Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Αμαλιάδα: Είδε ποιος τον πυροβόλησε αλλά δεν του πήραν κατάθεση

Ξέχασαν να πάρουν κατάθεση από το θύμα δολοφονικής επίθεσης και έτσι έκαναν λάθος στο κατηγορητήριο! Μια πρωτοφανής υπόθεση δικαστικού λάθους και αμέλειας υποκρύπτεται - σύμφωνα με νομικούς - γύρω από την υπόθεση απόπειρας δολοφονίας ενός 46χρονου στην περιοχή της Αμαλιάδας πριν από τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι δικαστικοί λειτουργοί που χειρίστηκαν την υπόθεση αμέλησαν να πάρουν κατάθεση από το τραυματισμένο θύμα της επίθεσης ο οποίος είχε αναγνωρίσει τον δράστη. Μάταια ο τραυματίας ζητούσε ακρόαση από τους δικαστές για να αναφέρει ποιος του είχε επιτεθεί αλλά και ποιοι είχαν δώσει τη σχετική εντολή. Έτσι συντάχθηκε βούλευμα και ορίστηκε δικαστήριο με κατηγορούμενο έναν που κατά τα φαινόμενα δεν είχε άμεση σχέση με το έγκλημα, ενώ ο - κατά δήλωση του θύματος - πραγματικός δράστης κυκλοφορούσε ανενόχλητος.

Οργανωμένο έγκλημα

Η δολοφονική επίθεση σημειώθηκε το βράδυ της 9ης Ιουνίου 2010 στο χωριό Ροβιάτα του Δήμου Αμαλιάδας, με θύμα 46χρονο που είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις διωκτικές αρχές για ληστεία και εκβίαση.

Μια μηχανή μεγάλου κυβισμού χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας σταμάτησε έξω από το καφενείο που βρισκόταν ο 46χρονος. Ο οδηγός της μοτοσικλέτας τον πυροβόλησε στο κεφάλι και στην κοιλιακή χώρα και το θύμα μεταφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο του Ρίου, όπου νοσηλεύθηκε για 20 μέρες στην Εντατική, ενώ επί 14 μήνες ακολούθησε ειδική αγωγή αποθεραπείας. Επρόκειτο για μια υπόθεση που είχε απασχολήσει και τις κεντρικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., αφού θεωρείτο δείγμα της δράσης του οργανωμένου εγκλήματος στην επαρχία.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί στην Ηλεία συγκέντρωσαν μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής οι οποίοι ανέφεραν ότι λίγη ώρα πριν από τη δολοφονική επίθεση η μοτοσικλέτα και ένα αυτοκίνητο μάρκας Hyundai παρακολουθούσαν τον ιδιώτη. Ένας από τους κατοίκους συγκράτησε τον αριθμό του αυτοκινήτου και οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι το ΙΧ ανήκε στον πατέρα ενός 26χρονου ταξιτζή που είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία του οπαδού του Παναθηναϊκού Μιχάλη Φιλόπουλου, στην Παιανία το 2007. Με βάση αυτό το στοιχείο οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβαν τον πατέρα του 26χρονου ο οποίος υποστήριξε ότι βρισκόταν συμπτωματικά στην περιοχή καθώς είχε ραντεβού με έναν φίλο του, έμπορο καρπουζιών. Ο συγκεκριμένος έμπορος ωστόσο αρνήθηκε ότι είχε κανονίσει τέτοιο ραντεβού.

Ενδείξεις ενοχής

Με βάση αυτά τα ευρήματα οι δικαστικοί λειτουργοί άσκησαν ποινική δίωξη εναντίον του πατέρα του 26χρονου και έκλεισαν την υπόθεση εκεί. Ουδείς διερεύνησε ποιος ήταν ο επιβάτης της μοτοσικλέτας που πυροβόλησε τον 46χρονο, παρ' ότι υπήρχαν σαφείς ενδείξεις πως φυσικός αυτουργός ήταν ο 26χρονος που κατηγορείτο για τη δολοφονία στην Παιανία. Και ίσως το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι αρμόδιοι δικαστικοί ξέχασαν να πάρουν κατάθεση από το θύμα της εγκληματικής ενέργειας που είχε συνέλθει στο μεταξύ.

Όπως ανέφερε ο ίδιος στο «Βήμα», «μια φορά παρουσιάστηκα στον τοπικό ανακριτή για να δώσω κατάθεση. Όμως εκείνη την ώρα είχε αυτόφωρο και δεν μπορούσε! Ύστερα με ξέχασε. Εγώ είχα αναγνωρίσει τον δράστη της δολοφονίας (σ.σ. στο πρόσωπο του 26χρονου χούλιγκαν) ο οποίος εκτελούσε εντολές δύο κρατουμένων ποινικών. Ήθελα λοιπόν να πω τι ακριβώς είχε συμβεί αλλά δεν μου ζητούσε κανείς κατάθεση. Πριν από μερικούς μήνες άρχισε το δικαστήριο στο Μεικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Ζακύνθου με κατηγορούμενο μόνο τον πατέρα του 26χρονου. Το δικαστήριο αυτό αναβλήθηκε και αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να απευθυνθώ πάλι στη Δικαιοσύνη για να δώσω επιτέλους την κατάθεση ώστε να προσδιορίσω ποιος ήταν αυτός που πήγε να με σκοτώσει και γιατί...».

Τελικώς, ύστερα από νεότερη εισαγγελική παραγγελία και με καθυστέρηση περίπου δυόμισι ετών, ο 46χρονος έδωσε την Τρίτη 29.1.2013 αναλυτική κατάθεση σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή όπου ανέφερε τι ακριβώς είχε συμβεί με το «συμβόλαιο θανάτου». Ο 26χρονος ταξιτζής που είχε καταδικασθεί σε πολυετή κάθειρξη για την υπόθεση Φιλόπουλου διέφευγε επί σειρά μηνών και τελικώς συνελήφθη προ περίπου δύο εβδομάδων. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...