Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

ΕΒΕ Ηλείας: Δυνατότητα Επιδόματος Ανεργίας για μικρομεσαίους έμπορους - επαγγελματίες


Τη δυνατότητα να λάβουν έμποροι και επαγγελματίες οι επιχειρήσεις των οποίων έχουν κλείσει το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ επεσήμανε με δηλώσεις του το μέλος της διοκ. Επιτροπής και οικον. επόπτης του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Χρήστος Χριστόπουλος. Οπως τόνισε μάλιστα για το θέμα αυτό υπάρχει ετοιμη υπουργική απόφαση και για το λόγο αυτό ενεργοποιείται στον ΟΑΕΔ Ειδικός Λογαριασμός Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια.

Ήδη παρακρατείται εισφορά 10 ευρώ το μηνα για τον συγκεκριμένο λογαριασμό προκειμένου το ποσό που συγκεντώνεται να λειτουργήσει ως βοήθημα για τους ανθρώπους της αγοράς που ελέω της κρίσης αναγκάστηκαν να μεινουν χωρις δουλεια.

Ο κ. Χριστόπουλος πρόσθεσε ότι γίνεται έτσι ένα βήμα ωστε να αποκατασταθεί μια αδικία σε βάρος μικρομεσαίων επαγγελματιών και επιχειρηματιών και ανεφερε οτι το Επιμελητηριο μπορει να ενημερώσει και να διευκολύνει τους ενδιαφερόμενους για τις διαδικασίες που απαιτούνται σχετικά με την καταβολή του παραπάνω επιδόματος.

Σημειώνεται εδω ότι το επίδομα,θα καταβάλλεται από τρεις μήνες εως και ένα χρόνο,και θα είναι κατ ελάχιστο 360ευρώ το μήνα για το πρώτο τουλάχιστον τρίμηνο.

Οι προυποθέσεις

Ιδιαιτερη προσοχή χρειάζεται πάντως στις προυποθέσεις και ειδικότερα:

- Ο δικαιούχος θα πρεπει να εχει τουλάχιστον τρία έτη ασφάλισης στον ασφαλιστικό του φορέα κατά την διακοπή του επαγγέλματος.

- Να έχει καταβάλει εισφορά για ένα τουλάχιστον έτος, στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας, εφόσον διακόπτει την δραστηριότητά του από 1-1-2012 Για όσους διακόπτουν τη δραστηριότητα από 1-1-2013 η καταβολή εισφοράς θα πρεπει να είναι δύο έτη και για όσους διακόπτουν από 1-1-2014 και εφεξής καταβολή εισφοράς για τρία τουλάχιστον έτη.

- Το συνολικό ατομικό ετήσιο εισόδημα του δικαιούχου των τριών ετών πριν από την ληψη του βοηθήματος να μην υπερβαίνει  αθροιστικά τα 45.000 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό καθαρό εισόδημα,αντιστοιχως αθροιστικά τα 85.000 ευρώ.

- Να έχει διακόψει το επάγγελμα στη ΔΟΥ για τρεις τουλάχιστον μήνες

- Να μην έχει αναλάβει μισθωτή απασχόληση ή να μην λαμβανει σύνταξη

- Να μην έχει μεταβιβάσει την επιχείρηση ή το μερίδιο του ή μετοχές του στην επιχείρηση σε προσωπο α΄ή β΄βαθμού συγγενείας

- Να έχει εξοφλήσει ολοσχερώς οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές και

- Να είναι μόνιμος κάτοικος της χώρας μας.

Αν υπάρχουν οι προυποθέσεις αυτές οι ενδιαφερόμενοι θα πρεπει να τ;υχουν του επιδόματος είπε ο κ. Χριστόπουλος υπενθυμίζοντας για μια φορά ακομη τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στις επιχειρήσεις και το μέγεθος της ανεργίας στην οποία ανεπίσημα καταγεγγραμμένοι είναι και πολλοί εμποροι και επαγγελματιες με δεδομένο οτι καταστήματα και άλλοι επαγγελματικοί χώροι οδηγούνται στο λουκέτο.....

Πηγή:www.ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...