Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Achaia Clauss: Ενας ζωντανός θρύλος αλλάζει... σπίτι

Ενας ζωντανός θρύλος μετακομίζει. Η Achaia Clauss, η αρχαιότερη οινοποιεία της Ελλάδας που από το 1861 έχει έδρα στην περιοχή των Δεμέστιχων, αναμένεται να αλλάξει τοποθεσία και να μεταφερθεί σε άλλο χώρο στην περιοχή της Οβρυάς. Πριν από λίγο καιρό υπεγράφη το «διαζύγιο» μεταξύ του επιχειρηματία που διαχειρίζεται την ιστορική οινοποιία τα τελευταία χρόνια και της τράπεζας που έχει το ακίνητο, με αποτέλεσμα το μέλλον των κτιρίων και του χώρου να παραμένει αβέβαιο.

Μιλώντας στην «Espresso», ο διευθύνων σύμβουλος της Achaia Clauss, Νίκος Καραπάνος, τόνισε ότι υπάρχουν δύο θέματα με τη μεταφορά: «Το πρώτο θέμα είναι το οινοποιητικό που αφορά στις εγκαταστάσεις (εμφιαλωτήρια κλπ.) και για το οποίο βρισκόμαστε στη διαδικασία της μεταφοράς. Το δεύτερο αφορά το παλιό κομμάτι της εταιρείας, δηλαδή το μουσειακό (τα παλιά βαρέλια, τη μαυροδάφνη που είναι μέσα κλπ.), για το οποίο κάνουμε προσπάθειες να παραμείνει στο υπάρχον κτίριο. Αυτή τη στιγμή έχουμε ξεκινήσει κάποιες συζητήσεις με την τράπεζα στην οποία ανήκει το ακίνητο», σημείωσε ο κ. Καραπάνος. Και πρόσθεσε: «Δική μας επιδίωξη είναι να δημιουργηθεί ένα μουσείο οίνου στο οποίο θα εκτίθενται όλα τα παλιά αρχεία της εταιρείας ως πρώτη οινοποιητική μονάδα της Ελλάδας και δεύτερη σε λειτουργία ανώνυμη εταιρεία, διότι ξεκίνησε το 1859 και από το 1861 είναι ανώνυμος εταιρεία. Θέλουμε να τα εκθέσουμε σε ένα μουσείο και πρώτη μας επιλογή ήταν εδώ, ο χώρος της Achaia Clauss. Αν δεν υπάρξει κάποια συμφωνία, θα πρέπει να αναζητηθεί κάτι εναλλακτικό».

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Achaia Clauss έχει μεγάλη ιστορική βαρύτητα «για μας που συνεχίζουμε σε αυτή. Για τον λόγο αυτό επιθυμούμε το μουσείο με τα εκθέματα να παρέμενε εδώ. Θα περιλάμβανε και ενότητες. Οπως, για παράδειγμα, “Achaia και ποίηση” και θα αφορούσε τους ποιητές που έχουν γράψει ποιήματα για την Achaia Clauss. Aλλη ενότητα ήταν “Achaia και Εθνική Αντίσταση”, αφού στα βιβλία των επισκεπτών έχουν γράψει για την ανακατάληψη της Πάτρας, το προηγούμενο βράδυ! Εχουν γράψει στο βιβλίο ότι “αύριο το πρωί ξεκινάμε για την κατάληψη της Πάτρας”. Με όλα αυτά, ανάλογα δηλαδή με την περίοδο, θα μπορούμε να έχουμε διάφορες ενότητες». Επισήμανε, παράλληλα, ότι γίνεται μία σημαντική προσπάθεια εκσυγχρονισμού: «Επειδή έχουμε και εξαγωγική δραστηριότητα και ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος, όχι μόνο μεταξύ των ελληνικών οινοποιητικών εταιρειών αλλά και της παγκόσμιας αγοράς όπου διακινούνται κρασιά, οπωσδήποτε θέλουμε να εκσυγχρονιστούμε».
 
