Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Πάτρα: Πέντε άτομα στο Αστυνομικό Τμήμα για οικογενειακή βία

Δεν προλαβαίνουν να ανταποκρίνονται στις κλήσεις για οικογενειακά επεισόδια οι αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης. Ζευγάρια που «σφάζονται» και γίνονται «θέμα» στη γειτονιά! Κάθε μέρα στο «100» δέχονται τηλεφωνήματα από γυναίκες -κυρίως- που διαμαρτύρονται για την βία που εξασκούν σε βάρος τους οι άνδρες τους. Αρκετοί τσακωμοί με κατάληξη το Αστυνομικό Τμήμα, γίνονται και μεταξύ εν διαστάσει συζύγων. Φαινόμενα που λόγω κρίσης έχουν αυξηθεί!


Mόνο προχθές η Άμεση Δράση στην Πάτρα εκλήθη να παρέμβει σε τρεις περιπτώσεις, εκ των οποίων η μία ήταν ιδιαίτερα σοβαρή! Χρειάστηκε να κληθεί και δεύτερο περιπολικό της Αστυνομίας καθώς πέντε άτομα από το ίδιο σπίτι προσήχθησαν στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα για να υποβληθούν μηνύσεις. Λίγο αργότερα άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ μαζί με περιπολικό, παρενέβαιναν σε άλλο σπίτι στο οποίο διαπληκτίζονταν οι σύζυγοι.


Η προχθεσινή ημέρα διέφερε από τις υπόλοιπες μόνο στον αριθμό των προσαχθέντων! Γιατί κατά τα άλλα σχεδόν κάθε μέρα καταγράφονται περιστατικά βίας μεταξύ μελών της ίδιας οικογένειας.

Σοκαριστικά στοιχεία

Στην πλειονότητά οι σύντροφοι που κακοποιούν ή ξεσπούν πάνω σε γυναίκες, είναι άνεργοι άνδρες λίγο μετά την ενηλικίωση των 40 ετών, με έντονο εργασιακό στρες, πιεστικές οικονομικές υποχρεώσεις και «κουρεμένη» σεξουαλική δραστηριότητα.

Τα στοιχεία που έρχονται στο φως είναι σοκαριστικά. Επτά στους δέκα άνδρες θύτες εκτονώνονται ασκώντας λεκτική βία στη σύντροφό τους, ενώ έξι στους 10 καταφεύγουν στον οικονομικό εκβιασμό και τη σεξουαλική ταπείνωση. Τρεις στους 10 άνδρες θύτες σηκώνουν το χέρι στη σύντροφό τους, ενώ δύο στους δέκα φτάνουν μέχρι το βιασμό.

Παράλληλα με την αύξηση της σεξουαλικής και σωματικής βίας, το τελευταίο χρόνο της ύφεσης του Μνημονίου μειώθηκε δραματικά η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών, κατά 34%. Τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες άνδρες δήλωσαν ότι το Μνημόνιο έχει επηρεάσει πολύ τη ζωή τους καθώς τους γεννά αρνητικά συναισθήματα, με κυρίαρχα την ανασφάλεια και το θυμό, ενώ ακολουθούν η απογοήτευση, ο φόβος, τα αντιδραστικά συναισθήματα και η θλίψη.

Σχετικά με το οικονομικό προφίλ των ανδρών που εκδήλωσαν βία έναντι των συντρόφων τους, το 4% ήταν άνεργοι και το 39% σε κακή οικονομική κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...