Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Χάραξη κοινής στρατηγικής στον τομέα της τουριστικής προβολής της Δυτικής Ελλάδας

Messolonghi Reflections IIImage by John & Mel Kots via FlickrΣτην κατάρτιση μιας κοινής ομάδας εργασίας, ανάμεσα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στον Ε.Ο.Τ., με σκοπό την χάραξη κοινής στρατηγικής στον τομέα της τουριστικής προβολής της Δυτικής Ελλάδας, με πόρους που μπορούν να αντληθούν και από το ΕΣΠΑ με την κατάθεση Τεχνικού Δελτίου, συμφώνησαν ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Ο.Τ. Γιώργος Κολέτσος.

Η επίσκεψη στην Πάτρα του κ. Κολέτσου σηματοδοτεί ουσιαστικά την έναρξη μιας μόνιμης και σταθερής συνεργασίας ανάμεσα στους δυο φορείς, με κοινές πρωτοβουλίες για την τουριστική προβολή και την τόνωση του τουρισμού σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία. Ήδη, όλο το προηγούμενο διάστημα, είχε υπάρξει η κατάλληλη προεργασία για το πλαίσιο συνεργασίας των δυο πλευρών.

Παράλληλα, στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκαν ο καθορισμός των χωρών που πρέπει να αποτελέσουν τους στόχους της τουριστικής προβολής της Δυτικής Ελλάδας αλλά και ο καθορισμός των κοινών στα οποία θα πρέπει να απευθυνθούν η Περιφέρεια και ο ΕΟΤ.

Εισαγωγικά ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι ένα αναβαθμισμένο τουριστικό προϊόν μπορεί να είναι καθοριστικός παράγοντας για την παραγωγική ανασυγκρότηση ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας. «Για το στόχο αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να μετατρέψουμε τη Δυτική Ελλάδα σε διακριτό τουριστικό προορισμό, με ελκυστική φήμη και να ενισχύσουμε το μερίδιό μας στη διεθνή τουριστική και εγχώρια αγορά», συνέχισε ο κ. Κατσιφάρας.

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης έκανε λόγο για ένα πλήρες πλάνο τουριστικής προβολής της Περιφέρειας με βασικό άξονα το παγκόσμιο σύμβολο της Αρχαίας Ολυμπίας και έμφαση σε όλες τις σύγχρονες μορφές τουρισμού όπως είναι ο πολιτιστικός, ο ιστορικός, ο θρησκευτικός, ο ιαματικός, ο γαστρονομικός, ο πολιτιστικός, ο συνεδριακός, ο ορεινός, ο οικοτουρισμός και ο αγροτουρισμός. «Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία του Ε.Ο.Τ. με σύγχρονες μορφές προβολής, με σαφείς και μετρήσιμους στόχους», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Κολέτσος αναφέρθηκε σε μια σειρά από πιθανές συνέργειες μεταξύ της Περιφέρειας και του Ε.Ο.Τ., όπως είναι η παρουσίαση της Δυτικής Ελλάδας σε σημαντικούς «τουρ-οπερέϊτορς», αλλά και η ενεργός συμμετοχή της Δυτικής Ελλάδας στην 20ημερη παρουσίαση που θα γίνει το 2012 στο Λονδίνο ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων που θα φιλοξενηθούν εκεί.

Παρών στην συνάντηση ήταν και ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσος Αποστολόπουλος ο οποίος επεσήμανε ιδιαίτερα την σπουδαιότητα των κοινών πρωτοβουλιών Περιφέρειας και Ε.Ο.Τ. και παράλληλα υπογράμμισε ότι οι ενέργειες προώθησης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής θα πρέπει να γίνουν με μεθοδικό, οργανωμένο και στοχευμένο τρόπο.

Στις δηλώσεις του, που ακολούθησαν της συνάντησης εργασίας, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι στρατηγικός στόχος της Περιφέρειας είναι η ανάδειξη της Δυτικής Ελλάδας σε τόπο προορισμού, μέσα από την απόκτηση τουριστικής ταυτότητας στην οποία μπορούν, πέραν των άλλων, να περιλαμβάνονται και παραγωγικές δράσεις της περιοχής. «Έχουμε τον Φάρο Πολιτισμού, την Αρχαία Ολυμπία, έχουμε μια βαθιά πολιτιστική παράδοση, έχουμε πασίγνωστα θρησκευτικά μνημεία και φυσικά περιοχές με απαράμιλλο φυσικό κάλλος που μπορούν να υποδεχτούν επισκέπτες όλο τον χρόνο. Με μια κουβέντα έχουμε γερές βάσεις ώστε να ενισχύσουμε την τουριστική μας οικονομία. Το στοίχημα είναι δύσκολο αλλά θα επιμείνουμε. Γι’ αυτό άλλωστε ζητήσαμε και την συνδρομή του Ε.Ο.Τ.».

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Ο.Τ. ευχαρίστησε για την πρόσκληση τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και τόνισε ότι η τεχνογνωσία που διαθέτει ο Οργανισμός αλλά και οι μηχανισμοί προώθησης του τουριστικού προϊόντος τίθενται στην διάθεση της Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης και μόνιμης συνεργασίας ανάμεσα στις δυο πλευρές. «Ο Ε.Ο.Τ. διαθέτει σήμερα 19 γραφεία στο εξωτερικό τα οποία έχουν τον ρόλο ‘καναλιών’ προώθησης της τουριστικής εικόνας της χώρας και των δυνατοτήτων της. Με την Περιφέρεια αναλαμβάνουμε κοινές δράσεις αξιοποιώντας, παράλληλα, νέες δυνατότητες τουριστικής προβολής ώστε να αναδειχθεί η τουριστική ποικιλομορφία της Δυτικής Ελλάδας. Η περιοχή διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε πολλές μορφές τουρισμού όπως ο θρησκευτικός τουρισμός, ο χειμερινός τουρισμός, ο οικοτουρισμός, ο αγροτουρισμός, ενώ η Αρχαία Ολυμπία είναι σημείο αιχμής για την ευρύτερη τουριστική στρατηγική της χώρας μας», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κολέτσος.

Στη σύσκεψη εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πήραν μέρος, επίσης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Καρπέτας, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, οι Αντιπεριφερειάρχες Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος, Οικονομικών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Γεωργιόπουλος, Περιβάλλοντος και Υποδομών Νίκος Υφαντής και η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Διονυσία Μαράτου. Τέλος το Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ συνόδευαν οι συνεργάτριές του Βένη Κλεονάκου και Ιωάννα Πανάρετου.

Μετά το τέλος της συνάντησης ακολούθησε σύσκεψη με την συμμετοχή εκπροσώπων φορέων του τουριστικού κλάδου.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...