Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

"Αλλάζοντας τρόπο ζωής- Εναλλακτικές ενασχολήσεις στην εποχή της κρίσης"

Νέοι άνθρωποι που εγκατέλειψαν τα αστικά κέντρα και εγκαταστάθηκαν στην ελληνική περιφέρεια, καταθέτουν τις εμπειρίες τους για το καινούριο ξεκίνημα της ζωή τους, μια πρακτική στην οποία καταφεύγουν-λόγω κρίσης-όλο και περισσότεροι νέοι.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Μαΐου στις 19.00 στην αίθουσα του τεχνικού επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας (Τριών Ναυάρχων 40)

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ:

  1. 1. «Αλλάζοντας τρόπο ζωής: Η εμπειρία από το κτήμα Φούγκα». Ράνια Αλεξίου, νομικός.
  2. 2. «Το μικρό είναι όμορφο» Μένη Χατζηπαναγιώτου Βιοκαλλιεργήτρια, τεχνολόγος γεωπόνος, οικοτέχνης
  3. 3. «Φέρνοντας τη φύση στο διαμέρισμα μας». Ζαχαρούλα Ξυπολιά Περιβαλλοντολόγος και μέλος της εναλλακτικής κοινότητας «πελίτι».
  4. 4. «Προγράμματα στήριξης νέων ανέργων για αγροτικές δραστηριότητες» Παναγιώτης Αποστολόπουλος, οικονομολόγος– σύμβουλος επιχειρήσεων
Ράνια Αλεξίου νομικός, εκπρόσωπος του κτήματος «Φούγκα» (Φολόη Ηλείας)


Το κτήμα «Φούγκα» βρίσκεται στην ορεινή Ηλεία και συγκεκριμένα στις παρυφές του δρυοδάσους Φολόης όπου μια ομάδα νέων από την Αθήνα δημιούργησαν τον δικό τους επίγειο παράδεισο. Πρόκειται για ένα κτήμα που δραστηριοποιείται κυρίως στην παραγωγή μελιού και ελαιολάδου βιολογικής καλλιέργειας. Η Καλλιόπη (σπουδές γραφιστικής) και ο Δημήτρης (μηχανικός αυτοκινήτων), η Ράνια (σπουδές νομικής) και ο Λεωνίδας (σπουδές ηλεκτρονικών υπολογιστών), ο Τάσος (σπουδές ψυχολογίας), ο Χρήστος (σπουδές ψυχολογίας) και ο Γιάννης (σπουδές διοίκησης επιχειρήσεων και ψυχολογίας) εγκατέλειψαν τις καριέρες τους και ακολούθησαν το όνειρό τους.

Όλοι μαζί πήραν την απόφαση να εγκαταλείψουν την Αθήνα των μεγάλων αδιεξόδων και να στραφούν στην ελληνική περιφέρεια. Βρήκαν στην Ηλεία το ιδανικό μέρος και με συνταγή το μεράκι τους δημιούργησαν αυτό το κτήμα που συγκέντρωσε ήδη το ενδιαφέρον πολλών μεγάλων μέσων ενημέρωσης. Οι ιδιοκτήτες του κτήματος χρησιμοποιούν στις καθημερινές τους ασχολίες τα λιγότερα δυνατά «αγαθά» του σύγχρονου κόσμου. Το ρεύμα που καταναλώνουν το παράγουν οι ίδιοι με ηλιακή και αιολική ενέργεια, η διατροφή τους προέρχεται από τα αγαθά που οι ίδιοι παράγουν στο κτήμα και γενικά οι ρυθμοί της ζωής τους είναι εντελώς διαφορετικοί από τους αστικούς ρυθμούς της Αθήνας.

Ανάμεσα σε ελάφια, κύκνους, οικόσιτα ζώα και πουλιά, μέσα στην πράσινη φύση και στον καθαρό αέρα, οι ιδιοκτήτες του κτήματος «Φούγκα» δείχνουν ότι μπορεί και να άρχισε μια άλλη εσωτερική μετανάστευση, αντίστροφη εκείνης που οδήγησε στην Αθήνα εκατομμύρια ανθρώπους της υπαίθρου, τις δεκαετίες του 50 και του 60.

