Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Πύργος: Πέφτουν οι ...σοβάδες στα κεφάλια τους!

Με δύο λιγότερες ειδικότερες σε σχέση με πέρυσι ( την Ψυκτικών και Θερμοϋδραυλικών που καταργούνται στην Α’ τάξη) και δύο νέες, την Κομμωτική που είχε ανασταλεί και επανέρχεται και την Κοπτική- Ραπτική που είχε 20 τουλάχιστον χρόνια να λειτουργήσει και που πιθανότατα θα μείνει φέτος στα χαρτιά λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος εκπαιδευτών, ξεκίνησε τη Δευτέρα με τον καθιερωμένο αγιασμό, η νέα σχολική χρονιά για τους 150 περίπου μαθητές στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας (ΕΠΑ.Σ.) του ΟΑΕΔ στον Πύργο. Η επιλογή των μαθητών στις ΕΠΑΣ γίνεται με το βαθμό Τίτλου Σπουδών και με κοινωνικά κριτήρια, ενώ οι μαθητές είναι κάτοχοι τουλάχιστον ενδεικτικού Α΄ Τάξης Επαγγελματικών Λυκείων ή Γενικών Λυκείων και έχουν γεννηθεί τα έτη 1990-1997. 

Τον αγιασμό τέλεσε ο Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος Μπαχός παρουσία του διευθυντή κ. Παναγιώτη Μαρίτσα, των εκπαιδευτικών και των μαθητών της σχολής, στον αύλειο χώρο των ΕΠΑΣ και τους ευχήθηκε να έχουν μια καλή και αποδοτική χρονιά

 . Βέβαια, όπως λέει και η παροιμία, η καλή μέρα από την αυγή φαίνεται και μπορεί τα λειτουργικά προβλήματα να έχουν σχετικά ξεπεραστεί και το βασικό εκπαιδευτικό προσωπικό να είναι στις θέσεις του αν και η διαθεσιμότητα χτύπησε και την πόρτα των ΕΠΑΣ και πήρε μαζί της 4 εκπαιδευτικούς, ωστόσο κυρίαρχο πρόβλημα παραμένει το κτιριακό. Για να ακριβολογήσουμε το κτίριο χρονολογείται από το… μεσαίωνα και τα τελευταία χρόνια δεν έχει μπει από τον ΟΑΕΔ ούτε… βίδα! Οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι άθλιες, σοβάντισμα και βάψιμο των αιθουσών και των κυρίως χώρων του κτιρίου δεν έχει γίνει τα τελευταία… 20 χρόνια και η μια χρονιά διαδέχεται την άλλη σε χειρότερες φυσικά συνθήκες από την προηγούμενη, αφού το παλιό που δεν συντηρείται, παλιώνει ακόμα περισσότερο. Μόνο οι πολύ βασικές και απαραίτητες εργασίες γίνονται στο κτίριο και αυτές συχνά από ιδίους πόρους δηλαδή … εκ των ενόντων, από το Διευθυντή και το προσωπικό και όχι από τον ΟΑΕΔ, αφού τα κρατικά ταμεία δεν επενδύουν πια ούτε σε ευρώ σε τέτοια πράγματα.

Μαθήματα σε κτίριο του… Μεσαίωνα!

Την κακή και απαράδεκτη κατάσταση του κτιρίου που έχει εγκαταληφθεί στην τύχη του, επιβεβαιώνει και ο Δ/ντής της ΕΠΑΣ Πύργου κ. Παναγιώτης Μαρίτσας που τονίζει ότι πράγματι οι συνθήκες μέσα στις τάξεις αλλά και στους κοινόχρηστους χώρους είναι άθλιες και η χρηματοδότηση από τον ΟΕΑΔ για αποκαταστάσεις γίνεται όπως λέει με το σταγονόμετρο. « Το κτίριο έχει να συντηρηθεί μια 20ετία και βάλε και προ ημερών ευτυχώς δεν υπήρχαν μαθητές γιατί δεν είχαμε ξεκινήσει ακόμα, έπεσε στο προαύλιο ένα μεγάλο κομμάτι σοβά! Αν υπήρχαν παιδιά εκείνη την ώρα εκεί, μπορεί να είχαμε και τραυματισμούς. Πραγματικά η ευχή μου για την νέα χρονιά, είναι να μην έχουμε κανένα ατύχημα! Εδώ πέρυσι χάλασε ένας σωλήνας υπόγειος που συνδέει το καλοριφέρ και για να μην παγώσουν τα παιδιά, προσπαθήσαμε και κάναμε την αποκατάσταση μόνοι μας, με λίγα λόγια πλήρωσα από την τσέπη μου και μέχρι να κινητοποιηθεί ο ΟΑΕΔ και να εγκρίνει το κονδύλι, πέρασε καιρός. Μόνο πολύ βασικές και απαραίτητες εργασίες συντήρησης γίνονται στο κτίριο, αλλά οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες γιατί είναι πολύ παλιές οι εγκαταστάσεις».



Αναφορικά με την λειτουργία της ΕΠΑΣ Πύργου, ο κ. Μαρίτσας επισήμανε ότι δυστυχώς 4 συνάδελφοι του τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από το Υπουργείο κα αυτό είναι πράγματι άδικο και θλιβερό και έτσι η χρονιά ξεκινά με κακή ψυχολογία. Όσες για τις ειδικότητες που λειτουργούν φέτος αυτές είναι στην Α΄τάξη: Εργαλειοτεχνιτών, ηλεκτροτεχνητών, ηλεκτρονικών υπολογιστών και κομμωτικής. Η Κοπτική- Ραπτική που μπήκε ως νέα ειδικότητα μάλλον δεν θα λειτουργήσει και ας έχει ήδη 17 υποψήφιους μαθητές, γιατί ο ΟΑΕΔ έκανε προκήρυξη αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση εκπαιδευτών. «Πιέζουμε να γίνει επαναπροκήρυξη, αλλά αφού την πρώτη φορά δεν υπήρξε ενδιαφέρον, θα υπάρξει την δεύτερη; Ετσι το πιθανότερο είναι να μείνει στα χαρτιά». Στη Β΄τάξη οι ειδικότητες που θα λειτουργήσουν είναι: Θερμοϋδραυλικών, ψυκτικών, Εργαλειομηχανών και ηλεκτρονικών υπολογιστών και τα κενά που διαμορφώθηκαν θα τα καλύψουν ωρομίσθιοι καθηγητές. « Έχουμε 150 μαθητές περίπου, όπως και πέρυσι, το ενδιαφέρον δεν είναι μειωμένο και λειτουργικά προβλήματα δεν υπάρχουν σοβαρά. Από προσωπικό είμαστε εντάξει. Τα μαθήματα ξεκίνησαν κανονικά τη Δευτέρα και θα κάνουμε ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα. Θα πρέπει όμως και η Πολιτεία να ρίξει το βάρος της και στις ΕΠΑΣ και κυρίως να βρεθούν πόροι να γίνει συντήρηση του σχολείου.»

Πηγή: εφημερίδα Πρωινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...