Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η εφαρμογή του μέτρου για την καταβολή του ποσού των 25 ευρώ για την εισαγωγή και νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και η καταβολή ενός ευρώ ανά συνταγή υπέρ του ΕΟΠΥΥ.
Ο ιατρικός κόσμος προσανατολίζεται σε κινητοποιήσεις, ζητώντας από την πολιτεία την αναθεώρηση και απόσυρση της απόφασης που θα απαξιώσει ακόμα περισσότερο το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας και θα εξαθλιώσει ακόμα περισσότερο τους πολίτες, οι οποίοι από την πλευρά τους, μη έχοντας άλλα περιθώρια να βάλουν το χέρι στην…άδεια τσέπη, «…θα καθίσουν να πεθάνουν στο σπίτι τους», όπως χαρακτηριστικά λένε, όπως δηλαδή γινόταν παλιά, όταν δεν υπήρχαν γιατροί και νοσοκομεία.
Τα δύο νέα χαράτσια για τους ασφαλισμένους, τα 25,00 ευρώ για νοσηλεία και το 1,00 ευρώ για κάθε συνταγή, περιλαμβάνονται στο τσουνάμι των περικοπών και επιβαρύνσεων που προβλέπει το νέο μνημόνιο, με ισχύ από 1η και 8 Ιανουαρίου αντίστοιχα.
Το μέτρο αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με τον ιατρικό κόσμο να μιλά απαγόρευση της «πρόσβασης» των πολιτών στο εθνικό σύστημα υγείας και για μεθοδευμένες προσπάθειες περαιτέρω απαξίωσης του και τελικά «παραχώρησης» του δημόσιου αγαθού της υγείας - στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες - στον ιδιωτικό τομέα. Κάτι που έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται τον τελευταίο - κυρίως - χρόνο, όπου, πέραν των «λουκέτων» σε νοσοκομεία και κλινικές, οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό διαρκώς αυξάνονται, με το υπουργείο υγείας να κωφεύει.
«Δε θα έρθω στο νοσοκομείο, θα μείνω στο σπίτι μου»
Από την πλευρά τους οι πολίτες, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στο νέο «χαράτσι» δηλώνουν κατηγορηματικά ότι, ακόμα κι αν αρρωστήσουν, δε θα απευθυνθούν στο νοσοκομείο, αλλά, μη έχοντας άλλη επιλογή και δυνατότητα, θα παραμείνουν στο σπίτι τους. Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό, έχει παρατηρηθεί ότι οι πολίτες, απευθύνονται πια στον γιατρό όταν το πρόβλημα δεν αντέχεται άλλο, με αποτέλεσμα, να είναι ακόμα πιο δύσκολη η αντιμετώπιση και ίασή του πολλές φορές. Έτσι, οδηγούμαστε σε ασθενείς δύο ταχυτήτων, σε αυτούς που θα μπορούν να πληρώσουν για να μπουν στο νοσοκομείο ή να πάρουν τα φάρμακά τους και στους υπόλοιπους που θα είναι πλέον καταδικασμένοι να μην μπορούν να κάνουν ούτε το ένα ούτε το άλλο. Σοβαρότερο δε πρόβλημα, θα αντιμετωπίσουν οι χρονίως πάσχοντες και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι αναγκάζονται να παίρνουν πολλά φάρμακα για να διατηρήσουν την υγεία τους.
patrisnews.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου