Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Συμβολική και θεαματική η φετινή αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί της 441ης επετείου της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου. Οι εκδηλώσεις που διήρκησαν εννιά ημέρες, από το Σάββατο 6 Οκτωβρίου μέχρι την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012, αφορούσαν όλα τα επίπεδα της σωματικής άσκησης και της πνευματικής δραστηριότητας, αντανακλώντας το πνεύμα του «ευ αγωνίζεσθαι». 

Ο ιστιοπλοϊκός αγώνας «Ναυμαχία της Ναυπάκτου», με εκκίνηση το Ρίο και τερματισμό στο γραφικό λιμάνι της Ναυπάκτου, αποτέλεσε την αφετηρία της επετείου. Ακολούθησε σειρά δράσεων και ενεργειών όπως εκθέσεις φωτογραφίας από σπάνιες συλλογές, ακαδημαϊκές διαλέξεις από εκλεκτούς ομιλητές κα πρωτότυποι αγώνες σκάκι στην παραλία.

Η παρέλαση των «Arma Hellas» και η επίδειξη ξιφομαχίας την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, αποτέλεσαν το καλύτερο προμήνυμα για το εντυπωσιακό θέαμα που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι εκατοντάδες επισκέπτες της Ναυπακτίας το Σαββατοκύριακο. Το Σάββατο, η φαντασμαγορική αναπαράσταση της ναυμαχίας της Ναυπάκτου έδωσε την ευκαιρία στους θεατές για ένα μοναδικό ταξίδι, πίσω στο χρόνο στις 7 Οκτωβρίου του έτους 1551. 

Δύο σκάφη «ντυμένα» με τα εμβλήματα της εποχής ελίσσονταν στο ιστορικό λιμάνι της Ναυπάκτου , συμβολίζοντας τη σύγκρουση ανάμεσα στον ενωμένο χριστιανικό στόλο και την οθωμανική αρμάδα.. Κατά τη διάρκεια της εθιμοτυπικής μάχης, ο ουρανός «βάφτηκε» κόκκινος από την πληθώρα βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων. Το αίσθημα δέους, ενίσχυε η ρεαλιστική περιγραφή της ναυμαχίας από τα μεγάφωνα. Παράλληλα, τα πληρώματα των σκαφών και οι θεατρικές αναπαραστάσεις στο λιμάνι απεικόνιζαν με τον πλέον ευφάνταστο τρόπο τη ραγδαία εξέλιξη τω γεγονότων εκείνης της ημέρας. «Μέσα από την πρωτοβουλία μας για τους εορτασμούς της επετείου, μέλημα μας ήταν να αναδείξουμε, με τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους που έχουμε στη διάθεση μας, τα κοινά στοιχεία ανάμεσα στην αυτοθυσία των προγόνων μας, σχεδόν πέντε αιώνες πριν, με την αγωνιστικότητα, τη συνεργασία, την ενότητα, τη σύμπραξη των δυνάμεων στη δημιουργία έργων για την ειρήνη και τον πολιτισμό που διέπουν το σύγχρονο Έλληνα.» επισημαίνει Δήμαρχος κύριος Ιωάννης Μπουλές. Η προσπάθεια της τοπικής κοινότητας για την τόνωση της τουριστικής περιόδου θα συνεχιστεί με τη γιορτή του Τσίπουρου και του Κάστανου που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012, στη γραφική Άνω Χώρα Ναυπακτίας με πλούσια εδέσματα και παραδοσιακούς χορούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...