Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Αίγιο: Ενημερωτική εκδήλωση για την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη του Καρκίνου

Η ενημέρωση του κοινού σε θέματα υγείας, είναι υποχρέωση των υγειονομικών. Στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης, ο αντιδήμαρχος υγείας και πρόνοιας του δήμου Αιγιαλείας κ. Αθανάσιος Σταυρόπουλος, πνευμονολόγος, και ο διευθυντής της Oυρολογικής Kλινικής του νοσοκομείου Αιγίου κ. Κωνσταντίνος Μηλαθιανάκης, συνεργάστηκαν υπό την αιγίδα του Δημάρχου Αιγιαλείας κ. Θεοδωρακόπουλου και του Διοικητού του Γ.Ν.Α. Αχαΐας κ.Φωτόπουλου.

Η συνεργασία αυτή οδήγησε στην συνδιοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα: «ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΣΥΧΝΟΤΕΡΟΥΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥΣ» και «ΥΠΑΡΞΙΑΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΗ». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου και με ώρα έναρξης τις 18:45 στο Πολύκεντρο Μυρτιάς (κάτω από την Παναγία την Τρυπητή). Έχουν κληθεί και θα μιλήσουν γιατροί με μεγάλη γνώση και εμπειρία στην ογκολογία. Θα μας πληροφορήσουν πως μπορούμε να προλάβουμε ή και να διαγνώσουμε έγκαιρα τους καρκίνους: του πνεύμονος, του μαστού, της μήτρας, του παχέος εντέρου και του προστάτου. Θα μας πουν για παράδειγμα γιατί δεν πρέπει να καπνίζουμε, πότε θα κάνουν τα κορίτσια το εμβόλιο για τον καρκίνο της μήτρας, πως πρέπει να αυτοεξετάζουν οι γυναίκες τον μαστό τους, πως θα τρώμε και πως θα ψάχνουμε τον καρκίνο του εντέρου αλλά και πότε οι άνδρες θα εξετάζονται και πως, για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη.

Επειδή όμως ο άνθρωπος έχει δημιουργηθεί και με πνεύμα και ψυχή, σκεφτήκαμε και καλέσαμε δύο εξαίρετους γιατρούς, τον κ. Νικόλαο Καρβούνη, Διευθυντή της Α’ ογκολογικής κλινικής του νοσοκομείου «ΜΕΤΑΞΑ», ο οποίος νόσησε από καρκίνο και τον παρακαλέσαμε να μας πει τι αισθάνθηκε όταν άκουσε τη λέξη “καρκίνος” για τον εαυτό του, πως αντιμετώπισε το πρόβλημά του, πως ένιωσε κατά και μετά την θεραπεία και αν άλλαξε η στάση του σαν γιατρού – ογκολόγου απέναντι στους καρκινοπαθείς που νοσηλεύει.

Ο άλλος ομιλητής είναι ο γνωστός ιερέας- ψυχίατρος π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης που έχει ασχοληθεί με θέματα ψυχοκοινωνικής ογκολογίας. Τον παρακαλέσαμε να μας περιγράψει και να μας αναλύσει τις ψυχικές διεργασίες που συντελούνται στον καρκινοπαθή μετά την αναγγελία ότι πάσχει από νεοπλασματική νόσο.

Επιθυμία μας είναι η ενημέρωση του κοινού, μα ιδιαίτερα απευθυνόμαστε στα παιδιά μας. Θέλουμε να μάθουν αγόρια και κορίτσια γιατί δεν πρέπει να ξεκινήσουν το κάπνισμα. Θέλουμε να μάθουν τα κορίτσια πως θα αποφεύγουν την μόλυνση από τον ιό των κονδυλωμάτων και πως θα προφυλαχθούν, ώστε να απομακρύνουν την πιθανότητα να νοσήσουν από καρκίνο της μήτρας. Θέλουμε να πληροφορηθεί ο ανδρικός πληθυσμός πως θα προστατευθεί από τον καρκίνο του προστάτου. Θέλουμε να μάθουν τα κορίτσια τα μυστικά της έγκαιρης διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Θέλουμε τέλος να μάθουν άνδρες και γυναίκες πως θα προλαβαίνουν και πως θα διαγιγνώσκουν έγκαιρα τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Για τους πιο πάνω λόγους καλούμε τους συμπολίτες και συμπολιτισσές μας, κυρίως τους γονείς, δασκάλους και καθηγητές, αλλά και τα νέα παιδιά να προσέλθουν και να πληροφορηθούν για τα μυστικά του καρκίνου αλλά και για τα “απόνερα” που δημιουργεί στη ζωή των ανθρώπων η παρουσία του.

Σημειώνεται ότι την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Π.Κατσίβελας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ Αμβρόσιος και ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Ε.Θεοδωρακόπουλος.
Τέλος, σημειώνεται ότι θα διατεθεί μέρος του λιμανιού για τη στάθμευση των αυτοκινήτων των προσερχομένων.

ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Συντονιστής κ. Κ .Μηλαθιανάκης
Μέρος 10
Θέμα: Πρόληψη  και έγκαιρη διάγνωση στον καρκίνο του  πνεύμονα
Εισηγητής: κ. Μπαλταγιάννης Νικόλαος, Δ/ντης Θωρακοχειρουργικής κλινικής Νοσοκομείου «ΜΕΤΑΞΑ»

Θέμα: Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού
Εισηγητής: κ. Μανίκης Παναγιώτης, Δ/ντης Α’ Χειρουργικής Ογκολογικής κλινικής Νοσοκομείου «ΜΕΤΑΞΑ»

Θέμα: Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση καρκίνου της μήτρας
Εισηγητής: κ. Παπαθεοδώρου Δημήτριος, Δ/ντης Γυναικολογικής κλινικής Νοσοκομείου «ΜΕΤΑΞΑ»

Θέμα: Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση στον καρκίνο του παχέος εντέρου
Εισηγήτης: κ. Τσοπελογιάννης Ιωάννης, Γαστρεντερολόγος

Θέμα: Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση στον καρκίνο του προστάτη
Εισηγήτης: κ. Καρτσακλής Παναγιώτης, Ουρολόγος

Μέρος 20
ΟΙ ΥΠΑΡΞΙΑΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΟΥΣ

ΘΕΜΑ: Βιωματική εμπειρία ενός ογκολόγου που νόσησε από καρκίνο
Εισηγητής: κ. Καρβούνης Νικόλαος, Δ/ντης Α’ Ογκολογικής κλινικής Νοσοκομείου «ΜΕΤΑΞΑ»

ΘΕΜΑ: Ποιμαντική προσέγγιση του καρκινοπαθούς
Εισηγητής: π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Ιερέας – ψυχίατρος

Πηγή: www.aigialeianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...