Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Mε λουκέτο κινδυνεύουν τα Γηροκομεία Αιγίου και Καλαβρύτων

Τον ορατό κίνδυνο να σταματήσουν την λειτουργία τους από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τα Γηροκομεία Αιγίου («Ο Άγιος Χαράλαμπος») και Καλαβρύτων («Καλλιμανοπούλειο»), επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. H βασική αιτία είναι οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τα Γηροκομεία που φτάνουν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ που σε συνδυασμό και με τη γενική οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα, καθιστούν την λειτουργία τους μη βιώσιμη.

Παράλληλα, παρ' όλη την έκκληση, τον περασμένο Μάιο, που απεύθυνε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος για οικονομική ενίσχυση από τους πιστούς, το ποσό που συγκεντρώθηκε (περίπου 78.000 ευρώ) δεν ήταν αρκετό ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Αναλυτικά στην ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης τονίζονται τα εξής:

«Τον περασμένο Μάιο ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας απευθύνθηκε προς τους χριστιανούς της Μητροπόλεως μας με την ικετήρια κραυγή «Σώστε τα Γηροκομεία μας». Φαίνεται ότι η γενική οικονομική κρίση δεν άφησε περιθώρια, ώστε οι χριστιανοί μας σε τοπικό επίπεδο να ανταποκριθούν αποτελεσματικά.

Ευτυχώς όμως η έκκληση μας βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από τους αγαπητούς μας αδελφούς χριστιανούς είτε άλλων γεωγραφικών διαμερισμάτων της Χώρας
μας είτε από τους εν Αμερική αδελφούς μας.

Έτσι λοιπόν το χρηματικό ποσό, που προήλθε από την συνεισφορά των χριστιανών μας σε τοπικό επίπεδο μέχρι σήμερα, ανήλθε στο ύψος των 30.460. Εκ τούτων το ποσό των 5.000 παραχωρήθηκε ως άτοκο δάνειο.

Η έκκλησή μας, όπως είπαμε, βρήκε ανταπόκριση από πιστούς τόσο εκτός της επαρχίας μας, όσο και εκτός  Ελλάδος. Τούτων η συνεισφορά ανήλθε στο ποσό των 47.587,62. Από την συνεισφορά όλων μαζί συγκεντρώθηκε το ποσόν των 78.047,62. Το ποσό τούτο διετέθη εξ ολοκλήρου  για τις ανάγκες των Ιδρυμάτων μας. Ήταν κάτι σαν το φιλί της ζωής, που δίνουν στους πνιγμένους. Μας έδωσε την δυνατότητα να ξαναζωντανέψουμε και να συνεχίσουμε τον αγώνα μας.

Αλλά παρά ταύτα, δυστυχώς, το πρόβλημα δεν λύθηκε! Για την μισθοδοσία του προσωπικού, τις οφειλές ΙΚΑ και την εξόφληση προμηθευτών της περιόδου Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2012 η Ιερά Μητρόπολη προέβη σε δανεισμό χρηματικού ποσού ύψους 250.000 και με τον τρόπο αυτό ξεπλήρωσε τις τρέχουσες υποχρεώσεις έως του τέλους Ιουλίου. Αλλά το πρόβλημα παραμένει! Εάν το Ελληνικό Δημόσιο δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τα Γηροκομεία μας, τότε από του μηνός Σεπτεμβρίου τα Γηροκομεία Αιγίου και Καλαβρύτων, δυστυχώς θα σταματήσουν να λειτουργούν.

Μία αχτίδα ελπίδας φάνηκε όταν ο Ο.Γ.Α. κατέβαλε τις υποχρεώσεις του για το μήνα Δεκέμβριο 2011 ήτοι 59.200, στο ΚΕΔΙΚ και 38.500, στο Ίδρυμα «Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ». Σημειώνουμε, ότι τώρα πλέον το χρέος του ΕΟΠΥΥ προς τα Γηροκομεία μας ανέρχεται στο ποσό των 1.460.507,67 ευρώ.  Στην Πρόνοια του Φιλανθρώπου Κυρίου μας εμπιστευόμεθα το μέλλον των  Ιδρυμάτων μας».

Πηγή: www.aigialeianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...