Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Διεθνές πολιτιστικό γεγονός με έδρα την Πάτρα

Ένα φεστιβάλ που ξεφεύγει από το πνεύμα του «συνηθισμένου», του καθημερινού, της συντηρητικότητας. Μια πρωτοποριακή εναλλακτική πρόταση στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης μας, ενδυναμώνεται καιανανεώνεται με την υποστήριξη των πιο προοδευτικών «φωνών». Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτρας θα πραγματοποιηθεί από τις 30/9 έως τις 6/10/2012 στον πολυχώρο Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας ΙΝΤΕΑΛ».

Οι προβολές θα ξεκινούν στις 16 μ.μ. και η ΕΙΣΟΔΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ (όπως όλα τα χρόνια), κάνοντας πράξη το αυτονόητο, δηλ. την απρόσκοπτη πρόσβαση στον πολιτισμό. Μια διοργάνωση στην πρώτη γραμμή της προόδου.

Κόντρα πάντα στη φθηνή μαζική υποκουλτούρα από τη μια αλλά και στις ελιτίστικες εκδηλώσεις των «δήθεν», των «παραγόντων», όσων δηλαδή «χρησιμοποιούν» τον πολιτισμό για τις δημόσιες σχέσεις τους και για τις «καρέκλες».

Το φεστιβάλ της πόλης μας γεννήθηκε από το όραμα μίας ανεξάρτητης και ελεύθερης πλατφόρμας κινηματογραφικής έκφρασης, με επίκεντρο τον ίδιο τον άνθρωπο και ότι τον περιβάλλει. Στοχεύοντας στον κριτικό και ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των θεατών και των δημιουργών (νέων κυρίως) από όλο τον κόσμο, αλλά και στην ευαισθητοποίηση και στον προβληματισμό του κοινού για τα μεγάλα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα που απασχολούν τον πλανήτη μας. Προβάλλοντας την κινηματογραφική τέχνη που υπηρετεί τις αξίες του ανθρωπισμού, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης και συμβάλλοντας μέσα από διαφορετικές θεματικές αφετηρίες και αισθητικές προσεγγίσεις, στην προσπάθεια για μια σχέση ισορροπίας, σεβασμού και ευθύνης του ανθρώπου προς τον άνθρωπο, την κοινωνία και τη φύση.

Γι αυτό ακριβώς και δεν είναι τυχαία και η φετινή σύνθεση της κριτικής επιτροπής από πολίτες της Πάτρας και είναι:

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

Αγγελική Κουστένη: πτυχιούχος του τμήματος θεατρικών σπουδών της σχολής ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστήμων του πανεπιστημίου Πατρών.

Θεόδωρος Κωνσταντάτος: Δημοσιογράφος - Κριτικός Κινηματογράφου Γεννήθηκε στην Πάτρα. Με ενδιαφέροντα το Ραδιόφωνο, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο ως έφηβος, σπούδασε στο Παντειο Πανεπιστημιο στην Αθήνα στο τμήμα ΜΜΕ και πολιτισμού και στη συνέχεια στο Λονδίνο, μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα κινηματογράφου στο UCL.

Έλενα Καλημέρη: Απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ασχολείται με τη νομική συμβουλευτική και υποστήριξη σε ζητήματα ατομικού και συλλογικού εργατικού δικαίου. Είναι μέλος της ΕLSA (European Law Students' Association Athens), μέσω της οποίας συμμετείχε στη διοργάνωση ημερίδων με θέματα την ανθρώπινη εμπορία, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μεταναστών και προσφύγων. Ως φοιτήτρια συμμετείχε στη συντακτική ομάδα πολιτικού φοιτητικού περιοδικού και τη διοργάνωση πολιτιστικών φεστιβάλ. Τέλος, ασχολήθηκε ενεργά με το θέατρο ανεβάζοντας παραστάσεις του Ντάριο Φο και άλλων σύγχρονων θεατρικών συγγραφέων.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

Γιώργος Μελισσαρόπουλος (Meliss): Το 1998 τιμήθηκε με βραβείο στον Πανελλαδικό διαγωνισμό σκίτσου ‘Καρναβάλι 98'. Σπούδασε στο Λονδίνο, κινούμενο σχέδιο και και εικονογράφηση και έκανε εξειδίκευση στην Αθήνα, στο 3d animation και multimedia εφαρμογές.

Αντωνία Βελεγράκη: Φιλόλογος – Αρχαιολόγος. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπηρέτησε για ένα χρόνο ως εκπαιδευτικός στο ελληνικό σχολείο της Οττάβα στον Καναδά, ενώ για 30 χρόνια εργάστηκε ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση στην Αχαΐα.

Χρήστος Τσαντής: Συγγραφέας. Γεννήθηκε κι εργάζεται Πάτρα, ενώ παράλληλα σπουδάζει Συμβουλευτική Ψυχολογία.


ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Αντωνία Γρίβα: Εικαστικός, εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών όπου και αποφοίτησε το 2008. Έως σήμερα έχει πραγματοποιήσει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Πάτρα, Αθήνα, Ρέθυμνο.

Αλέξιος Μαντάς: Πτυχιούχος Τμήματος Φιλοσοφίας Πατρών Πτυχιούχος Τμήματος Σκηνοθεσίας του New York College Αθηνών.

Νάνσυ Χριστοπούλου: Τελειόφοιτη του Χημικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει λάβει μέρος στο σεμινάριο: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, ΝΕ.ΛΕ, ΠΚΚ 2009 γύρω από το θέατρο. Συμμετοχές σε θεατρικά σχήματα, θεατρικά σεμινάρια,

 Οργανωτική Επιτροπή

Παναγιώτης Χιονίδης: Καλλιτεχνικός Υπεύθυνος και Αρχισυντάκτης διαδικτυακού πολιτιστικού περιοδικού Cineek magazine www.cineek.gr

Αγγελική Καρέλη: Υπεύθυνη διαγωνισμού φωτογραφίας. Απόφοιτος του τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης με κατεύθυνση Εικαστικά Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Καλών Τεχνών.
Γιώργος Παπαστεφάνου: Παραγωγή θεατρικών δρώμενων στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ, θεατρολόγος
Φιορέλα Μαστροκάλου: Υπεύθυνη θεατρικών δρώμενων
Οικονομολόγος – λογίστρια, ερασιτέχνης ηθοποιός.
Δανάη Ηλιοπούλου: θεατρολόγος – σκηνογράφος. Γραμματειακή υποστήριξη.
Σεβαστή Σημαντήρη: Γραμματειακή υποστήριξη. Φιλολόγος - Καθηγήτρια Β/θμιας.

Η Οργανωτική Επιτροπή επισημαίνει ότι πρέπει να αποδεχτούμε όλοι ότι οι κοινωνίες μας είναι πολυπολιτισμικές και άρα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες και προτάσεις όπως το Διεθνές Πανόραμα και όχι να κλεινόμαστε σε ένα εσωτερικό μονόλογο μιας ελίτ που κοιτά με «μεγαλοϊδεατισμό και ειρωνεία» κάθε τι νέο που δεν μπόρεσε να το ενσωματώσει η να το πνίξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...