Μία πρωτότυπη έκθεση στήνεται αυτές τις μέρες στην Αίθουσα Τέχνης «Παλίσσανδρος» και θα ανοίξει τις πόρτες της για το κοινό από τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου μέχρι και το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου.
Πρόκειται για την έκθεση με τον τίτλο «Πλαγγόνες», μέσω της οποίας οι Ρούλα και Σοφία Τζήμα, εμπνευστές και δημιουργοί αυτής της εικαστικής σειράς, παρουσιάζουν στην Πάτρα τις πολύ ιδιαίτερες, κατασκευασμένες από χαρτί, κούκλες τους.
Η Ρούλα και η Σοφία Τζήμα ζουν και εργάζονται στα Τρίκαλα. Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει έναν ιδιαίτερο κόσμο μέσα από τις κούκλες τους, που γεννήθηκαν, όχι μόνο από τη φαντασία, αλλά και από την ίδια τη ζωή.
Πριν από αρκετά χρόνια, παράλληλα με την επαγγελματική τους απασχόληση, ξεκίνησαν να δουλεύουν σε καλλιτεχνικά εργαστήρια πλάι σε καταξιωμένους δασκάλους και ασχολήθηκαν με τη ζωγραφική, τη γλυπτική, το κόσμημα και εικαστικές εφαρμογές σε χρηστικά αντικείμενα.
Ενώ η κάθε μια έχει κάνει διαφορετική διαδρομή, πλέον ακολουθώντας κοινές μνήμες συναντήθηκαν στη δημιουργία της κούκλας, που στην περίπτωση τους δεν είναι απλά ένα παιδικό παιχνίδι, αλλά ένας τρόπος να απελευθερώνονται από την καθημερινότητα, να αφουγκράζονται συναισθήματα και καταστάσεις και, εναποθέτοντας ένα δικό τους προσωπικό κομμάτι, να της δίνουν ζωή.
Η κούκλα ήταν πάντα ένα αντικείμενο πολλαπλών αναγνώσεων. Από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα δεν ήταν μόνο το πιο αγαπητό παιχνίδι ή απλά μια χειροτεχνία, αλλά και ο σύντροφος των ανθρώπων από την παιδική ηλικία ως τα γηρατειά. Από τις πήλινες πλαγγόνες της αρχαϊκής εποχής, που βρέθηκαν σε τάφους μικρών παιδιών, μέχρι τις αχυρένιες κούκλες των μαμάδων της προβιομηχανικής εποχής, προσεγμένες ή προχειροφτιαγμένες, οι κούκλες ήταν πάντα ένα καταπραϋντικό και ανακουφιστικό αντικείμενο.
Οι «Πλαγγόνες», που για πρώτη φορά παρουσιάζονται ως ολοκληρωμένη ενότητα στην Πάτρα, στην Αίθουσα Τέχνης «Παλίσσανδρος» (Ερμού 8), ακολουθώντας το πνεύμα της Trash Art, είναι φτιαγμένες από χαρτί -κυρίως εφημερίδες- και, δίνοντας μια δημιουργική καλλιτεχνική εκδοχή της ανακύκλωσης, δεν είναι πλέον ένα παιχνίδι για παιδάκια, αλλά ένα έργο τέχνης προσιτό σ’ όποιον εκτιμά τη μοναδικότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου