Με συγκεκριμένη τροπολογία και πλήρη αιτιολογημένη έκθεση, ο επιμελητηριακός θεσμός προχώρησε στην ολοκλήρωση της διαμόρφωσης σχετικής πρότασης που φορά...
την ανάκτηση των εγγυήσεων του Δημοσίου για τα δάνεια των Επιχειρήσεων, προκειμένου να αρθούν οι συνέπειες μετά τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις (Νόμος 4151/2013).
Για την διαμόρφωση της πρότασης όπως είναι γνωστό μετά από ευρεία σύσκεψη στην οποία συμμετείχε και το Επιμελητήριο Ηλείας, είχε συγκροτηθεί επιτροπή υπό τον κ. Μίχαλο, πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων η οποία στελεχωνόταν και από ειδικούς συμβούλους.
Όπως επισημαίνεται, στο πλαίσιο αυτής της πρότασης, με το αιφνιδιαστικά δημιουργηθέν νέο νομικό καθεστώς επιβάλλεται η άμεση επιστροφή όλων των ενισχύσεων του Ελληνικού Δημοσίου, γεγονός που θα οδηγήσει σε βέβαιη οικονομική καταστροφή το σύνολο σχεδόν των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν πληγές από θεομηνίες.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί στους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών τη συγκρότηση τριμερούς οργάνου (από το Ελληνικό Δημόσιο, τις Τράπεζες και τα Επιμελητήρια) για ριζική λύση του προβλήματος. Ωστόσο προέβη, αιφνιδιαστικά, στην κατάθεση της τροπολογίας 478/19-4-2013, που ψηφίστηκε όπως 24/4/2013 (Νόμος 4151/2013, άρθρο 20).
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ριζική ανατροπή τους ισχύοντος νομικού πλαισίου, αφού παραδίδει στην κρίση των Τραπεζών τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυτών, αλλά και του συνόλου των συμφερόντων και δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου ως εγγυητή, με συνέπεια να είναι μέγας κίνδυνος να κλείσουν και να αφανιστούν όλοι οι δανειολήπτες επαγγελματίες και μικροεπιχειρηματίες των πυρόπληκτων νομών.
Τα Επιμελητήρια ειδικά των πυρόπληκτων νομών ΖΗΤΟΥΝ «την επαναφορά του καταργηθέντος νομικού καθεστώτος (άρθρο 58 ν. 4075/2012) και την έναρξη του θεσμικού διαλόγου όπως είχε υποσχεθεί.
Η Αιτιολογική Έκθεση
Σύμφωνα τώρα με την αιτιολογική έκθεση της Επιτροπής υπό τον κ. Μίχαλο, την οποία χθες κοινοποίησε προς ενημέρωση και προς ανάληψη πρωτοβουλιών στους βουλευτές, το Επιμελητήριο Ηλείας, προτείνεται:
Η διατήρηση σε ισχύ των καταργουμένων διατάξεων της παραγράφου 6 του άρθρου 58 του Ν. 4075/2012, για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου, στο πλαίσιο της διαδικασίας της ανάκτησης των παρανόμων κρατικών ενισχύσεων, διότι η ανωτέρω παράγραφος 4 του άρθρου 20 του Ν. 4151/2013:
1. Θέτει σε προφανή και σπουδαίο κίνδυνο τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία συνάπτονται με τη διασφάλιση του δικαιώματός του δίζησης, του δικαιώματός του (σε περίπτωση παραίτησής του από το δικαίωμα δίζησης) αφενός να υποκατασταθεί πλήρως στα δικαιώματα των πιστωτικών ιδρυμάτων για το εγγυημένο τμήμα των οφειλών που βεβαιώνεται στις Δ.Ο.Υ και αφετέρου να αξιώσει την εκχώρηση στο Ελληνικό Δημόσιο, από τα πιστωτικά ιδρύματα, όλων των δικαιωμάτων τους που απορρέουν από τις σχετικές δανειακές συμβάσεις, με σκοπό την επιδίωξη της είσπραξης του συνόλου των απαιτήσεων αποκλειστικά από τις Δ.Ο.Υ και στη συνέχεια, την αναλογική κατανομή του προϊόντος της ρευστοποίησης των ασφαλειών μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των πιστωτικών ιδρυμάτων.
2. Η ανωτέρω διακινδύνευση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου συνάπτεται αυταποδείκτως με την καταλυτική διακινδύνευση της ανάκτησης των παρανόμων κρατικών ενισχύσεων, εάν το Ελληνικό Δημόσιο αποστερηθεί, ακαίρως (πριν από την έκδοση του νομίμου τίτλου της ανάκτησης των παράνομων κρατικών ενισχύσεων) και ακατανοήτως (υπέρ των συμφερόντων των πιστωτικών ιδρυμάτων και της ενίσχυσης της κεφαλαιακής του επάρκειας) των αναγνωριζομένων, σε αυτό, με τις καταργούμενες διατάξεις, ως άνω δικαιωμάτων του.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος ερωτηθείς σχετικά είπε ότι:
Ευελπιστούμε η ρύθμιση αυτή να έχει την πλήρη στήριξη για την άμεση προώθησή της, με τη μορφή κατεπείγουσας τροπολογίας, προς τη Βουλή των Ελλήνων, ώστε, χωρίς να παραβιαστούν οι κανόνες του ενωσιακού δικαίου, να αποτραπούν μη προβλεφθείσες (όπως φαίνεται), δυσβάστακτες έως και καταστροφικές συνέπειες των επίμαχων ρυθμίσεων του Ν. 4151/2013, ο οποίος και τροποποιείται, για το σκοπό αυτό.
Για την παράταση
Στο μεταξύ συνεχίζεται η προσπάθεια για την ικανοποίηση του αιτήματος παράτασης έναρξης πληρωμής των δανείων των πυρόπληκτων επιχειρήσεων καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά με την πρώτη δόση να απαιτείται από τις τράπεζες να καταβληθεί στις 30 Ιουνίου.
Ωστόσο από τον Επιμελητηριακό θεσμό εξετάζονται και άλλοι εναλλακτικοί τρόποι εξεύρεσης λύσης στην περίπτωση που δεν γίνει τελικά αποδεκτό το αίτημα της παράτασης χρόνου.
ilialive.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου