Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Πάτρα: Νέος κύκλος εκδηλώσεων από το Πολύεδρο


Ξεκινάει ο νέος κύκλος εκδηλώσεων του Πολύεδρου, που θα διαρκέσει από 19 Ιανουαρίου 2013 έως 7 Φεβρουαρίου 2014. Θέμα του καινούργιου κύκλου η ερωτική λογοτεχνία.

Μέσα από 28 εκδηλώσεις, συγγραφείς, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, μεταφραστές και κριτικοί της λογοτεχνίας συναντιούνται, για να αναδείξουν αισθησιακές, μα και λεπταίσθητες στιγμές της παγκόσμιας λογοτεχνικής παραγωγής· για να ρίξουν φως, πλαγίως έστω, στα παρασκήνια της ερωτικής λογοτεχνίας και στον κοινωνικό της ρόλο.

Τι είναι η ερωτική λογοτεχνία; Ποια τα όριά της; Πόσο παλιός είναι ο έρωτας στο γραπτό λόγο; Υπάρχει χυδαιότητα στην Τέχνη; Σε ποιον βαθμό η λογοτεχνία διαμορφώνεται από την ιστορική συγκυρία και πώς, με τη σειρά της, διαμορφώνει την κοινωνία που την υποδέχεται;
Σε αυτά και σε πολλά ακόμη ερωτήματα επιχειρούν να απαντήσουν άνθρωποι που καταπιάστηκαν κατά καιρούς με έργα − αρχαία, νεότερα ή σύγχρονα − από το φάσμα του λογοτεχνικού ερωτισμού και που μελέτησαν τις επιμέρους τάσεις οι οποίες διαμορφώθηκαν εντός του. Κάποια έργα καταδικάστηκαν ως ρυπαρογραφήματα, άλλα αποθεώθηκαν ως κλασικά αριστουργήματα. Τα περισσότερα, πάντως, κατάφεραν να ταράξουν τα νερά της εποχής τους.

Το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013 η πρώτη εκδήλωση του κύκλου ο Ανδρέας Παππάς θα μιλήσει με θέμα: Όσκαρ Ουάιλντ: Το τίμημα του πάθους.
Ο Όσκαρ Ουάιλντ (1854 – 1900) δεν υπήρξε μόνο ένας άνθρωπος που «έζησε για την τέχνη, έζησε για τον έρωτα» για να θυμηθούμε και τη σχετική άρια της Τόσκας, αλλά και κάποιος που κατέβαλε τεράστιο -και τελικά μοιραίο- τίμημα για τον πιο μεγάλο, τον πιο παθιασμένο ίσως, από τους έρωτες του.
Η καταστροφική κατάληξη που είχε η σχέση του με τον λόρδο Άλφρεντ Ντάγκλας, τον αγαπημένο του Μπόζι, υπενθυμίζει πόσο πιο σκληρή και πιο απάνθρωπη, στα ζητήματα ερωτικών επιλογών και ερωτικού πάθους, ήταν μόλις πριν από έναν αιώνα η κοινωνία –και μάλιστα της πιο αναπτυγμένης τότε χώρας του πλανήτη. Η ηθική ακαμψία και ο πουριτανισμός της Βικτωριανής εποχής θα οδηγήσουν όχι απλώς στην καταδίκη του Ουάιλντ, αλλά και στην ουσιαστική εξόντωσή του.
Το de profundis (φράση που προέρχεται από τον ψαλμό: «Εκ βαθέων εκέκραξά Σοι, Κύριε») δεν είναι παρά η μακροσκελής επιστολή που ο Ουάιλντ, καταρρακωμένος, σχεδόν απελπισμένος, απηύθυνε, στον εραστή του λόρδο Άλφρεντ Ντάγκλας, όταν εξέτιε την ποινή του στη φυλακή του Ρέντινγκ.
Υπό το βάρος της συγκλονιστικής όσο και εξοντωτικής εμπειρίας της φυλακής, στην επιστολή του Ουάιλντ, η πίκρα και το παράπονο για την αγνωμοσύνη -και την εν γένει συμπεριφορά- του εραστή του, συνυπάρχουν με σπαρακτικές σελίδες καταβύθισης στα μύχια της ανθρώπινης ψυχής.

Ανδρέας Παππάς

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μετάφραση και την επιμέλεια κειμένων από το 1969.
Από το 2002 έως το 2010 δίδαξε μετάφραση, καθώς και χρήση της ελληνικής γλώσσας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης (ΕΚΕΜΕΛ). Από το 2002 ως το 2004 έγραφε τη στήλη "Υπο-γλώσσια" στο ένθετο "Βιβλία" της εφημερίδας Το Βήμα της Κυριακής, ενώ από το 2007 έως το 2009 τη στήλη "Ιντερμέδια" στο ένθετο "Βιβλιοθήκη" της εφημερίδας Ελευθεροτυπία. Συνεργάζεται με έντυπα όπως η "Athens Voice", η "Athens Review of Books" και η "Book's Journal".
Επόμενη εκδήλωση του κύκλου 1/2/2013

Δημήτρης Κυρτάτας καθηγητής της Ύστερης Αρχαιότητας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...