Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Κίνδυνος για την δημόσια υγεία τα σκουπίδια στον Πύργο. Δηλώσεις Περιφερειάρχη και Δημάρχου

Κίνδυνος για την δημόσια υγεία τα σκουπίδια στην πόλη του Πύργου και σε όλο τον Δήμο.
Βουνά σχηματίζουν τα σκουπίδια στην πόλη του Πύργου και σε όλο τον Δήμο.


Ο χώρος του δεματοποιητή παραμένει κλειστός γιατί έληξε η άδεια λειτουργίας του.

Tην Κυριακή το βράδυ, οκτώ απορριμματοφόρα του Δήμου Πύργου βγήκαν και μάζεψαν σκουπίδια απο τα κεντρικά σημεία της πόλης.

Στην συνέχεια προσπάθησαν να τα αδειάσουν σε ΧΑΔΑ του Δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστενας στα Μακρίσια πολύ κοντά στο φράγμα Αλφειού.

Εκεί, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τους περίμεναν άνδρες της Εθνικής Δράσης Ηλείας και κάτοικοι της περιοχής.

Έγινε επεισόδιο, επενέβη η Αστυνομία και συνέλαβε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας - Περιβάλλοντος του Δήμου Πύργου Παναγιώτη Φραγκαντώνη.

Η κατάσταση είναι έκρυθμη.

Η Δημοτική Αρχή είναι μπροστά στην τεράστια ευθύνη της για την πολύχρονη αδράνειά της ή τουλάχιστον στην αναποτελεσματικότητά της να λύσει με μόνιμο τρόπο το μεγάλο αυτό θέμα.

Μεγάλες είναι και οι ευθύνες της Περιφέρειας και του αρμόδιου Υπουργείου.

Τις επόμενες ημέρες αν η κατάσταση συνεχισθεί και τα βουνά των σκουπιδιών παραμείνουν στην πόλη και όλο τον Δήμο, με δεδομένη την αύξηση της θερμοκρασίας, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την δημόσια υγεία.΄

Το www.Iliaoikonomia.gr είxε γράψει πριν ένα χρόνο ότι ο χώρος που λειτουργεί ο δεματοποιητής είχε απο τότε υπερκορεσθεί και ότι ο Δήμος Πύργου έπρεπε να βρεί από τότε άλλο χώρο αλλά κύρια να βρει μόνιμη νόμιμη λύση γιά την εναπόθεση των απορριμμάτων που δεν είναι αλλη απο την κατασκευή του Εργοστασίου ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων και η κατασκευή ΧΥΤΥ.

Δυστυχώς όμως η Δημοτική Αρχή δεν ασχολήθηκε όπως θα έπρεπε με το μεγάλο αυτο θέμα που έπρεπε να δόσει την μέγιστη βαρύτητά της. Τα πανηγύρια μπορούσαν να περιμένουν.

ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ κ. Απ. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑ

Ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Κατσιφάρας, μετακίνησε τις ευθύνες στην Δημοτική Αρχή Πύργου και είπε ότι έχουν ήδη δοθεί δύο παρατάσεις για τον δεματοποιητή στο Ποτόκι, προκειμένου η Δημοτική Αρχή να βρει άλλη λύση.

Η περιφέρεια έχει κάνει τα πάντα χωρίς να έχει την αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια με δύο παρατάσεις για λόγους δημόσιας υγείας. Αυτή την στιγμή δεν βρισκόμαστε στο παρά πέντε αλλά στο και πέντε. Άρα η ευθύνη είναι προς όλους μας να τρέξουμε. Η περιφέρεια με γνώμονα την νομιμότητα αλλά και με το βάρος της ευθύνης που μας αναλογεί -όχι τη διαχείριση που είναι θέμα της Δημοτικής Αρχής -θα ανταποκριθούμε. Θα πρέπει η δημοτική αρχή να πάρει πρωτοβουλίες.

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΥΡΓΟΥ

Ο Δήμαρχος κ. Μάκης Παρασκευόπουλος και υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή ο Δήμος βρίσκεται σε αδιέξοδο καθώς και ο χρόνος της άδειας δεματοποίησης έληξε και το εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων θα λειτουργήσει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Συμβάλαμε ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες προκειμένου να αποκτήσει ο νομός μας εργοστάσιο και ΧΥΤΥ και όπως όλοι γνωρίζετε τους επόμενους μήνες δημοπρατείτε το εργοστάσιο. Μέχρι τότε η πόλη πρέπει να επιβιώσει και θα επιβιώσει.

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΥΡΓΟΥ

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 7:00 αύριο το απόγευμα συνεδριάζει με την μορφή του κατεπείγοντος το ΔΣ Πύργου κυρίαρχο θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου.

ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ

Απο πληροφορίες του ΗΛΕΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ η Δημοτική αρχή προσανατολίζεται σε δύο λύσεις.

Η πρώτη λύση είναι να δημιουργηθεί σταθμός μεταφόρτωσης και τα σκουπίδια να πηγαίνουν σε ΧΥΤΑ άλλου Νομού.

Η δεύτερη είναι να λάβει προσωρινή άδεια λειτουργίας ΧΑΔΑ σε περιοχή εντός του Καλλικρατικού Δήμου και να εναποθέτει εκεί τα σκουπίδια.

Και οι δύο λύσεις απαιτούν χρόνο.

Θα έπρεπε η Δημοτική Αρχή να είχε κινηθεί πολύ νωρίτερα, αφού έληγε η άδεια του δεματοποιητή και να είχε δημιουργήσει ήδη τον σταθμό μεταφόρτωσης.

Η κατασκευή του Εργοστασίου ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων και η κατασκευή ΧΥΤΥ απαιτούν χρόνο 3-4 χρόνια.

Τώρα θα πρέπει να επιταχύνει γιατί ο Δήμος θα γεμίσει σκουπίδια με επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...