Μπροστά στο ενδεχόμενο επέμβασης των εισαγγελικών αρχών στα οκτώ πανεπιστήμια που δεν έχουν στείλει στοιχεία στο ΑΣΕΠ για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών τους υπαλλήλων -και μάλιστα το πρωί της Τετάρτης που εκπνέει η προθεσμία- βρίσκεται ο χώρος της ανώτατης εκπαίδευσης.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες από την πλευρά των εισαγγελικών αρχών της χώρας, από τη στιγμή που έχει σταλεί σχετική εισαγγελική παραγγελία στα πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Ηρακλείου, Ιωαννίνων και Θεσσαλίας, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας, εάν έως την Τετάρτη δεν δοθούν τα στοιχεία, θα κινήσουν την αυτόφωρη διαδικασία κατά των διευθυντών διοικητικών υπηρεσιών των οκτώ ιδρυμάτων για παράβαση καθήκοντος.
Πληροφορίες από τον Άρειο Πάγο μάλιστα αναφέρουν ότι και οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων έχουν ευθύνες, καθώς έπρεπε να έχουν ορίσει προσωπικό ασφαλείας (στα πανεπιστήμια Αθηνών και Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει δοθεί σχετική εντολή).
Παράλληλα όμως πηγές από το ανώτατο δικαστικό μέγαρο, αναφέρουν ότι οι διοικήσεις των πανεπιστημίων που επικαλούνται καταλήψεις στις διοικητικές υπηρεσίες τους, έπρεπε να έχουν εφαρμόσει τον νόμο για να λήξουν ή να έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη με αίτημα να κηρυχθούν οι απεργίες αυτές παράνομες και καταχρηστικές.
Τρίτο «μήνυμα» έρχεται από το υπουργείο Παιδείας, ανώτατα στελέχη του οποίου δήλωναν στο «Βήμα» ότι «ο νόμος θα εφαρμοσθεί και η εθνική προσπάθεια θα ολοκληρωθεί και κανείς δεν δικαιούται να συντηρεί φέουδα ανομίας».
Πάντως μέχρι σήμερα, Τρίτη, κανένα από τα οκτώ πανεπιστήμια δεν έχει στείλει στο ΑΣΕΠ τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί με τα προσόντα όλων των διοικητικών υπαλλήλων που κατέχουν θέσεις σε κλάδους που καταργούνται, ώστε να γίνει η μοριοδότησή τους και να επιλεγούν οι 1.349 υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.
Οι πρυτάνεις από την πλευρά τους δηλώνουν ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να κάνουν κάτι για την συγκέντρωση των στοιχείων που ζητούνται, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες τους είναι κλειστές ή σε καταλήψεις από τους απεργούς διοικητικούς υπαλλήλους ή φοιτητές.
Σε ψήφισμα της το προεδρείο της Συνόδου πρυτάνεων σχολίασε την εισαγγελική παραγγελία ως έγγραφο «εκτός από ξένο προς τα ακαδημαϊκά ήθη, και εντελώς αναίτιο, καθώς ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει συμβεί διοίκηση Πανεπιστημίου να μην έχει εκπληρώσει τις νόμιμες υποχρεώσεις της».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου