Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Παρεμβάσεις της Περιφέρειας σε Βούναργο και Κατάκολο για τις κατολισθήσεις

Άμεση ήταν η ανταπόκριση της Περιφέρειας Δυτική Ελλάδας στα σοβαρά προβλήματα που προκλήθηκαν στις περιοχές του Βουνάργου και του Κατακόλου από τις εκτεταμένες κατολισθήσεις λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων, με την επιτόπου επίσκεψη του ίδιου του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, ο οποίος βρέθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας μαζί με κλιμάκιο ειδικών επιστημόνων.

Σήμερα το πρωί, ο Περιφερειάρχης μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Χαράλαμπο Καφύρα, τον Δήμαρχο Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλο, Περιφερειακούς Συμβούλους, κλιμάκιο επιστημόνων και διευθυντές των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, έκανε αυτοψία στα δύο σημεία, όπου το εκτεταμένο αυτό φαινόμενο έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές.
Αναφορικά με το Βούναργο, ο κ. Κατσιφάρας ανακοίνωσε πως ήδη εξασφαλίστηκαν τα χρήματα από τους ελάχιστους πόρους που διαθέτει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου με προγραμματική σύμβαση με τη Δημοτική Αρχή Πύργου, να προχωρήσει η εκπόνηση γεωλογικής και τεχνικής μελέτης και στη συνέχεια να γίνουν άμεσα οι όποιες παρεμβάσεις χρειάζονται.

Σχετικά με το Κατάκολο, θα υπάρξει άμεσα επικοινωνία με το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), καθώς και καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών, αφού το πρόβλημα στο συγκεκριμένο σημείο είναι αρκετά πιο σοβαρό απ’ ότι δείχνει αρχικά και θα πρέπει η μελέτη που θα γίνει και οι παρεμβάσεις να είναι επιστημονικά επαρκείς και να δίνονται τεχνικά οι πρέπουσες λύσεις.

«Δυστυχώς δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως το τελευταίο χρονικό διάστημα, όλο και περισσότερες περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας “υποφέρουν” συχνά από κατολισθήσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάται αυτό το φαινόμενο, αντίστοιχα προβλήματα παρουσιάζονται και στην Αιτωλοακαρνανία και στην Αχαΐα, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ηλείας. Μέλημά μας είναι με τις τεχνικές μας υπηρεσίες και τους ειδικούς επιστήμονες να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το σοβαρό ζήτημα που στις περισσότερες των περιπτώσεων έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών μας. Και οι δύο αυτές περιοχές, το Βούναργο και το Κατάκολο, είναι μείζονος σημασίας για εμάς και θα παρέμβουμε για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας προσθέτοντας: «Βρισκόμαστε δίπλα τους και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να διασφαλίσουμε τις περιουσίες, τα σπίτια τους αλλά και τους ιδίους, ώστε να μην κινδυνεύουν και πάλι με τα ακραία καιρικά φαινόμενα».Μετά την επίσκεψη ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Γιάννη Ιωαννίδη, στον οποίο και ζήτησε έκτακτη οικονομική βοήθεια για ζητήματα πολιτικής προστασίας προς τον Δήμο Πύργου, προκειμένου να ενισχυθεί και να αντιμετωπιστούν οι νέες ανάγκες που προκλήθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...