στα μάτια μας, ανήμποροι να κάνουμε οτιδήποτε, και δεν το πιστεύαμε», λέει ο κ.Χρονόπουλος, εκφράζοντας την ανησυχία του για ενδεχόμενη ζημιά στο μέλλον, σε άλλο σημείο του αγωγού, λέγοντας χαρακτηριστικά «…πριν δυο χρόνια, έσπασε στο άλλο γεφύρι, στην είσοδο από Λιναριά, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε τέτοια προβλήματα, γιατί δεν περνούσε υπόγεια. Φοβάμαι, μη σπάσει κάποια άλλη στιγμή μέσα στο χωριό, γκρεμίσει τα σπίτια και θρηνήσουμε και θύματα».

Οι εργασίες αποκατάστασης

Με το πρώτο φως της ημέρας, συνεργείο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας βρέθηκε στο σημείο, ξεκινώντας την προσπάθεια επιδιόρθωσης της ζημιάς και αποκατάστασης της υδροδότησης. Όπως διαπιστώθηκε κατά την απομάκρυνση του μεγάλου όγκου των χωμάτων, είχε «ξεκουμπώσει» ο αγωγός σε μια από τις δυο κλήσεις που κάνει στο σημείο, λόγω πιέσεων που δέχθηκε από το νερό. Το συνεργείο, προχώρησε στην αποκάλυψη του τμήματος και της δεύτερης κλήσης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρχε και εκεί ζημιά. Αν και - όπως εξήγησε εκπρόσωπος των Τεχνικών Υπηρεσιών - δεν πρόκειται για δύσκολη διαδικασία επιδιόρθωσης της βλάβης του αγωγού (σ.σ όχι του δρόμου), ωστόσο, οι αργίες των Χριστουγέννων θα καθυστερήσουν ίσως κάπως τις εργασίες, ελπίζοντας επίσης να μην σημειωθούν βροχοπτώσεις, που θα εμποδίσουν την εξέλιξή τους. Πάντως, οι περιοχές που υδρεύονταν από τον Ερύμανθο, δεν έμειναν χωρίς νερό, αφού οι δήμοι έθεσαν σε λειτουργία τις εφεδρικές «πηγές» τους, δηλαδή το δίκτυο της Αύρας και τις γεωτρήσεις τους.

Χωρίς νερό, χωρίς δρόμο και με κλειστά…καταστήματα

Οι συνέπειες αυτής της ζημιάς, δεν περιορίστηκαν μόνο στο προσωρινό πρόβλημα υδροδότησης της Μουριάς, αφού έσπασε το τοπικό δίκτυο (σ.σ το οποίο όμως επιδιορθώθηκε άμεσα χθες το πρωί, από την ΔΕΥΑ Α.Ο) αλλά ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός, και κανείς δεν ξέρει μέχρι πότε. Ωστόσο η κυκλοφορία διεξάγεται πλέον από τον περιφερειακό, νέο δρόμο, που διέρχεται έξω από το χωριό. Σα να μην έφταναν αυτά τα προβλήματα, η απαγορευτική σήμανση που τοποθετήθηκε στην είσοδο του χωριού, στη διασταύρωση της Λιναριάς «έδιωξε» πολλούς επισκέπτες, που είχαν σκοπό να δειπνήσουν σε κάποια από τις ταβέρνες του χωριού. «Δεν ξέρω ποιος έβαλε την απαγορευτική πινακίδα χωρίς να διευκρινίζει τι έχει συμβεί, αλλά αυτή η κίνηση δημιούργησε προβλήματα στις επιχειρήσεις του χωριού, αφού πολλοί γύρισαν πίσω και έφυγαν. Δεν πρέπει να γίνονται τέτοια πράγματα, έτσι αυθαίρετα και χωρίς ενημέρωση», καταλήγει ο κ.Χρονόπουλος.

patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...