Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Πάτρα: Ταξίδι στον κόσμο του tango παρέα με την Ηρώ

…Ένα νυχτέρι σε μια θάλασσα από καημό που σβήνει το crescendo του στ’  όνειρο.

Καημός με την Ομηρική έννοια του νόστου, της επανόδου, μα και του ανανταπόκριτου έρωτα –όπως θα έλεγε ο Ρίτσος, του εφήμερου φοιτητικού έρωτα στην Coimbra, μα και του έρωτα των Πορτογάλων θαλασσοπόρων, για τη γη τους και τη "θάλασσα (την) αλμυρή, (που) πόσο απ’ το αλάτι (της) είναι δάκρυα της Πορτογαλίας!"  Δάκρυα του Φερνάντο Πεσσόα, αλλά και "όποιου θέλει να διαβεί πιο πέρα κι απ’ το Bojado, (και) πρέπει να περάσει πιο πέρα κι απ’ τον πόνο. . ."

Το δραματικό πεπρωμένο του ανθρώπου –το "fado", όπως το τραγουδούν οι Πορτογάλοι στις ταβέρνες της οδύνης, δίπλα στον Τάγο, αντηχεί τη νύχτα στην καρδιά της ξεριζωμένης νέγρας σκλάβας, απ’ τις φυτείες του Πράσινου Ακρωτηρίου.  Είναι η ίδια τραγική γεύση της ζωής, που εδώ αλλάζει όνομα και λέγεται "morna".

Είναι ο πληθωρικός μεσογειακός λυρισμός, που απλώνει τ’ ασημένια φύλλα του απ’ τα παντελόνια των "Mariachis του Garibaldi", στο Μεξικό, ως το Buenos Aires, και μεταμφιέζεται σε λυγμό του tango, που μιλά για τα βίτσια του λιμανιού.

Η πικρή αγωνία των πόθων γεννιέται από την πορτογαλική κιθάρα της Amália Rodrigues, και ταξιδεύει με τη φωνή της Cesaria Évora στο Cabo Verde της Αφρικής, μα την κρατούν στη ζωή τα σαξόφωνα της Louisiana και οι μακρόσυρτοι λυγμοί των Ανδαλουσιάνων και των blues της Ερήμου.  Αναπνέει με τα φλάουτα των Ίνκας στις Άνδεις κι εξακολουθεί να ζει σαν τυφλός ζητιάνος, που παίζει "bandoneón" στο ημίφως μιας αμαρτωλής γωνιάς του Buenos Aires.

Όλα αυτά, σε μια νύχτα: Δευτέρα 9 Ιουλίου, στο υπαίθριο θέατρο της ‘’ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ’’, στις 9.30 το βράδυ θα κάνουμε ένα μακρύ ταξίδι στον κόσμο του tango. Το συνεργαζόμενο με την ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ, ορχηστρικό σχήμα ‘’NUEVO SIETE ENSEMBLE’’, θα παρουσιάσει την Αργεντίνικη μουσική στο Πατραϊκό κοινό. Μαζί τους, σε μια μοναδική εμφάνιση, η ανεπανάληπτη ΗΡΩ, συμπατριώτισσα, συνθέτης και ερμηνεύτρια, που θα τραγουδήσει  τη νοσταλγία με το δικό της, προσωπικό τρόπο.            

Το ορχηστρικό σχήμα ‘’NUEVO SIETE ENSEMBLE’’[Διεύθυνση: Χάρης Πεγιάζης, καθηγητής θεωρητικών τζαζ και κόντρα μπάσου], το οποίο είναι ήδη γνωστό, από τις πρώτες συναυλίες- αφιερώματα στον διάσημο συνθέτη Αστορ Πιατσόλα, που πραγματοποίησε πρόσφατα στην πόλη μας, απαρτίζεται από τους εξαίρετους μουσικούς: Μαρία Γούτου [βιολί], Σέργιο Σοϊλέ [φλάουτο], Νίκο Σκεπαρνιά [κιθάρα], Διονύση Γιούλη [ακορντεόν], Γιώργο Μεταξά [πιάνο], Χάρη Πεγιάζη [κόντρα μπάσο] και Κώστα Κονδύλη [κρουστά].

Η είσοδος του ακροατηρίου θα πραγματοποιηθεί με προσκλήσεις, που θα διατίθενται και στην είσοδο της ‘’ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ’’.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...