Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Πύργος: Σε λίμνη έχει μετατραπεί το παγκόσμιο μνημείο της Μονής Ασκητή

Kινδυνεύει με ολική καταστροφή, εάν δεν προστατευθεί απο τα νερά της βροχής


Με ολική καταστροφή κινδυνεύει το παγκόσμιο μνημείο της Μονής Ασκητή, που βρίσκεται στην περιοχή του Γουμέρου, καθώς τα νερά της βροχής έχουν προκαλέσει το τελευταίο διάστημα σημαντικές ζημιές στο εσωτερικό του που έχει μετατραπεί σε λίμνη.

Το παραπάνω καταγγέλλει στo patrisnews.com ο φυσιολατρικός σύλλογος «Επτάλοφος», καθώς τονίζει πως το Μνημείο πρέπει άμεσα να προστατευθεί και ζητά από την πολιτεία να λάβει τα αναγκαία μέτρα.

«Το μοναδικό παγκόσμιο μνημείο της Μονής Ασκητή (σπήλαιο) κινδυνεύει με ολική καταστροφή, εάν δεν προστατευθεί απο τα νερά της βροχής. Άμεσα πρέπει να γίνουν οι σχετικές εργασίες. Τα γυμνά θεμέλια του Ναού μετά τις ανασκαφές βρίσκονται πλημμυρισμένα για πολλές μέρες στα νερά της βροχής, δεν προστάτεψαν το μνημείο απο το ρέμα που έγινε λίμνη», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο φυσιολατρικός σύλλογος «Επτάλοφος» και τονίζει πως ο μεγαλύτερος μεταβυζαντινός Ναός της Μονής Ασκητή που πρόσφατα ανακαλύφθηκε ύστερα από ανασκαφές στο ορεινό χωριό Γούμερο του δήμου Πύργου, κινδυνεύει άμεσα να καταστραφεί λόγω των βροχοπτώσεων και του χειμάρου που περνά από το σημείο.

Μάλιστα ο πρόεδρος του φυσιολατρικού συλλόγου «Επτάλοφος», Παναγιώτης Αχιλλεόπουλος, επισημαίνει πως η Βυζαντική Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν προέβλεψε την προστασία του μνημείου από το χείμαρρο, ενώ ζητά από την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς να προβούν στα αναγκαία μέτρα προστασίας του σημαντικού αυτού μνημείου.

Πηγή patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...