Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

H σχεδιαζόμενη καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στην «κλειστή» θάλασσα της Μεσογείου

Στην Διαμεσογειακή Επιτροπή Περιφερειών 


Το θέμα της σχεδιαζόμενης καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο συζητήθηκε χθες και σήμερα στις εργασίες του Πολιτικού Συμβουλίου της Διαμεσογειακής Επιτροπής των Περιφερειών της CPMR.

Η εγρήγορση των Περιφερειών της Μεσογείου, η ευαισθητοποίηση και η ανάγκη ενημέρωσης αλλά και η πίεση για διασφάλιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος εντάχθηκαν στην "Πολιτική Δήλωση της Πάτρας", μετά από πρόταση των Περιφερειών Κρήτης και Δυτικής Ελλάδας.


Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Αλεξάκης, που συμμετέχει εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κρήτης και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ανέφερε τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η Περιφέρεια Κρήτης για το συγκεκριμένο θέμα και τόνισε ότι δεν θα σταματήσουμε να πιέζουμε αν δεν διασφαλιστεί πλήρως η ποιότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη Μεσόγειο.

Η Περιφέρεια Κρήτης δια του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή και ήρθε σε επαφή με αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ζητώντας την αποτροπή της επιχείρησης καταστροφής των χημικών όπλων στην «κλειστή» Μεσόγειο.
Μάλιστα η Περιφέρεια Κρήτης παράλληλα με το αίτημα αποτροπής της επιχείρησης καταστροφής κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση που συνεχώς γίνεται αποδεκτή για την σύσταση επιστημονικής επιτροπής από τις Μεσογειακές χώρες που θα παρακολουθήσει την διαδικασία υδρόλυσης των χημικών όπλων στην περίπτωση που η επιχείρηση δεν αποφευχθεί τελικά.

Επίσης, ο Γιώργος Αλεξάκης στην εισήγηση του αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που θα έχουν οι  Περιφέρειες από την εφαρμογή των Μακροπεριφερειακών Στρατηγικών και ιδιαίτερα για αυτή της Αδριατικής - Ιονίου, η εφαρμογή της οποίας προγραμματίζεται για τις αρχές 2015.

Σήμερα, Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014 πραγματοποιείται στην Πάτρα Σεμινάριο για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική, με ομιλίες από τους Περιφερειάρχες Απ. Κατσιφάρα (Δυτικής Ελλάδας), Σπ. Σπύρου (Ιονίων Νησιών), τον ευρωβουλευτή Νικ. Χρυσόγελο, τον Fr. Lamplmair (στέλεχος της DG MARE) και την Ελ. Μαριάννου (Διευθύντρια της CRPM).

Επίσης, αναλύθηκαν θέματα σχετικά με τις θαλάσσιες επενδύσεις και τις στρατηγικές Έξυπνης Εξειδίκευσης στις Μεσογειακές Περιφέρειες καθώς για τις επενδύσεις στον Αλιευτικό Τομέα στην Αδριατική - Ιόνιο και στον Θαλάσσιο και Παράκτιο Τουρισμό στη Μεσόγειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...