Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Πύργος: Ελεύθερος μετά την απολογία του ο Προϊστάμενος Διοικητικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου

Στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας οδηγήθηκε χθες το μεσημέρι ο προϊστάμενος των διοικητικών υπηρεσιών του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου, έπειτα από μήνυση που κατέθεσαν επιθεωρητές Περιβάλλοντος για τα νοσοκομειακά απόβλητα που βρέθηκαν σε δύο περιοχές.


Συγκεκριμένα, ύστερα από έρευνες που έκανε κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, στον πρώην ΧΑΔΑ στην περιοχή Λίμνες Αλφειούσας και στην περιοχή Συντριάδα του Πύργου εντόπισαν, σε ανοιχτό χώρο και σε κάδους απορριμμάτων επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα.

Οι επιθεωρητές κατέθεσαν μήνυση στο αστυνομικό τμήμα Πύργου και ακολούθησε η σύλληψη του 59χρονου στελέχους του νοσοκομείου. Μετά την απολογία του ο 59χρονος αφέθηκε ελεύθερος, χωρίς περιοριστικούς όρους, όπως γράφει στην Καθημερινή ο Ηλίας Κάνιστρας.

Το κλιμάκιο των επιθεωρητών επισκέφθηκε προχθές τον πρώην ΧΑΔΑ στην περιοχή Λίμνες, μετά την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για χώρο, αλλά και την απόφαση του Δήμου Πύργου για την εγκατάσταση δεματοποιητή απορριμμάτων. Οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται σε πολυήμερες κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στην απόφαση του Δήμου Πύργου να μεταφέρονται στις Λίμνες τα απορρίμματα και να συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε δεματοποιητή, διότι, όπως μεταξύ άλλων υποστηρίζουν, κινδυνεύουν με ρύπανση ο υδροφόρος ορίζοντας και ο Αλφειός ποταμός.

Ομως, από την πλευρά του ο Δήμος Πύργου υποστηρίζει πως πρόκειται για προσωρινή λύση, μέχρι να κατασκευαστεί το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στη θέση Τριανταφυλλιά και προσθέτει ότι έχει κάνει όλες τις νόμιμες ενέργειες. Μετά τις εντάσεις των προηγούμενων ημερών, την κάθοδο των ΜΑΤ για να ανοίξει ο πρώην ΧΑΔΑ, την ανακατάληψη του χώρου από κατοίκους, αλλά και την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στον Πύργο ευρεία σύσκεψη για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ομως η σύσκεψη έγινε μέσα σε κλίμα έντασης, με αποτέλεσμα να μην εξευρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση. Ετσι, το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων παραμένει άλυτο και τα σκουπίδια εξακολουθούν να βρίσκονται στους δρόμους του Πύργου.

Πάντως, το θέμα της κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στον νομό Ηλείας, η οποία αναμένεται να δώσει λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης, βρίσκεται στην τελική φάση δημοπράτησης της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού ΣΔΙΤ. Ειδικότερα, η αρμόδια Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μετά τον σχετικό έλεγχο που έκανε, έχει υπογράψει τη σχετική απόφαση. Η δημόσια δαπάνη για το έργο είναι 17,115 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η δυναμικότητα του εργοστασίου θα είναι 80.000 τόνοι τον χρόνο.

Θα πρέπει να τονισθεί ότι η κατασκευή του εργοστασίου συνδυάζεται με την ενταγμένη στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας, παράλληλη κατασκευή χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων, προϋπολογισμού 11,423 εκατ. ευρώ. Επίσης, προς ένταξη στο πρόγραμμα είναι η κατασκευή του απαραίτητου οδικού δικτύου για την πρόσβαση στο εργοστάσιο, καθώς και η δημιουργία σταθμών μεταφόρτωσης αποβλήτων, στη βόρεια και νότια Ηλεία.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, «τα δύο αυτά μεγάλα περιβαλλοντικά έργα αποτελούν την καρδιά του συστήματος διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Ηλείας και, πλαισιωμένα με τις υπόλοιπες πράξεις, που αναμένεται να ενταχθούν άμεσα την ερχόμενη προγραμματική περίοδο 2014-20, όπως δράσεις αποφυγής παραγωγής απορριμμάτων, ανακύκλωσης, διαλογής στην πηγή, διαχείριση αδρανών κλπ., θα δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...