Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Αχαΐα: Εκατοντάδες τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά - Σε σύγχυση οι δανειολήπτες

Σε σύγχυση βρίσκονται εκατοντάδες δανειολήπτες όσον αφορά την εφαρμογή του νόμου περί άρσης των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια, την ίδια ώρα που η αγορά ακινήτου έχει «βαλτώσει» και η πλειοψηφία των ιδιοκτητών αναζητά τρόπους να «ξεφορτωθεί» τα ακίνητά της.

Τα περιθώρια για τις κατασχέσεις ακινήτων εκείνων των δανειοληπτών που οφείλουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε τράπεζες, στενεύουν και οι σχετικές αιτήσεις ρύθμισης θα πρέπει να έχουν κατατεθεί μέχρι το τέλος του μήνα.


Οι δανειολήπτες μπορούν να κάνουν χρήση της «προστατευτικής ομπρέλας» που προσφέρει η ρύθμιση για ένα χρόνο, προκειμένου να διαφυλάξουν την κύρια κατοικία τους, ωστόσο, η αναστολή των πλειστηριασμών που επιτυγχάνεται σε αυτήν την περίπτωση αφορά μόνο τις οφειλές προς τις τράπεζες και τους ιδιώτες, όχι όμως για τις οφειλές προς το Δημόσιο, όπως επισημαίνει η ΕΚΠΟΙΖΩ

«Ο κόσμος είναι ακόμα μουδιασμένος. Δεν είναι ενημερωμένος» δήλωσε στην Newsplus.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Κυριακή Αθανασιάδη, επισημαίνοντας ότι είναι πάρα πολλά τα νοικοκυριά που είναι υπερχρεωμένα και αγκομαχούν καθημερινά προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. «Βλέπουμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις καθημερινά στα δικαστήρια και είναι πραγματικά λυπηρό» τονίζει.

Η κατάσταση έφτασε σε αυτό το σημείο, όπως εξηγεί η κ. Αθανασιάδη εξαιτίας του οργασμού της οικοδομικής δραστηριότητας των προηγούμενων ετών και την ευκολία με την οποία δίνονταν στο παρελθόν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια από τις τράπεζες.

«Τώρα εκατοντάδες δανειολήπτες βρέθηκαν στο δρόμο, έχασαν άνω του 50-60% του εισοδήματός τους, είτε είναι μισθωτοί, είτε συνταξιούχοι, και έχουν να αντιμετωπίζουν πλέον τον φόβο των πλειστηριασμών» επισημαίνει, προσθέτοντας ότι για περισσότερους από το 60% των πολιτών έχει αλλάξει δραματικά το οικογενειακό τους εισόδημα, γεγονός που επηρεάζει και την δυνατότητα να κρατάνε ενήμερα τα δάνειά του.

Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στην ήδη «βαλτωμένη» αγορά ακινήτου, η οποία όπως τονίζει η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Αχαΐας «βάλλεται από την υπερφορολόγηση».

Το αποτέλεσμα είναι –όπως εξηγεί η κ. Αθανασιάδη– να υπάρχει πολύς κόσμος που δεν αντέχει όλα αυτά τα βάρη και θέλει να ξεφορτωθεί πλέον τα ακίνητα στα οποία κάποια στιγμή επένδυσε, άλλοι που αντέχουν αλλά δεν τους συμφέρει να πληρώνουν όλους αυτούς τους φόρους, και φυσικά μια αγορά που συμπιέζεται ιδιαίτερα γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει πλέον κάποιο ακίνητο.

«Δεν υπάρχουν πλέον τα κίνητρα. Δεν ενδιαφέρεται κανείς. Υπάρχουν μόνο αντικίνητρα που έχουν καταστρέψει την αγορά των ακινήτων» καταλήγει η κ. Αθανασιάδη.

 Newsplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...