Μεγάλες δόξες και διάσημοι επισκέπτες
Ο διευθύνων σύμβουλος της Achaia Clauss σημειώνει ότι η Achaia Clauss αποτελεί μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της Πάτρας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, ενώ οι επισκέπτες που πέρασαν ήταν σημαντικοί: «Από τη βασίλισσα Ολγα, τον Φραντς Λιστ, τον Οτο φον Μπίσμαρκ, μέχρι τον Ωνάση, τη Μελίνα Μερκούρη και τον Αλβέρτο του Μονακό».

Ολες αυτές τις δεκαετίες η Achaia Clauss έχει ζήσει μεγάλες δόξες. Ορισμένες από τις προσωπικότητες που επισκέφτηκαν το εργοστάσιο είναι ο Οτο φον Μπίσμαρκ, ο Φραντς Λιστ και η αυτοκράτειρα Σίσσυ της Αυστρίας, για την οποία λέγεται ότι έπινε μαυροδάφνη με συνταγή γιατρού. Ο στρατηγός Μοντγκόμερι, ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ, ο Ομάρ Σαρίφ, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η Μελίνα Μερκούρη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Παύλος Κουντουριώτης και ο Αριστοτέλης Ωνάσης είναι κάποιοι από τους διάσημους επισκέπτες, ενώ από τη λίστα δεν λείπουν οι βασιλείς, όπως οι Γουσταύος Αδόλφος της Σουηδίας, Γεώργιος Α’, Κωνσταντίνος Α’, Γεώργιος Β’ και οι βασίλισσες Αλεξάνδρα της Μεγάλης Βρετανίας, Λουίζα της Σουηδίας και οι βασίλισσες Ολγα και Σοφία της Ελλάδας, καθώς και η πριγκίπισσα Μαρία Βοναπάρτη.


Ο Βαυαρός που έβαλε τα πρώτα... θεμέλια
Το 1854 ο Βαυαρός Γουσταύος Kλάους, γοητευμένος από την πολιτιστική ποιότητα της Πάτρας και τη γευστική δυναμική των αμπελιών της, αποφασίζει να δημιουργήσει την πρώτη οινική κοινότητα της Ελλάδας. Χτίζει ένα ολόκληρο οικιστικό συγκρότημα με καθεδρικούς πύργους σε σχήμα κωδωνοστασίου, που δίνει τη δυνατότητα σε ένα ολόκληρο χωριό να ζει, να εργάζεται και να αναπτύσσεται γύρω από τον κεντρικό πυρήνα της οινοποιίας, το Chateau Κλάους. Στην πορεία του χρόνου το πάθος και η σοφία του Γουσταύου μεταμόρφωσαν τη μικρή οινοποιία σε ένα ολόκληρο οινικό συγκρότημα, που γίνεται το λίκνο κρασιών-θρύλων. Το 1861 ιδρύει την οινοποιητική εταιρεία Achaia Clauss. Στην αρχή διαχειριζόταν το κτήμα του με την εταιρεία Γιάκομπ Κλίπφελ. Τα πρώτα χρόνια της Achaia Clauss ήταν δύσκολα αφού συμμορίες επιτίθονταν σχεδόν σε καθημερινή βάση.
 
Μαυροδάφνη, το διασημότερο κρασί της
Η μαυροδάφνη είναι το διασημότερο κρασί που παράγει η Achaia Clauss. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Κλάους ονόμασε έτσι αυτή την ποικιλία του κρασιού προς τιμήν της αρραβωνιαστικιάς του Δάφνης, μιας μελαχρινής όμορφης Ελληνίδας με μαύρα μάτια η οποία πέθανε σε νεαρή ηλικία. Το κρασί παράγεται από μια ποικιλία κόκκινων σταφυλιών που στο τέλος της ωρίμανσής τους αποκτάνε ιδιαίτερα αρώματα, όπως κεράσι, βανίλια, αλλά και αποξηραμένων φρούτων (κυρίως σταφίδας αλλά και σοκολάτας) και αποτελούν ιδανικούς επιδόρπιους οίνους. Η μαυροδάφνη είναι ιδιαίτερα γλυκό κρασί και κατά συνέπεια μπορεί εύκολα να προκαλέσει μέθη. Καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού της Πάτρας.

