Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Πατρινό Καρναβάλι: Παραμένουν στην οδό Κορίνθου οι παρελάσεις του τελευταίου Σαββατοκύριακου



Τη γνωστή διαδρομή με εκκίνηση τη συμβολή των οδών Κορίνθου και Γούναρη θα ακολουθήσουν οι παρελάσεις του Πατρινού Καρναβαλιού το τελευταίο Σαββατοκύριακο της κορύφωσης.

Η απόφαση λήφθηκε στην τρίτη συνάντηση της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» με τους εμπλεκόμενους φορείς, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου.

Η αρχική σκέψη της Κοινωφελούς ήταν η αλλαγή φέτος της πορείας και η εκκίνηση από την οδό Γούναρη στην πλατεία Ομονοίας, κάτι που αποτελεί αίτημα του μεγαλύτερου μέρους των συμμετεχόντων στην Παρέλαση αλλά και των Πατρινών. Η σκέψη αυτή υπαγορεύτηκε και από το γεγονός ότι η διαδρομή από τη Γούναρη παρουσιάζει μια ασφαλώς αναβαθμισμένη εικόνα των παρελάσεων αλλά και από το ότι για πολλά χρόνια η παρέλαση γινόταν σε αυτή την διαδρομή και το επιχειρησιακό σχέδιο της τροχαίας, της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ είχε ήδη καταστρωθεί και είχαν αντιμετωπισθεί τα θέματα ασφαλείας με τα δεδομένα εκείνης της περιόδου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων (φωτιά, εγκλωβισμοί προσώπων σε κτήρια κ.λ.π.).

Στην πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για να εξεταστεί η δυνατότητα υλοποίησης της πρόθεσης του Δήμου για επαναφορά της Παρέλασης στην Γούναρη παρουσία εκπροσώπων της Τροχαίας, της Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ και της Πυροσβεστικής, το ΕΚΑΒ δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα η Τροχαία έφερε σοβαρές αντιρρήσεις και η Πυροσβεστική επιφυλάχθηκε να το εξετάσει.

Έτσι πραγματοποιήθηκε και δεύτερη σύσκεψη όπου το αίτημα εξετάστηκε συστηματικά και έγινε καταγραφή όλων των σημερινών συνθηκών και ταυτόχρονα εξετάσθηκαν πιθανά εναλλακτικά επιχειρησιακά σχέδια αντιμετώπισης έκτακτων γεγονότων.

Οι γενικές κυκλοφοριακές συνθήκες είναι γεγονός ότι είναι καλύτερες από το παρελθόν αφού
•Θα έχει δοθεί σε κυκλοφορία η Ελευθερίου Βενιζέλου
•Λειτουργεί η 3ου Ορειβατικού
•Μεγάλος μέρος των πληρωμάτων χρησιμοποιεί τον προαστιακό ως μέσο μετακίνησης άρα μειώνεται η ζήτηση για στάθμευση.
Ωστόσο παραμένει το πρόβλημα ότι για την περιοχή που περικλείεται από την Γούναρη, Κορίνθου, και Δασύλλιο, τα μεγάλα οχήματα της Πυροσβεστικής έχουν ως μοναδική πρόσβαση την οδό Γερμανού.
Με δεδομένα ότι
•υπάρχουν μειωμένες δυνάμεις της τροχαίας και της Αστυνομίας παρόλο που κατά την περίοδο του Καρναβαλιού γίνεται ενίσχυση αυτών των Δυνάμεων από γειτονικούς νομούς
•δεν υπάρχει, σε συνδυασμό με το προηγούμενο, η δυνατότητα με τεχνικά μέσα να εξασφαλιστεί σε κάθε περίπτωση η λειτουργία και η προσβασιμότητα της οδού Γερμανού.
•δεν υπάρχει δυνατότητα σήμερα λόγω έλλειψης προσωπικού και οχημάτων από την Πυροσβεστική, ανάπτυξης και δεύτερης ομάδας με μεγάλο όχημα απεγκλωβισμού ή τροφοδοσίας νερού εντός της προαναφερόμενης περιοχής έτσι ώστε να υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση αποκλεισμού της οδού Γερμανού,
δεν είναι δυνατόν αυτή την χρονική στιγμή να επανέλθει η πορεία της παρέλασης στην οδό Γούναρη διότι αυτό εμπεριέχει μία, έστω και μικρή πιθανότητα κινδύνου η οποία όμως είναι αρκετά σημαντική στην εκπόνηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων γεγονότων.

Με την ανάπτυξη και εξαγωγή των τελικών αυτών συμπερασμάτων, τελικά αποφασίστηκε στην τρίτη συνάντηση των φορέων με την Κοινωφελή Επιχείρηση «Καρναβάλι Πάτρας» η εκκίνηση και η διαδρομή των παρελάσεων του τελευταίου Σαββατοκύριακου του Πατρινού Καρναβαλιού να παραμείνουν για φέτος ως έχουν.

Το ενδεχόμενο της επιστροφής της πορείας της παρέλασης από τη Γούναρη θα εξεταστεί με νέους όρους του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...