Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΗΜ.ΑΡ.: Φοροφυγάδες κάνουν εικονικές δωρέες σε εκκλησίες και μοναστήρια!...

Greek Orthodox Church of the AnnunciationImage via Wikipedia
 Στη βουλή  φέρνουν  το  θέμα  των  εικονικών δωρεών σε εκκλησίες και μονές που εντοπίστηκαν στη Β΄ΔΟΥ Πατρών, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, Θανάσης Λεβέντης και  Γρηγόρης Ψαριανός.  
  
     Οι τρείς βουλευτές χαρακτηρίζουν εξοργιστική τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος από κάθε λογής επιτήδειους, με την ανοχή ή τη συμβολή παραγόντων της εκκλησίας, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι το σαθρό θεσμικό πλαίσιο των δωρεών αλλά και την άκρως περίεργη ασυλία που απολαμβάνει ο χώρος της εκκλησίας από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, μεθοδεύουν χορηγήσεις δωρεών είτε προς την εκκλησία, είτε προς κοινωφελή ιδρύματα, με συνέπεια  να λαμβάνουν επιστροφή φόρου το 40-45% επί της δωρεάς.            
 Οι βουλευτές  ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό  εάν διαθέτει στοιχεία που  να προσδιορίζουν την έκταση  του φαινομένου στην Αχαΐα  αλλά και πανελλαδικά, τι προτίθεται   να  πράξει για τον εντοπισμό και την τιμωρία όλων όσων συμμετείχαν στο «πάρτι» των δωρεών με το αζημίωτο, καθώς και αν σκοπεύει να προχωρήσει στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τα θέματα των δωρεών σε εκκλησιαστικά ιδρύματα.
Το  κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:           
 Εκατοντάδες περιπτώσεις εικονικών δωρεών από ιδιώτες επιχειρηματίες, εμπόρους, επαγγελματίες κλπ, προς εκκλησίες και μονές που πραγματοποιήθηκαν κατά τα έτη 2008, 2009 και 2010, εντοπίστηκαν μόνο στη Β΄ΔΟΥ Πατρών. Το ποσό των δωρεών αυτών προσεγγίζει τα 4 εκατ. ευρώ και απέφερε  στους δωρητές επιστροφή φόρου πλέον του 1,5 εκατ. ευρώ.                
 Η περίπτωση  αυτή είναι σχεδόν βέβαιο ότι  είναι μόνο η κορυφή του  παγόβουνου, μία απίστευτου μεγέθους  και σύλληψης λεηλασία του  δημόσιου πλούτου, στην οποία εμπλέκονται δυστυχώς και  άνθρωποι της Εκκλησίας.               
  Η μέθοδος είναι γνωστή και άκρως προσοδοφόρα με την εκμετάλλευση του σαθρού θεσμικού πλαισίου των δωρεών αλλά και την άκρως περίεργη ασυλία που απολαμβάνει ο χώρος της εκκλησίας από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, μεθοδεύονταν οι χορηγήσεις δωρεών (εικονικές ή και πραγματικές αρκετές φορές) είτε προς την εκκλησία, είτε προς κοινωφελή ιδρύματα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο «δωρητής» έχει δικαίωμα να λάβει επιστροφή φόρου το 40-45% επί της δωρεάς.                
 Το άκρως  εξοργιστικό είναι ότι οι «δωρητές» μπορούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4002/11 και την Υπουργική Απόφαση  1184/20.8.2011 να καταβάλλουν τον αναλογούντα φόρο εφάπαξ και χωρίς προσαυξήσεις.
  • Επειδή είναι βέβαιο ότι το φαινόμενο έχει λάβει γενικευμένες διαστάσεις, επ΄ ωφελεία, όχι μόνον των δωρητών, δωρεοδόχων και μεσιτών αλλά δυστυχώς και κρατικών υπαλλήλων.
  • Επειδή η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος από κάθε λογής επιτήδειους με την ανοχή ή τη συμβολή παραγόντων της εκκλησίας είναι εξοργιστική για τους πολίτες που αφαιμάσσονται καθημερινά,
Ερωτάται  ο  κ. υπουργός:           
  1. Διαθέτετε στοιχεία που να προσδιορίζουν την έκταση του φαινομένου στην Αχαΐα αλλά και πανελλαδικά και αν όχι τι προτίθεσθε να πράξετε ώστε να τα αποκτήσετε;
  2. Τι προτίθεστε να  πράξετε για τον εντοπισμό όλων όσων συμμετείχαν στο «πάρτι» των δωρεών με το αζημίωτο; 
  3. Προτίθεστε να αποκαταστήσετε τη ζημία του δημοσίου, να τιμωρήσετε παραδειγματικά τους εμπλεκόμενους και να δημοσιοποιήσετε τα ονόματά τους;
  4. Τέλος προτίθεστε να προχωρήσετε στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τα θέματα των δωρεών σε εκκλησιαστικά ιδρύματα;
  Οι  ερωτώντες βουλευτές : Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης,Γρηγόρης  Ψαριανός
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...