Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Στο ιστορικό Σούλι και στον ποταμό Αχέροντα ο Παγκαλαβρυτινός!

Τιμώντας τις θυσίες των αγωνιστών του και της ανατίναξης του Κουγκίου, τα χορευτικά του... Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας συμμετείχε στις εκδηλώσεις σε ανάμνηση του Ολοκαυτώματος του Σουλίου και της αυτοθυσίας του Καλογέρου Σαμουήλ και των Σουλιωτών υπέρ της Ελευθερίας , που έγιναν σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας και του Δήμου Σουλίου.
 
Το τριήμερο των εκδηλώσεων κορυφώθηκε την Κυριακή 27 Μαΐου στον ιστορικό χώρο του Σουλίου. Ο βροχερός καιρός δεν επέτρεψε να πραγματοποιηθεί η αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου και το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, ωστόσο έγινε κανονικά η κατάθεση στεφάνων, ενώ, για πρώτη φορά, πραγματοποιήθηκε και ο 1ος Ορεινός Αγώνας Δρόμου θυσίας Σουλιωτών με καλή συμμετοχή.

Ο Παγκαλαβρυτινός έφθασε μ’ ένα «γεμάτο» πούλμαν με 52 μέλη του συλλόγου στο Σούλι νωρίς το πρωί της Κυριακής προκειμένου να παραστεί στην κατάθεση στεφάνων και να αποδώσει τον ανάλογο Φόρο Τιμής στους ήρωες, που με τη γενναιότητα τους, αψηφώντας το θάνατο χάρισαν την Ελευθερία στον τόπο τους. Από την πλευρά της, η Υπερ-περιφερειάρχης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα είχε φροντίσει να υποδεχτούν τον Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο με τον πιο θερμό τρόπο. Μάλιστα, η κ. Γεωργακοπούλου-Μπάστα συνέβαλε στη γνωριμία του συλλόγου με τη δήμαρχο Σουλίου κ. Σταυρούλα Μπραΐμη Μπότση, ενώ αποτέλεσμα της γνωριμίας ήταν ο πρόεδρος του Παγκαλαβρυτιονού συλλόγου της Πάτρας να δεσμευθεί για την συμμετοχή του συλλόγου και τον επόμενο χρόνο στην καθιερωμένη εκδήλωση του Σουλίου.


Στο μαγευτικό φαράγγι του Αχέροντα

Έπειτα, τα μέλη του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου επισκέφθηκε τις πηγές του Αχέροντα, την αρχαία Νικόπολη, την και παραλία της Πρέβεζας. Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία, διότι τα μέλη του συλλόγου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα μαγευτικό τοπίο σ’ έναν ονειρεμένο τόπο, να γευματίσουν δίπλα στις πηγές, να δουν τα αξιοθέατα της Νικόπολης και συνάμα να συσπειρωθούν σαν ομάδα.

Αργά το βράδυ, απόλυτα γοητευμένα από την απαράμιλλη ομορφιά του φυσικού τοπίου αλλά και με αίσθημα ικανοποίησης που τίμησαν με τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις τη μνήμη των ηρώων του ιστορικού Σουλίου τα μέλη του Παγκαλαβρυτινού επέστρεψαν στην Πάτρα.
 
Περί Αχέροντα…

Οι πηγές του ποταμού βρίσκονται στο χωριό Γλυκή. Από τις πηγές του ποταμού όσοι αντέχουν το σχετικά κρύο νερό του Αχέροντα, μπορούν να μπουν στο ποτάμι, που στα περισσότερα σημεία του είναι ρηχό. Ανεβαίνοντας κόντρα στο ρεύμα, μπορείτε να περάσετε κάτω από τη γέφυρα Ντάλα στο σημείο που το ρέμα Ντάλα συναντά τον Αχέροντα.
 


Κατά μήκος της διαδρομής, ανηφορίζει στο βουνό η «Σκάλα της Τζαβέλαινας», το περίφημο μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν οι Σουλιώτες κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Μπορεί κανείς να συνεχίσει ως τις πηγές του ρέματος Ντάλα, όπου υπάρχει παλιός αναστηλωμένος νερόμυλος, ή να ακολουθήσει το δρόμο προς τις «Πύλες του Άδη», προς τα Σερζιανά, ένα σημείο όπου το φαράγγι στενεύει πολύ.
 


Παλαιότερα οι βράχοι ήταν ενωμένοι στην κορυφή, δίνοντας την εντύπωση τρομερής πύλης, της «Πύλης του Άδη». Μπορείτε να βρείτε αρκετά σημεία του ποταμού όπου τα νερά κυλούν ήρεμα και προσφέρονται για κολύμβηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...