Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Ερώτηση Τσούκαλη για την ΜΚΟ «Αλληλεγγύη»

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας κ. Ν. Τσούκαλης προς τους κ.κ. Υπουργούς Δικαιοσύνης και Εξωτερικών σχετικά με την πορεία ολοκλήρωσης της διερεύνησης της οικονομικής διαχείρισης της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη». Στην ερώτησή του ο βουλευτής ζητά να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης των ελέγχων που είχαν ανακοινωθεί από το 2011 σε προηγούμενη ερώτησή του.


Ακολουθεί το κειμενο της ερώτησης:

«Τον Ιούλιο του 2011, με την υπ΄αρ19568/952/14.7.2011 ερώτησή μου ζητούσα να πληροφορηθώ σχετικά με τη διαδικασία διερευνησης της οικονομικής διαχείρισης της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη». Σύμφωνα με τα πορίσματα των διαχειριστικών ελέγχων, το ΥΠΕΞ ζητούσε 7.490.456,99 ευρώ το 2009. Το 2011, δύο χρόνια περίπου μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, η ποινική διερεύνηση βρισκόταν ακόμα στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης παρά και την έκκληση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για επίσπευση τη διαδικασίας, ενώ η σχετική αγωγή που είχε ασκήσσει η ΜΚΟ «Αγάπη» θα συζητούνταν στις 10 Ιανουαρίου 2013.


Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά πέντε προσώπων για απιστία, υπεξαίρεση και ψευδή βεβαίωση, ενώ η σχετική δικογραφία είχε μεταβιβαστεί στον 15ο Τακτικό Ανακριτή του Πρωτοδικείου Αθηνών για τη διενέργεια κύριας ανακρίσεως. Επίσης, κατόπιν «διαβιβάσεως της υπ’αριθ. 8229/15.02.2011 παραγγελία του Διευθύνοντος την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σχεικά με τη λειτουργία των ΜΚΟ και τη χρηματοδότησή τους από το δημόσιο σχηματίστηκε η με ΑΒΜ ΩΟΙΕ/2011/36 δικογραφία, επί της οποίας διενεργείται προκαταρτκική εξέταση από τον αρμόδιο εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος».

Αντίστοιχα, στην απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφερόταν ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τον τρόπο καταγραφής στατιστικών στοιχείων. Παράλληλα εκκρεμεί η διαδικασία ολοκλήρωσης εκκαθάρισης 195 ανοικτών προγραμμάτων παρελθόντων ετών, συμπεριλαμβανομένων και προγραμμάτων της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη». Όταν η σχετική διαδικασία ολοκληρωθεί, η ΥΔΑΣ θα ενημερώσει άμεσα τη Βουλή σχετικά με το ακριβές ύψος των χρηματοδοτήσεων των ΜΚΟ από το ΥΠΕΞ.»

Κατόπιν των ανωτέρω καθώς και ότι η Βουλή ουδέποτε ενημερώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών ενώ οι πρόσφατες αποκαλύψεις για σκάνδαλα εκατομμυρίων προκαλούν εύλογα ερωτήματα ως προς τη διαδικασία ελέγχου,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

- Σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαδικασία επανείσπραξης από τους υπολόγους των χρημάτων που κατέβαλε το ελληνικό δημόσιο στη ΜΚΟ «Αλληλεγγύη»; Σε ποια φάση βρίσκεται η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης;

- Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εκκαθάριση των 195 ανοικτών προγραμμάτων παρελθόντων ετών που διενεργείται από τα 2011; Αν δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα προτίθενται να αναζητήσουν διοικητικές και ποινικές ευθύνες;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...