Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Στο "φουλ" δουλεύουν τα ελαιοτριβεία της Αιτωλοακαρνανίας

Ο μήνας Νοέμβριος είναι κατεξοχήν ο μήνας που οι ελαιοπαραγωγοί συγκεντρώνουν τον καρπό και παράγουν το λάδι. Ήδη τα ελαιοτριβεία της περιοχής δουλεύουν στο “φουλ”.

Φέτος όλα σχεδόν τα ελαιόδεντρα είναι “φορτωμένα” με καρπό ο οποίος είναι πολλής καλής ποιότητας αφού δεν έχει μολυνθεί από τον δάκο. Βέβαια, το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη ποσότητα καρπού, δεν σημαίνει ότι υπάρχει και η ανάλογη στο ελαιόλαδο.

Όπως δηλώνουν και ελαιοπαραγωγοί μέχρι και σήμερα τα ποσοστά κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Δεν ισχύει όμως για όλες τις περιοχές. Σύμφωνα με τα στοιχεία στην περιοχή του Αντιρρίου και της Ρίζας το ποσοστό απόδοσης του καρπού κυμαίνεται στο 20 – 23%. Σε άλλες περιοχές όπως για παράδειγμα στη Βελβίνα το ποσοστό πέφτει ακόμη χαμηλότερα. Παρόλα αυτά δεν μπορούσαμε να τις αφήσουμε δηλώνει ο ελαιπαραγωγός Δημήτρης Βαλμάς, λέγοντας πως έστω και με αυτά τα ποσοστά, το λάδι της χρονιάς εξασφαλίστηκε.

Ωστόσο και φέτος η τιμή του λαδιού δεν ξεπερνά τα 3 ευρώ. Αυτό έχει δυσαρεστήσει αρκετά τους ελαιοπαραγωγούς που ευελπιστούσαν πως με την πώληση κάποιων κιλών σε ικανοποιητική τιμή θα κάλυπταν κάποια από τα έξοδά τους. Δυστυχώς όμως οι προσδοκίες τους δεν επαληθεύτηκαν και έτσι τώρα όπως λένε θα αρκεστούν να πωλήσουν στην τιμή των 3 ή και λιγότερων ευρώ. “Πριν από λίγα χρόνια η τιμή του λαδιού ήταν στα ίδια επίπεδα με αυτή του κρέατος, σήμερα το εμφιαλωμένο νερό είναι πιο ακριβό από το ελαιόλαδο”, λέει ο 82χρονος Χρήστος Σακκάς. “Τι να πληρώσω; Τους εργάτες, τα έξοδα για την συγκέντρωση του καρπού ή το ελαιοτριβείο;» αναρωτιέται κουνώντας το κεφάλι του.

Να σημειωθεί πως και φέτος το δικαίωμα (πληρωμή με λάδι) των ελαιοτριβείων παρέμεινε στο 13%, χωρίς την μεταφορά του καρπού. Σημασία έχει πως εδώ και χιλιάδες χρόνια η ελιά και ο καρπός της «ζει» στην περιοχή της Μεσογείου. Το πολύτιμο αυτό δώρο της φύσης είναι μια ζωντανή κληρονομιά, που συνδέεται με πολλούς τομείς της ζωής μας. Το ελαιόλαδο τρέφει, συντηρεί, προστατεύει, τονώνει, θεραπεύει.

Για 2 και επιπλέον μήνες η αγορά γύρω από τα γεωργικά εφόδια και την παραγωγή του λαδιού, παίρνει «ανάσα» με τους παραγωγούς να προβαίνουν στις απαιτούμενες αγορές των τσουβαλιών, των διχτύων και των υπολοίπων μηχανημάτων, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που βρίσκουν δουλειά έστω και για λίγο χρονικό διάστημα είτε στην συγκέντρωση του καρπού, είτε στα ελαιοτριβεία.

Ξετυλίγοντας το νήμα της ιστορίας της ελιάς και του ελαιόλαδου, έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε ένα μαγευτικό ταξίδι γνώσης στον χώρο, τον χρόνο και τις αισθήσεις. Η ελιά είναι ένα δέντρο που συνδέεται με την ιστορία μας. Από τα αρχαία χρόνια είναι γνωστός ο ρόλος της στην εξέλιξη της οικονομίας και του πολιτισμού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...