Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Συνήγορος του Πολίτη: Αυξάνεται η γενικευμένη και τυφλή ρατσιστική βία

Για «ποιοτική αναβάθμιση» της γενικευμένης τυφλής ρατσιστικής βίας και για σοβαρές ανεπάρκειες της εφαρμοζόμενης μεταναστευτικής πολιτικής και εν γένει της διοίκησης με αποτέλεσμα τη δημιουργία επικίνδυνων εντάσεων, κάνει λόγο ο Συνήγορος του Πολίτη με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στην Πάτρα. 

 
Η ανεξάρτητη Αρχή, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, από το 2007 είχε μεταξύ άλλων επισημάνει ότι ο δημόσιος διάλογος για την προβληματική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του λιμένος Πατρών θα πρέπει να εστιάσει στην προσπάθεια εξεύρεσης λειτουργικών λύσεων, καθώς υπήρχε κίνδυνος επιδείνωσης των προβλημάτων και όξυνσης της υφιστάμενης τότε κατάστασης μέσω προστριβών και της πρόκλησης ή και έντασης φοβικών αισθημάτων και στάσεων.

Τον ίδιο κίνδυνο είχε τονίσει ο Συνήγορος του Πολίτη το 2010, στο έγγραφό του για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας επισημαίνοντας ότι η «οιονεί απόσυρση» του κράτους στη συγκεκριμένη περιοχή παρέχει το πρόσχημα αλλά και το έδαφος για τη δράση ακραίων πολιτικών ομάδων με ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις, που επιστρατεύουν βίαιες μεθόδους και προπαγανδίζουν την αυτοδικία.

Τελευταία σχετική παρέμβασης της ανεξάρτητης αρχής ήταν τον Φεβρουάριο 2012, όπου επισήμανε ότι ένα χρόνο μετά τη θέσπιση με το ν. 3907/2011 νέων κανόνων και διαδικασιών για τη χορήγηση ασύλου και άλλων μορφών διεθνούς προστασίας, καμία από τις υπηρεσίες που προβλέπονται δεν έχει ουσιαστικά λειτουργήσει, παρά τις αυξημένες ανάγκες και τα σοβαρά προβλήματα, πράγμα που, πέραν των άλλων, εκθέτει διεθνώς τη χώρα.

Ενόψει των ανωτέρω, ο Συνήγορος του Πολίτη προτίθεται άμεσα να απευθυνθεί και πάλι στους αρμόδιους φορείς με συγκεκριμένες προτάσεις για τη λήψη των αναγκαίων άμεσων και λειτουργικών μέτρων έναντι ενός σύνθετου κοινωνικού φαινομένου, με σεβασμό στις επιταγές του κράτους δικαίου και του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού.
You might also like:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...