Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Ο Ν. Νικολόπουλος πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου

Σημαντική και τιμητική διάκριση, η οποία αντανακλάει στο ελληνικό κοινοβούλιο και στο σύνολο της χώρας, αποτελεί η ομόφωνη εκλογή του Τομεάρχη Εργασίας της Ν.Δ., βουλευτή Αχαΐας, Νίκου Ι. Νικολόπουλου, ως προέδρου της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΡΑΜ (Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Μεσογείου), κατά τη διάρκεια των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στο Παλέρμο της Ιταλίας.

Η ανάδειξη του κ. Νικολόπουλου στην θέση του προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οφείλεται στη συνεπή παρουσία του στις συνεδριάσεις της ΡΑΜ, καθώς επίσης και στις απολύτως στοχευμένες και επιτυχείς τοποθετήσεις του κατά τα προηγούμενα δύο χρόνια, οι οποίες μάλιστα, έχουν υιοθετηθεί στο σύνολό τους. Όπως, άλλωστε, υιοθετήθηκε και η πρόταση του κ. Νικολόπουλου στη συνεδρίαση του Παλέρμο για την έκδοση ψηφίσματος που ζητάει από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση προς την Τουρκία ώστε να μην προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην περιοχή Ακούγιου.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Αχαιός πολιτικός αναφέρθηκε στους πολύ μεγάλους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου στην περιοχή της Μεσογείου, η οποία μάλιστα είναι ιδιαίτερα σεισμογενής, τονίζοντας πως η εμπειρία της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία είναι πολύ νωπή και η επανάληψη ενός αντίστοιχου φαινομένου στον ευρωμεσογειακό χώρο θα ήταν ανεπίτρεπτη.

Σημαντική υπήρξε όμως και η παρέμβαση του κ. Νικολόπουλου αναφορικά με την παραγωγή και διακίνηση πετρελαιοειδών στη Μεσόγειο, τονίζοντας πως ένα ατύχημα, αντίστοιχο με αυτό που συνέβη στον Κόλπο του Μεξικό, θα μετέτρεπε τη Μεσόγειο σε «νεκρή θάλασσα», με ανυπολόγιστες συνέπειες για τις οικονομίες των χωρών της περιοχής, αλλά και τις ίδιες τις κοινωνίες.

Αναφερόμενος μόνο ως παράδειγμα σε μία περίπτωση, ο κ. Νικολόπουλος επεσήμανε πως σε ενδεχόμενη περίπτωση διαρροής πετρελαίου από την πλωτή εξέδρα άντλησης που κατασκευάζεται ανοικτά της Λιβύης, ρύπανση που θα προκληθεί να «νεκρώσει» την ακτογραμμή της Κρήτης και της νότιας Πελοποννήσου!

«Απαιτείται καταρχήν επανεξέταση όλων των υπαρχόντων σχεδίων και στενή πολύπλευρη συνεργασία των χωρών της Μεσογείου για να έχουμε ελπίδες να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά παρόμοια γεγονότα» τόνισε ο κ. Νικολόπουλος, προσθέτοντας πως είναι σημαντικό, οι εθνικές διαδικασίες αδειοδότησης σε όλα τα κράτη να αναθεωρηθούν ώστε να αντικατοπτρίζουν αναγνωρισμένες βέλτιστες πρακτικές και να συμπεριλαμβάνουν τις κοινές υποχρεώσεις για την ασφάλεια, την υγεία και την περιβαλλοντική απόδοση, τη διαχείριση κινδύνων και την ανεξάρτητη επαλήθευση.

«Πέραν της ενοποίησης κριτηρίων και διαδικασιών επιβάλλεται και η ενοποίηση των προδιαγραφών και διαδικασιών ελέγχου, προληπτικών και κατασταλτικών, εφαρμογής των κοινών κανόνων. Οι έλεγχοι θα πρέπει να ακολουθούν ένα συμφωνημένο “Πανμεσογειακό πρωτόκολλο” διαδικασίας και σημείων ελέγχου» υπογράμμισε ο Αχαιός βουλευτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...