Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Με επιτυχία η 2η εκδήλωση για την Αρχαία Ελίκη

Στο Πολυτεχνείο-Χώρος Θεαμάτων στο Αίγιο πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013 η 2η εκδήλωση για την Αρχαία Ελίκη υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου Νατάσας Ράγιου, παρουσία του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, που εγκαινίασε τη φωτογραφική έκθεση

Η εκδήλωση ήταν η δεύτερη στη σειρά που έχουν προγραμματίσει το Πανεπιστήμιο Πατρών και η ΕΦΑΕΛ στο πλαίσιο του έτους-αφιερώματος στην Αρχαία Ελίκη με τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τον Σεπτέμβριο του 1988, όταν ξεκίνησε από τους πρωτεργάτες του Ερευνητικού Προγράμματος Αρχαίας Ελίκης Ντόρα Κατσωνοπούλου και Steven Soter η πρώτη ερευνητική προσπάθεια για τον εντοπισμό και την αποκάλυψη της πρωτεύουσας αρχαίας πόλης της Αχαΐας. Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου παραβρέθηκαν οι πρώην Δήμαρχοι Διακοπτού Τρύφωνας Λίβας και Τάκης Βασιλείου, ο πρώην Δήμαρχος Συμπολιτείας και νυν δημοτικός σύμβουλος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Αιγιάλειας περιοχής Διακοπτού Δημήτρης Παναγιωτακόπουλος, η Πρόεδρος  της ΔΗΚΕΠΑ Δήμου Αιγιάλειας Βάσω Ψυχράμη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Φιλιππάτος και Γιώργος Ντίνος, οι Πρόεδροι των Τ.Σ. Νικολαιίκων και Ριζομύλου Τάσος Μούσκας και Παναγιώτης Μαρινόπουλος, ο Κοσμήτορας Ανθρωπιστικών Σπουδών του Παν. Πατρών Καθ. Χρήστος Τερέζης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας Καθ. Κίμων Χρηστάνης, ο Διευθυντής του Τομέα των ερευνών στην Αρχαία Ελίκη Καθ. Νίκος Κοντόπουλος, ο Καθ. Γεωφυσικής Σταύρος Παπαμαρινόπουλος, σπουδαστές των Εργαστηρίων Γεωφυσικής και Γεωλογίας, εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων της Αιγιάλειας, φίλοι και μέλη της ΕΦΑΕΛ από την Αιγιάλεια.

Κεντρική ομιλήτρια της  εκδήλωσης, η Πρόεδρος της Εταιρείας  Φίλων της Αρχαίας Ελίκης και  Διευθύντρια των ερευνών Καθ. Αρχαιολογίας Ντόρα Κατσωνοπούλου που παρουσίασε τα πλέον πρόσφατα ιδιαιτέρως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην Αρχαία Ελίκη κατά την ερευνητική περίοδο 2012. Δύο νέες σημαντικές θέσεις αναδείχθηκαν με τις πρόσφατες ανασκαφές. Στα Νικολαίικα ανακαλύφθηκαν εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα γεωμετρικών κτιρίων (9ος-7ος αι. π.Χ.) με πλούσια ευρήματα από την καθημερινή ζωή των ενοίκων τους, γεγονός σημαντικό καθόσον γνωστοί οικισμοί αυτής της περιόδου όχι μόνο στην Αχαΐα αλλά και γενικότερα στον ελλαδικό χώρο είναι λίγοι. Ιδιαίτερα δε για τις αχαϊκές αποικίες στη Δύση, όπου η Ελίκη ηγήθηκε του αχαϊκού αποικισμού τον 8ο αιώνα π.Χ. με την ίδρυση της διασημότερης αποικίας, της Συβάρεως, ο εντοπισμός της Γεωμετρικής Ελίκης στα Νικολαίικα είναι πρωτεύουσας σημασίας καθώς πρόκειται για την πρώτη ελληνική μητρόπολη που έρχεται στο φως. Η δεύτερη σημαντική ανακάλυψη αναφέρεται σε νέα θέση στο Ριζόμυλο όπου οι εργασίες της ερευνητικής ομάδας έφεραν στο φως στρώμα καταστροφής των κλασικών χρόνων που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς το περιβάλλον στο οποίο εντοπίστηκε, συνηγορεί για την παρουσία εφήμερης λίμνης ή του παράκτιου ελώδους τμήματός της σε αυτή τη θέση, γεγονός που την συνδέει πιθανότατα με τις γεωλογικές μεταβολές που επέφερε στην περιοχή της Αρχαίας Ελίκης το καταστροφικό φαινόμενο του 373 π.Χ., σημαντικότερη των οποίων ήταν η εισροή των υδάτων σε μεγάλο βάθος και η κατακάλυψη της πληγείσας περιοχής κάτω από υδάτινο όγκο.

Στο χαιρετισμό του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας αναφέρθηκε με ιδιαιτέρως επαινετικά σχόλια στη μακρά ερευνητική πορεία της Ντόρας Κατσωνοπούλου και των συνεργατών της στην Αρχαία Ελίκη και στην παραδειγματική συνεργασία της ΕΦΑΕΛ και του  Πανεπιστημίου Πατρών. Παρουσίασε τη θετική θέση της Περιφέρειας και τόνισε τη βούληση προς την κατεύθυνση της ανάδειξης πλέον της Αρχαίας Ελίκης ως τουριστικού πόλου έλξης.
Τη σημασία της στενής συνεργασίας ΕΦΑΕΛ-Πανεπιστημίου επεσήμανε και ο Κοσμήτορας Ανθρωπιστικών Σπουδών του Παν. Πατρών Καθ. Χρήστος Τερέζης που εκπροσώπησε τον Πρύτανη τονίζοντας τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των ερευνών και τη σημασία τους για τους εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς και επιστημονικούς στόχους του πανεπιστημιακού Ιδρύματος. Τέλος, ο Αντιπρόεδρος της ΕΦΑΕΛ και Πρόεδρος ΝΠΔΔ του Δ. Αιγιαλείας «για τον Πολιτισμό, την Παιδεία, τον Αθλητισμό και την Κοινωνική Προστασία» Κώστας Κλάγκος αναφέρθηκε στο ρόλο που διαδραμάτισε εξαρχής η ΕΦΑΕΛ στην προώθηση του θέματος της Αρχαίας Ελίκης,
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας εγκαινίασε τη Φωτογραφική Έκθεση με θέμα: ΕΛΙΚΗ. Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ της ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣ- 25 Χρόνια Διεπιστημονικής Έρευνας του Ερευνητικού Προγράμματος Αρχαίας Ελίκης που αναπτύσσεται σε σειρά 10 ειδικών posters με πλούσιο εικονογραφικό υλικό από τις έρευνες και ανασκαφές και επεξηγηματικά συνοδευτικά κείμενα και θα παραμείνει στο Πολυτεχνείο ανοιχτή για το κοινό μέχρι την Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013.
Ακολούθως η έκθεση θα ταξιδέψει  στον Πύργο της Ηλείας και θα λειτουργήσει στο Λάτσειο Δημαρχιακό Μέγαρο από 31 Μαρτίου έως 7 Απριλίου 2013.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...