Σάββατο 11 Μαΐου 2013

ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΜΕΤΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΣΕ ΚΟΜΜΑ

ΠΡΩΤΟΣ «ΣΤΑΘΜΟΣ» ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2014


O μετασχηματισμός του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος σε πολιτικό φορέα με συγκεκριμένα κομματικά χαρακτηριστικά, ο οποίος θα στοχεύσει αφενός στην συσπείρωση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας που πιστεύουν στην ανάγκη αλλαγής της εφαρμοζόμενης μνημονιακής πολιτικής και αφετέρου θα κατέλθει αυτόνομα στις επόμενες ευρωεκλογές, συζητήθηκε σε περιφερειακή συνάντηση στελεχών του Κινήματος που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, το απόγευμα της Πέμπτης 9 Μαΐου 2013, παρουσία του Συντονιστή και ανεξάρτητου βουλευτή, Νίκου Νικολόπουλου.

To αίτημα μετασχηματισμού του πολιτικού φορέα σε κόμμα, ήταν ένα ζήτημα που έχει τεθεί από αρκετά στελέχη του Κινήματος αρκετό καιρό τώρα και αυτό το αίτημα, όπως ανέφερε και ο κ. Νικολόπουλος, είναι κάτι που μπορεί πλέον να υλοποιηθεί, εφόσον το επιθυμούν τα στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος στις 43 περιοχές της χώρας όπου έχουν δημιουργηθεί πυρήνες, «προκειμένου να αντιληφθούν όλοι ότι υπάρχει πλέον μία στέγη που μπορεί να στεγάσει τις πατριωτικές δυνάμεις του κεντροδεξιού χώρου»

«Όλοι μας έχουμε πολιτική ταυτότητα  και διαδρομή. Ξέρουμε ποιοι είμαστε, από πού προερχόμαστε και ποιες  αξίες ενστερνιζόμαστε και εκπροσωπούμε. Και δεν έχουμε κανέναν λόγο να το κρύβουμε. Αντίθετα, πρέπει να είμαστε  περήφανοι επειδή ανήκουμε στον μεγάλο χώρο του κοινωνικού φιλελευθερισμού, στην παράταξη που διαχρονικά υπηρέτησαν κορυφαία πολιτικά αναστήματα, όπως του Δημητρίου Γούναρη, του Παναγιώτη Κανελλόπουλου και του Κωνσταντίνου Καραμανλή» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρώην υφυπουργός Εργασίας, υπογραμμίζοντας πως όλες αυτές οι προσωπικότητες, αλλά και πολλές άλλες, που υπηρέτησαν τον συγκεκριμένο ιδεολογικό χώρο στην Ελλάδα, έφτιαξαν την μία και μοναδική μέχρι σήμερα «Ελληνική Πολιτική Σχολή».

«Η Ελληνική Πολιτική Σχολή δεν  στοχεύει στην εξόντωση του αντιπάλου με κάθε τρόπο, αλλά στη νίκη επί αυτού με τη δύναμη των επιχειρημάτων. Δεν θεωρεί ως δεδομένη τη δημοκρατία, αλλά διακηρύσσει τον διαρκή αγώνα για την βελτίωσή της.


Αναγνωρίζει ότι το αύριο θα στηριχθεί  πάνω στα γερά θεμέλια του χθες και γι’ αυτό αγωνίζεται για την αναγνώριση και μετάδοση της ιστορίας και των εθνικών και ιερών παραδόσεων του λαού. Κυρίως, βάζει πάνω απ’ όλα και όλους το εθνικό συμφέρον, για το οποίο άλλοτε απαιτούνται τομές και ρήξεις και άλλοτε υποχωρήσεις και συναινέσεις» εξήγησε ο κ. Νικολόπουλος, αναφέροντας μάλιστα ως πολύ χαρακτηριστικό και ιστορικά πρόσφατο, το παράδειγμα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος με την ίδια αποφασιστικότητα που αποχώρησε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ως διαμαρτυρία για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, νομιμοποίησε το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας για να διαμηνύσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ανάγκη συμφιλίωσης των Ελλήνων και οριστικού ξεπεράσματος των εμφυλιοπολεμικών διαχωρισμών.