Το μήνυμα που στέλνει η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι ότι πλέον, υπάρχει χώρος και στην περιφέρεια για δραστηριότητες που μπορεί να οδηγήσουν αρκετούς ανθρώπους στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.


Μένη Χατζηπαναγιώτου βιοκαλλιεργήτρια, τεχνολόγος γεωπόνος, οικοτέχνης ιδιοκτήτρια του Εργαστηρίου επεξεργασίας βοτάνων «ΡΟΖΜΑΡΙΝΟ»

Το ΡΟΖΜΑΡΙΝΟ είναι μια μικρή οικοτεχνία που ξεκίνησε το 1998 και παράγει:

  • Χειροποίητα παραδοσιακά σαπούνια ελαιολάδου με βότανα και αιθέρια έλαια
  • Εκχυλίσματα βοτάνων με βάση πάντα το ελαιόλαδο και
  • Παραδοσιακές κηραλοιφές
Το εργαστήρι κάνει χρήση ελάχιστης ενέργειας από την παραγωγή έως τη συσκευασία των προϊόντων και χρησιμοποιεί τοπικές πρώτες ύλες αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα.

Ότι παράγεται από το ΡΟΖΜΑΡΙΝΟ απευθύνεται σε ανθρώπους που ψάχνουν αγνά προϊόντα για τη προσωπική τους υγιεινή, δίνοντάς τους καθαριότητα και φρεσκάδα χωρίς τη χρήση συνθετικών υλών με άγνωστες ή επικίνδυνες ιδιότητες.

Το εργαστήριο βρίσκεται στην άκρη του χωριού όπου η ιδιοκτήτρια Χατζηπαναγιώτου Μένη, ο σύντροφός της Γιάννης Παζάρας και τα δύο τους παιδιά μετακόμισαν στο Πουρνάρι απορρίπτοντας τη ζωή της πόλης και στοχεύοντας στην αυτάρκεια μέσα από τα ζώα που εκτρέφουν, τα μελίσσια, τα φρουτόδεντρα και τα λαχανικά που καλλιεργούν.

Βιοκαλλιεργητές ενός μικρού ελαιώνα μαζί με τους συνοδοιπόρους τους εξέδωσαν επί 8 χρόνια (31 τεύχη) το περιοδικό «Νέα Σελήνη», (έκδοση για τη στήριξη ριζικών ανθρώπινων αναγκών, για την επανασύνδεση με τη φύση, τη συλλογική ζωή και την οικολογική γεωργία).

Είναι ενεργά μέλη της Πανελλαδικής κίνησης κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (www.nogmos.gr) με κοινωνική δράση και παρεμβάσεις για την τοπική ανάπτυξη και την προστασία της φύσης


Ζαχαρούλα Ξυπολιά, περιβαλλοντολόγος και μέλος της εναλλακτικής κοινότητας «πελίτι».


Διαμένει στο Κεφαλόβρυσο, προάστιο της Πάτρας, στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Έχει σπουδάσει Βιολογία του Περιβάλλοντος και από μικρή ηλικία λάτρευε τη φύση. Η αγάπη της αυτή την οδήγησε στην επιλογή ενός τρόπου ζωής που τη βοηθάει να απολαμβάνει το γήινο παράδεισο στον οποίο ζούμε και τα όσα η φύση απλόχερα μας χαρίζει.

Καλλιεργεί μαζί με την οικογένεια της τα απαραίτητα (ελιές, οπωροφόρα δέντρα, εποχιακά λαχανικά, βότανα) και εκτρέφει διάφορα οικόσιτα ζώα. Συλλέγει άγρια βότανα τα οποία χρησιμοποιεί σαν πρώτη ύλη για την παρασκευή σαπουνιών, καλλυντικών, καθαριστικών & απορρυπαντικών και ήπιων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Παράλληλα προσπαθεί να μεταδώσει τις όποιες γνώσεις έχει μέσα από σεμινάρια. Συνεργάζεται με την εναλλακτική κοινότητα «Πελίτι» ως προς την διάδοση και την διαφύλαξη σπόρων ντόπιων ποικιλιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...