Με αφορμή τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Ελλάδα, η Achaia Clauss άνοιξε ένα από τα σπάνια βαρέλια της με μαυροδάφνη εσοδείας 1896! Εμφιαλώθηκαν φιάλες με αύξοντα αριθμό από 1896 έως 2004, όσες και τα χρόνια που κύλησαν από την πρώτη μέχρι τη δεύτερη διοργάνωση που επωμίσθηκε η Ελλάδα.

Το εργοστάσιο έχει πολλούς αποθηκευτικούς χώρους, στους οποίους χωρούν έως 7.500 τόνοι. Οι κυριότεροι από αυτούς είναι η αποθήκη με τις παλιές μαυροδάφνες, η αποθήκη επιτραπέζιων οίνων, οι υπόγειες δεξαμενές, καθώς και η αποθήκη Δανιηλίδας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το «αυτοκρατορικό κελάρι», του οποίου όλα τα βαρέλια είναι αναμνηστικά επισκέψεων Ελλήνων και ξένων βασιλέων. Στον συγκεκριμένο χώρο φυλάσσεται και το παλαιότερο κρασί της Ελλάδας, η παλιά μαυροδάφνη του 1873. Το πιο αξιοπερίεργο μέρος των εγκαταστάσεων είναι το μπαρ του. Τα τραπέζια και οι καρέκλες έχουν σχήμα βαρελιού, ενώ τα πολύφωτα είναι φτιαγμένα από πράσινες μπουκάλες και οι κουρτίνες από φελλούς.
 
Καμιά ανησυχία διαβεβαιώνει ο υφυπουργός

Ουδείς λόγος ανησυχίας συντρέχει για την Achaia Clauss και τις υποδομές της, αφού ήδη από τις 18 Σεπτεμβρίου 2012 έχει αποσταλεί έγγραφο της Εφορίας Νεοτέρων Μνημείων Δυτικής Ελλάδας που απαγορεύει οποιαδήποτε αλλαγή δίχως προηγούμενη ενημέρωση. Αυτό διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τζαβάρας, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που του έκανε ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος έθεσε το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με τις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss και τη φημολογούμενη μεταφορά των ιστορικών βαρελιών και των άλλων υποδομών των εγκαταστάσεων. Ο βουλευτής Αχαΐας στην τοποθέτησή του επιδίωξε να μάθει τις προθέσεις του υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με το ζήτημα, αν σκοπεύει να χαρακτηριστεί το μνημείο με όλες του τις υποδομές ως διατηρητέο και αν προτίθεται να το αξιοποιήσει τουριστικά και πολιτιστικά. Ο κ. Τζαβάρας διαβεβαίωσε τον κ. Τσούκαλη ότι ο νόμος προβλέπει την προστασία του συγκροτήματος.

Oσο για την τουριστική και πολιτιστική αξιοποίησή του, ο κ. Τζαβάρας δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε προτάσεις σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και τους φορείς για να συμβάλλουν στη βέλτιστη αξιοποίησή του. Ο κ. Τσούκαλης από την πλευρά του πρόσθεσε ότι ήδη έχει γίνει μια πρώτη επαφή με την τράπεζα, ιδιοκτήτρια του κτιρίου, ώστε να το εντάξει στο δίκτυο των μουσείων και των πολιτιστικών της πρωτοβουλιών σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, αλλά με συμπαραστάτη και τα αρμόδια υπουργεία.

ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...