«Τι θα έκανε σήμερα αν ζούσε ο  Κωνσταντίνος Καραμανλής;» αναρωτήθηκε ο κ. Νικολόπουλος. «Μήπως θα έθετε υπεράνω πάντων την πατρίδα και θα έλεγε ότι σύμμαχοι της Ελλάδας είναι αυτοί που συνδράμουν στην ανασυγκρότησή της και όχι αυτοί που κερδοσκοπούν από τα συντρίμμια της; Μήπως θα απηύθυνε ένα νέο προσκλητήριο και θα έτεινε χέρι φιλίας και συνεργασίας προς όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου για να βγει η χώρα μας από το αδιέξοδο; Αυτό πιστεύουμε πως θα έκανε εμείς οι Χριστιανοδημοκράτες, που μεταφέρουμε την ψυχή και την καρδιά αυτής της μεγάλης παράταξης που δυστυχώς, εγκαταλείφθηκε και προδόθηκε από τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ» τόνισε, προσθέτοντας πως γι’ αυτό το λόγο υπάρχει και σήμερα η ανάγκη στην χώρα για μία μεγάλη τομή αλλά και μία μεγάλη συναίνεση: «Η μεγάλη τομή είναι η αλλαγή της μνημονιακής πολιτικής. Αν πρέπει να ανοίξουμε πάλι τη κουβέντα για την θέση της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη, ας το πράξουμε. Αν πρέπει να ανοίξουμε τη συζήτηση ακόμα και για το εθνικό νόμισμα, ας το κάνουμε και αυτό. Δεν υπάρχουν θέματα – ταμπού. Δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να συζητηθεί. Το μόνο που δεν μπορεί να γίνει, είναι να συνεχιστεί αυτή η πολιτική που μετατρέπει σε συντρίμμια τη κοινωνία και τη χώρα. Το μόνο που δεν μπαίνει σε συζήτηση είναι η ίδια η Ελλάδα που πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί ένα κυρίαρχο κράτος. Και η μεγάλη συναίνεση είναι ότι για να γίνει αυτό, απαιτείται το σύνολο των δυνάμεων της πατρίδας που πιστεύουν σε αυτή τη μεγάλη αλλαγή. Χωρίς να απεμπολούμε τίποτα από την ιδεολογία μας λοιπόν, αντίθετα την ενισχύουμε κατ’ αυτό τον τρόπο, απλώνουμε το χέρι σε όλες τις αντιμνημονιακές δυνάμεις, ξέροντας πως το αντιμνημόνιο δεν είναι μια απλή και εύκολη υπόθεση, αλλά ούτε και μπορεί να παραμείνει ένα θεωρητικό σχήμα. Εμείς από τα δεξιά λοιπόν και οι άλλοι από τα αριστερά, γιατί πατριώτες υπάρχουν σε όλους τους ιδεολογικούς χώρους, μπορούμε να συναντηθούμε και να διεκδικήσουμε το μέλλον που αξίζει σε όλους τους Έλληνες».

Με αυτά τα λόγια, ο πρώην υφυπουργός Εργασίας διακήρυξε την αταλάντευτη  θέση των Χριστιανοδημοκρατών για την ανάγκη συνεργασιών σε εκλογικό και μετεκλογικό επίπεδο, με βασικό στόχο την ανάκτηση της κυριαρχίας στη χώρα, σημειώνοντας ότι το Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα έχει ανοικτές πόρτες και αγκαλιές για τους πάντες, ξέροντας πως ακόμα και πολλοί από εκείνους που σήμερα υποστηρίζουν την μνημονιακή πολιτική, στο κοντινό μέλλον θα παραδεχτούν πως λάθεψαν.

«Είμαστε χριστιανοί ορθόδοξοι  και γι’ αυτό δεν είμαστε ζηλωτές, ούτε υποστηρίζουμε πως κατέχουμε  την απόλυτη αλήθεια. Σε προσωπικό  επίπεδο άλλωστε, ξέρετε πως γελάστηκα πιστεύοντας ότι ο Αντώνης Σαμαράς όντως θα διεκδικούσε την επαναδιαπραγμάτευση και θα έθετε τέλος στην μονόπλευρη λιτότητα. Και γι’ αυτό παραιτήθηκα από την θέση του υφυπουργού, με πολύ μεγάλο προσωπικό και πολιτικό κόστος. Είμαι βέβαιος λοιπόν, ότι όπως υπήρξαν άνθρωποι που πριν από εμένα κατάλαβαν την αλήθεια, έτσι θα υπάρξουν και πολλοί άλλοι που την κατάλαβαν αργότερα ή θα την καταλάβουν σε λίγο. Η επόμενη μέρα στην Ελλάδα όμως, δεν χρειάζεται τείχη και χαρακώματα. Μας χρειάζεται όλους ενωμένους» τόνισε ο Συντονιστής του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος.

Παράλληλα, ο κ. Νικολόπουλος περιέγραψε τις στοχεύσεις των Χριστιανοδημοκρατών  αμέσως μετά την ίδρυση του κομματικού φορέα, διαχωρίζοντας τις εθνικές  εκλογές από τις ευρωεκλογές.

«Για να επανέλθει η ελπίδα στον τόπο απαιτείται ένα νέο εθνικό μέτωπο. Αυτό θα επιδιώξουμε ακατάπαυστα  μέχρι τις εθνικές εκλογές, όποτε  και αν γίνουν. Στις ευρωεκλογές  όμως, εκτός του ότι η ψήφος  του πολίτη δεν σηματοδοτεί καμία  σημαντική αλλαγή στην εσωτερική πολιτική σκηνή, λόγω της απλής λογικής δίνεται η ευκαιρία της έκφρασης τάσεων και αντιλήψεων που στις εθνικές εκλογές παγιδεύεται μέσα σε πολύ σκληρά διλήμματα. Πιστεύω λοιπόν ότι οι Χριστιανοδημοκράτες μπορούν και αξίζει να κατέλθουν αυτόνομοι στις ευρωεκλογές, χωρίς αυτό να αποτελεί δογματική άποψη, αλλά μία συγκροτημένη και καλά επεξεργασμένη πιστεύω σκέψη» ανέφερε.

Να σημειωθεί ότι τόσο πριν όσο  και μετά την εισήγηση του κ. Νικολόπουλου, υπήρξαν τοποθετήσεις διαφόρων στελεχών, όπου υπήρξε μεγάλη επίσης συζήτηση για την σημερινή πολιτική κατάσταση και ανταλλάχθηκαν απόψεις για την πορεία της χώρας. Η περιφερειακή συνάντηση ολοκληρώθηκε με τα στελέχη να συμφωνούν απόλυτα στην ανάγκη μετεξέλιξης του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος σε πολιτικό φορέα, ο οποίος μάλιστα θα ξεκινήσει αμέσως μετά την προετοιμασία του, με πρώτο «σταθμό» τις ευρωεκλογές του 2014. Παράλληλα, αντίστοιχες συναντήσεις στελεχών του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...